YENİ GENELKURMAY BAŞKANI AKAR'IN İLGİNÇ HAYAT HİKAYESİ

YENİ GENELKURMAY BAŞKANI AKAR'IN İLGİNÇ HAYAT HİKAYESİ

Yüksek Askeri Şura toplantısı ardından TSK'nın başına getirilen Orgeneral Hulisi Akar ile ilgili çok sayıda görüş yayınlanmaya başlandı.

Yapılan haberler içerisinde en ilginci ise solhaberportalında yer aldı. Haber şöyle başlıyor; ABD’den “liyakat nişanı”, Erdoğan’dan “çakı gibisin” övgüsü alan, NATO’nun kritik kademeleriyle yakın ilişkiler içinde olan, Erdoğan’ın Washington ziyaretlerine eşlik eden, AKP-Cemaat işbirliğiyle sürdürülen Ergenekon, Balyoz ve benzeri davaları sessizce ve uzaktan izlemesiyle tanınan Org. Hulusi Akar, 2019’a kadar TSK’nin başında olacak. Resmi biyografilerin dışında bir Hulusi Akar portresi...

ERDOĞAN'DAN ÖVGÜ AMERİKA'DAN NİŞAN

1952’de Kayseri’de doğan Hulusi Akar, 1972’de Kara Harp Okulu’ndan, 1973’te Piyade Okulu’ndan mezun oldu. 12. Piyade Tümeni Lojistik Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Genel Sekreterliğinde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği'nde plan subaylığı, Genelkurmay Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı, 51. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı, Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı, 3. Kolordu Komutanlığı, Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na görevlerinde bulundu. Önceki gün toplanan YAŞ’ta Genelkurmay Başkanlığı’na getirildi.

OCAK'TA ABD’DEN LİYAKAT NİŞANI, AĞUSTOS'TA GENELKURMAY BAŞKANLIĞI 

1331x2000_q95.jpg

2015’in ilk ayında Washington’ı ziyaret eden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'a liyakat nişanı verildi. ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Ray Odierno’nun takdim ettiği ödül için Washington'daki Fort Myer askeri üssünde düzenlenen törene 100’e yakın üst düzey askeri yetkili katıldı. Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar için yapılan seremonide liyakat nişanı, Akar’a "Türk Kara Kuvvetleri’nin başarılı bir şekilde yeniden yapılandırmasını sağladığı, Türk ve ABD kuvvetleri arasında koordinasyon oluşturduğu ve Suriye konusunda sergilediği tutum" nedeniyle verildiği belirtildi.

EREGENEKON VE BALYOZ’U SESSİZCE İZLEDİ

1111525_620x410.jpg

Türk Silahlı Kuvvetler tarihinde ise “ordu komutanlığı yapmadan Genelkurmay Başkanlığı’na getirilen ilk komutan” unvanına sahip olan Org. Akar, geçtiğimiz yıllarda kamuoyunda çeşitli tartışma ve polemiklerin konusu da oldu.

Org. Akar, AKP-Cemaat işbirliğiyle gerçekleştirilen Ergenekon, Balyoz, Kafes, Poyrazköy gibi Türk Silahlı Kuvvetleri’ni doğrudan ilgilendiren operasyonel ve siyasi davaları sessizce ve uzaktan izlemesiyle dikkat çekti. Bu durum, “AKP tarafından 12 yıldır sürdürülen eleme-ayıklama sisteminden geçerek en üstte kalmayı başarmış komutan” olarak değerlendirildi.

Balyoz sürecinde, tutuklu komutanların Özel kadar tepki gösterdiği bir diğer isim dönemin 3. Kolordu Komutanı Hulusi Akar'dı. 2009-2011 arasında yani Balyoz'un en önemli döneminde Hasdal Cezaevi ona bağlıydı. İlk tutuklanan komutanlar cezaevinde “tek tip elbise, havalandırma, ziyaretçi yasağı” gibi ağır koşullarda yaşadı.

Sonradan hiçbir tutuklusunun kalmadığı ve tüm iddianamenin çöktüğü bir dava olan İzmir Askeri Casusluk Davası sırasında, cezalandırılmak istenen askerlerin sızdırdığı iddia edilen belgelerin “gizli” olup olmadığına dair hazırlanan bilirkişi raporuna Org. Hulusi Akar’ın müdahale ettiği basına yansımıştı. Askerlerin cezadan kurtulmasını sağlayacak “sızdırıldığı iddia edilen belgeler gizli değildir” raporlarının, Akar’ın müdahalesi sonrasında askerlerin ceza almasına yol açacak şekilde değiştirildiği iddia edildi.

ERDOĞAN’IN WASHİNGTON ZİYARETLERİNE EŞLİK ETTİ

921b875a-b739-e511-b6dc-14feb5cc13c9.jpg

Hürriyet’te AKP yanlısı Metehan Demir’in 2013’te Hulusi Akar için yazdığı bir “Seri Paşa Hulusi Akar” başlıklı değerlendirmede şu cümleler yer almıştı:

“Bundan neredeyse iki sene önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında, sivillerle birlikte otel lobisindeki bir masada kahkahalar atan, yine onlar gibi sivil giyimli, dikkat çeken bir isim olarak öne çıkmıştı. Ama en büyük özelliği ise yine yakın çevresinin tanımlamasıyla detaylarda boğulmadan seri karar verip uygulayabilme yeteneği. Bu nedenle ona bu seriliği için ‘Seri Paşa’ ismini takanlar bile var. Buna ek olarak bir süreden beri yeni bir konseptin de yaratıcılarından. O da “Sivil gibi düşünüp asker gibi hareket etme” prensibi. Bunu da sürekli empati uygulayarak kendini hem asker hem sivillerin yerine koyarak sorunların çözümünde bir formül olarak uyguluyor. Seri karar vermesini de “Türkiye’nin zorlu koşullarında zaman kaybetmemek” olarak tanımlıyor. Yıllarca yurtdışı görevi olduğundan dolayı ileri derecede İngilizcesi ve NATO’nun kritik kademelerinde yakın arkadaşları var. İç güvenlik harekâtlarında aldığı görevler de onun yine eylemlerindeki yerleşik hafızalarından biri."

ERDOĞAN’IN “ÇAKI GİBİSİN” ÖVGÜSÜ

Orgeneral Akar'ın zinde hali Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dikkatini çekmiş bir resepsiyon sırasında Akar'a “Çakı gibisin” yorumunu yapmıştı. 2011 yılında Genelkurmay 2'inci Başkanı iken dönemin başbakanı Erdoğan'a BM Genel Kurul çalışmaları sırasında eşlik etmişti.

“SU UYUR, HULUSİ AKAR” SLOGANI

Gazeteci-Yazar Yavuz Selim Demirağ, "İmamların Öcü - Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Cemaat Yapılanması" adlı kitabında Org. Hulusi Akar hakkında şu cümlelere yer verdi:

"TSK’deki paralel devlet yapılanmasındaki araştırmaların çoğunluğunda yollar Hulusi Akar’ın kavşağında birleşiyor. Oysa Hulusi Akar bu satırların yazarının hemşerisi ve dolaylı akrabasıdır. Onun adını ilk kez Kara Harp Okulu Komutanlığı’na atandığında duydum. Rahmetli babamın halasının oğullarından İzzet Ünal, generalliğe terfisinde Akar’dan bahsetmişti. Ünal ile akrabalık ilişkilerimiz düğün, bayram ve cenazelerde bir araya gelmenin ötesine geçmediği için fazla bir samimiyetim yoktu. Bu yüzden Ünal, aynı zamanda kayınbiraderi olan Akar’ın Harp Okulu Komutanlığı’ndan sonra yolunun hızla açılacağını söylediğinde fazla kulak asmamıştım."

Demirağ, Hulusi Akar'ın harp okulu zamanında arkadaşları tarafından "Su uyur, Hulusi Akar" diye anıldığını da aktarıyor. "Akar, Harbiye’de öğrencilerin sosyal etkinliklerini ve özel hayatlarını mercek altına almıştı. Askeri okulların kültüründe en büyük suç sayılan 'ispiyonculuk' neredeyse teşvik edilir hale geldi. Akar öylesine 'seri' çalışıyordu ki öğrenciler aralarında 'Su uyur, Hulusi Akar' diye şakalaşıyorlardı" cümleleriyle bu durumu aktaran Demirağ, Hulusi Akar'ın Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi arifesinde ortaya çıkan ordudaki Cemaatçi yapılanmaya ilişkin ipuçlarına da yer veriyor.

“ALEVİ PERSONELİ ELEYEN KOMUTAN”

Demirağ, Hulusi Akar'ın komutanlığı döneminde yapılan Sözleşmeli Subay eğitimi Sınavları'nda bazı personellerin Alevi olduğu gerekçesiye elendiğini de iddia ediyor.

Demirağ bu iddiayı, "Sözleşmeli subaylar Harp Okulu yerine sivil üniversiteleri bitiren çeşitli mesleklerdeki personelden oluşur. Yazılı ve mülakat sınavlarından sonra kabul edilerek eğitimden geçirilirler. Akar’ın  komutanlığındaki sınavlarda birçok sözleşmeli subayın yazılı sınavları geçtikleri halde mülakatlarda 'Alevi oldukları gerekçesiyle' elendiklerini de belirteyim" ifadeleri ile dile getiriyor.

AKAR'IN YANINA ATANAN İMAM HATİPLİ KİM?

Kitapta Hulusi Akar'ın ilerleyen yıllarda özel kalemi görevini yürütecek Ahmet Erdoğan'dan da şöyle bahsediliyor:

"Ahmet Erdoğan 1986 yılında Tokat İmam Hatip Okulu’ndan sivil liseye geçti. Daha sonra askeri liseye giren Erdoğan, Harp Okulu’ndan 1994 yılında mezun olup akademiyi bitirdiği yıl, 3. Kolordu Komutanı Hulusi Akar’ın 'icra subayı' olarak görevlendirildi.  'İcra subaylığı' bir nevi 'özel kalem' ya da 'emir subaylığı' niteliğindedir. Komutanın bütün irtibatlarını ayarlayan Ahmet Erdoğan’ın akademiden yeni mezun olmuş bir kurmay subay olmasına rağmen buraya atanması hakikaten ilginçtir. Teamüllere göre akademiden yeni mezun subay kıtada 'tabur komutanlığına' tayin edilir, yani araziye çıkar. Oysa Erdoğan, nokta tayiniyle Akar’ın yanı başında görevlendirilmiştir."

2019’A KADAR GENELKURMAY BAŞKANI

Orgeneral Akar'ın teamüllere göre 2019 yılına kadar TSK'nin başında olması öngörülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı