Yine Neden Acaba?

Yine Neden Acaba?

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nu 225 milyon dolar zarara uğrayacak rotadan geçirmek istiyor. İstenilen hat tarım arazilerinden de geçiyor.

KGM 225 milyon dolar zarara koşuyor
 
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nu 225 milyon dolar zarara uğrayacak rotadan geçirmek istiyor. İstenilen hat tarım arazilerinden de geçiyor.
05 Aralık 2012 Çarşamba 18:20
 
 
 
BURSA- Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa İlçelerinden geçecek olan İstanbul- Bursa- İzmir Otoyolu'nun, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün istediği gibi bölgenin kuzeyinden geçmesi halinde, sadece yol ve viyadük yapımıyla devletin 225 milyon dolar zarara uğrayacağı iddia edildi. 
 
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet- Devret modeli ile yaklaşık 6.5 milyar dolara yapılacak İstanbul- Bursa- İzmir Otoyolu Projesi'nin bir ayağı da Karacabey ve Mustafakemalpaşa vvalarından geçecek. Uluabat Gölü'nün kuzeyine yapılacak olan otoyola Bursalı sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler karşı çıktı. Otoyol Platformu ile kuzey geçişine karşı çıkılırken, alternatif olarak güney yolu sunuldu. Alternatif yolun, tarım arazilerini ve çevreyi tahrip etmeyeceğini, daha az maliyetli olacağını ileri süren Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi bir rapor hazırladı.
 
'ONAYLANAN PROJENİN TAMAMI TARIM ARAZİLERİNDEN GEÇİYOR'
İstanbul ile İzmir arasındaki karayolu ulaşımını 3,5 saate indirecek olan projenin güzergah uzunluğu, yapım, bakım ve işletme maliyetlerini hesaplayan Harita ve Kadostro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, bakanlık tarafından onaylanan 67,5 kilometrelik kuzey geçiş yolunun tamamının tarım arazileri içinden geçtiğini açıkladı. Alternatif olan 59,2 kilometrelik güney geçişinin ise tünel ile birlikte tarıma zarar vermeden yapılabileceğinin belirtildiği rapora göre, güney geçişi 13 kilometrelik tünel, 1.10 kilometre viyadük, 38.10 kilometre yol yapımı ile birlikte 912 milyon 800 bin dolara mal oluyor. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan kuzey geçişi ise, 62.5 kilometre yol, 5 kilometre viyadük, zemin iyileştirme çalışmalarıyla birlikte 1 milyar 137 milyon dolara mal oluyor. 
 
KAMULAŞTIRMA MALİYETİNDE DE BÜYÜK FARK
Yol güzergahının bu şekilde yapılması halinde bakanlığın 224 milyon 200 bin dolar zarara uğratılacağının açıklandığı raporda, kamulaştırma bedelleri arasında da uçurum gözleniyor. Kuzey güzergahında 64 kilometrelik bir alanın kamulaştırılması için 185 milyon TL harcanacakken, güneyde ise kamulaştırılacak 20 kilometrelik alana 58 bin 800 TL ödenecek.
 
'ARAÇLARIN YILLIK ZARARI 20 MİLYON DOLAR'
Uluabat Kuzey Geçişi'nin tamamlanan ve kullanımda olan 7 kilometrelik yolu da atıl durumda bırakacağını kaydeden TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay şunları söyledi:
 
"Kuzeyden geçen güzergah ile kıyaslandığında, önerdiğimiz güzergah 8 kilometre daha kısa. Otoyol güzergahından bir günde geçmesi planlanan 30 bin araç mesafe uzadıkça daha fazla yakıt yakacak. Bu günlük 19 bin 200 litreye geliyor. Yıllık maddi kaybı ise yaklaşık 20 milyon doları buluyor. Güzergahta kuzey rüzgarları hakim olduğu için bu rüzgarlar araçlardan çıkan atıkların tamamını Uluabat Gölü'ne taşıyacak. Birinci derece tarım arazisine yapıldığı için çevre zarar görürken, sıvılaşma potansiyeli yüksek zeminlere yol yapılmış olacak. Bu proje Karayolları Genel Müdürlüğü ve Otoyol A.Ş. tarafından yeniden gözden geçirilmeli."
 
DHA