Yazılmayan gerçek! Olimpiyatları Erdoğan kaybettirdi

Yazılmayan gerçek! Olimpiyatları Erdoğan kaybettirdi

Erdoğan’ın Türkiye’ye verdiği zarar giderek büyüyor. Erdoğan'ın Gezi Parkı olayları sırasındaki akıllara durgunluk veren inadı, doping skandalları ve altyapı eksikliği yüzünden olimpiyatları kaçırdık

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye verdiği zarar giderek büyüyor. Gezi Parkı olayları sırasındaki akıllara durgunluk veren inadı ve tutumu yüzünden ekonomiye verdiği zarar 300 milyar TL’ye yaklaştığı hesaplanan Erdoğan’ın baskı yönetimi, Suriye politikası, doping skandalları ve altyapı eksikliği Türkiye’nin 2020 olimpiyatlarını kaçırmasına da neden oldu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te dün yaptığı ilk oylamada, Madrid (İspanya) elendi; İstanbul ve Tokyo finale kaldı. Madrid'in elenmesinde İspanya'nın içinde bulunduğu büyük ekonomik kriz yol açtı.

Türkiye'nin finale kalması üzerine Arjantin’deki Türkiye heyeti arasında büyük sevinç yaşanırken, İstanbul’da kutlama hazırlıklarına başlandı. Sultanahmet Meydanı'nda binlerce kişi toplandı. Ancak yapılan final oylamasında ise Japonya’nın başkenti Tokyo, İstanbul’a büyük bir fark atarak, 36-60 oyla 2020 olimpiyatlarını düzenlemeye hak kazandı. Böylece, hem hükümet hem Sultanahmet'te toplananlar hem de ekranlardan oylamayı izleyen vatandaşlar büyük bir hayalkırıklığı yaşadı.

Japonya’nın olimpiyatları daha önce iki kez düzenlemesine, Fukişima kentinde yaşanan ve sızıntının hale devam ettiği nükleer santral kazasına karşın oylamada kazanmasının bir numaralı nedeni Erdoğan ve Türkiye’deki sorunlar. 

Bu sorunların başında da Erdoğan geliyor. Türkiye’nin oylamayı kaybetmesinde Erdoğan’ın Gezi Parkı olayları sırasında inadı, dayatmaları, sadece Türkiye’yle sınırlı kalmayan tehditleri ve uygulattığı dünyayı dehşete düşüren polis şiddeti büyük rol oynadı. Erdoğan’ın Gezi Parkı olaylarında 8 binin üzerinde kişinin yaralanmasına, 5 kişinin ölümüne neden olan polis şiddetinin tarafsız soruşturma komisyonu oluşturulması için başta Avrupa Birliği olmak üzere dünya ülkelerinden çağrılarını reddetmesi, bütün ülkelere rest çekmesi, dünyanın önde gelen gazetelerini ve yabancı sermayeyi tehdit etmesi Türkiye’nin oy kaybetmesine neden oldu.

Gezi Parkı olaylarındaki Erdoğan’ın tutumunun oylamada etkili olacağı dün batı basınına da yansıdı. Öyle ki; saygın İngiliz gazetesi The Times, oylamada İstanbul’un kaybetmesinin“hükümet karşıtı göstericilere intikam yolunun da açılabileceğini” yazdı; olimpiyatların bu nedenle Türkiye’ye verilmesi gerektiğini vurguladı.

Bir başka etken ise AKP Hükümeti’nin Türkiye’yi Suriye’de batağa sürüklemeye çalışan savaş yanlısı politika da delegeleri ürkütürken, Suat Kılıç’ın Gençlik ve Spor Bakanı olmasından sonra uluslararası spor karşılaşmalarında madalya alan birçok Türk sporcunun dopingli çıkması da İstanbul’un oylamayı kaybetmesinde önemli bir rol oynadı.

En önemli etken ise altyapı eksiklikleri oldu. Japonya’da altyapı sorunu yokken, AKP’nin yanlış politikiları nedeniyle İstanbul’un trafik sorununun içinden çıkılmaz bir hal alması, olimpiyatlar için gereken altyapı yatırımlarının yüzde 70’inin yapılmamış olması Türkiye’nin oylamada büyük oy kaybetmesine yol açtı.

Oylama sırasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) delegelerinin Türkiye’ye yönelttiği şu sorular da altyapı sorununun ve AKP’nin sporda ne kadar başarılı olduğunu göstermek için başvurulduğu iddia edilen dopingin oylamada ne kadar etkili olduğunu işaret ediyor:

Prens Albert (Monaco Prensi): Daha önce de ifade etmiştiniz. Oyunlar sadece Türkiye için değil bölge için faydalı olacak dediniz. Bunu biraz daha açar mısınız…

IOC ÜYESİ: Dopingle mücadele en önemli noktarladan bir tanesi. Şimdiye kadar dopingli çıkan spırcular temel sebebi nedir?

IOC ÜYESİ: Havaalanları, ulaşım ve güvenlik hakkında bilgi almak istiyorum. Özellikle sporcular nerede konaklayacaklar. Spor tesislerine nasıl ulaştırılacaklar?

IOC ÜYESİ: Şehirlerin master programlarını daha önce birçok kez değiştirildi. 2020 Olimpiyat Oyunları size verilirse kendi master planınızı tekrar elden geçirerek bizim tavsiyelerimize uymayı kabul edecek misiniz?

Oylama sırasında, bir grup Türk ve Arjantili Başbakan Erdoğan'ı Gezi Parkı olayları nedeniyle protesto etti.