Yine İş kazası;5 Ölü, çok sayıda yaralı

Yine İş kazası;5 Ölü, çok sayıda yaralı

Dev kapağın altında kalan 5 işçi yaşamını yitirirken, 1'i ağır 11 işçi de yaralandı. Yaralılar Gazi Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

 
Fabrikada patlama 5 ölü!
SAMSUN'un Tekkeköy İlçesi'nde kurulu Eti Bakır İşletmeleri'nde yapımı süren amonyak tankının 300 tonluk kapağı montaj çalışması yapan işçilerin üzerine düştü.
                                                                                                                                             
Dev kapağın altında kalan 5 işçi yaşamını yitirirken, 1'i ağır 11 işçi de yaralandı. Yaralılar Gazi Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
 
Olay, bugün saat 14.30 sıralarında Samsun'un Tekkeköy İlçesi Selyeri Mevkii'nde kurulu yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Eti Bakır İşletmeleri'nde meydana geldi. Yılda 40 bin ton blister bakır (levha), 220 bin ton sülfürik asit üretilen işletmede işçiler, özel bir fabrika için 30 metre yüksekliğinde, 100 metre enindeki amonyak tankını tamamlama aşamasına geldi. Yaklaşık 300 tonluk kapak, montaj sırasında, tankın zemininde bulunan işçilerin üzerine düştü. Dev kapağın altında kalan işçilerden 5'i olay yerinde yaşamını yitirdi, 1'i ağır 11 işçi de yaralandı. İhbar üzerine fabrikaya çok sayıda ambulans, Sivil Savunma Arama Kurtarma ekipleri ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla Gazi Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralıların daha donanımlı hastanelere sevk edilmesi ihtimali üzerine ambulans helikopterler de hazır bekletildi.
 
Kazanın duyulmasıyla işçilerin yakınları da Eti Bakır İşletmeleri'ne ve hastaneye akın etti.
 
Düşen kapağı kaldırma çalışmaları başlatılırken, altında başka işçilerin de kalmış olabileceğinden endişe ediliyor.
 
Samsun Vali Vekili Hasan Özhan, yaklaşık 300 ton ağırlığındaki tank kapağının monte edilirken düşmesi sonucu 5 kişinin öldüğünü belirterek, "1'i ağır 11 işçi de yaralandı. Kapağın kaldırılması çalışmaları sürüyor. Altında da işçi olabileceği ihtimalinde de bahsediliyor. Şu an kapağın kaldırılmasına çalışıyoruz" dedi.
 
 
Eti Bakır İşletmeleri
 
 
Karadeniz Bölgesindeki bakır cevheri yataklarının değerlendirilip, Blister bakır üretmek amacı ile Samsun ilinin doğusunda Tekkeköy İlçesi'nde bakır işletmeleri kurulmuştur. 23 Ocak 1973 günü fırının ateşlenmesiyle izabe tesisleri, 1975 yılında ise sülfürik asit üretim tesislerinin kullanımı başlamıştır. Özelleştirme kapsamında 12.04.2004 tarihinde devir alınan tesis, Blister Bakır ve Sülfürik Asit üretimine Cengiz Holding bünyesinde, Eti Bakır A.Ş. adı altında devam etmektedir. Ülkemizin cevherden bakır elde eden tek fabrikası konumundaki Eti Bakır A.Ş. Samsun İşletmesi, günün teknolojik şartlarına uyum sağlayabilmek ve uluslar arası piyasalarda rekabet edebilmek amacı ile devamlı olarak yatırımlar yapmakta, ülke ve özellikle Samsun ekonomisine ciddi oranlarda katkı sağlanmaktadır.