YASAKSIZ TAKSİM MEYDANI KUTLAMASI

YASAKSIZ TAKSİM MEYDANI KUTLAMASI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü "Taksim Meydanı"nda kutlayanlar var

Eskişehir'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 3 yıl önce sinema filminin çekimi için Aşağı Söğütönü Mahallesi'nde kurulan film platosundaki 'Taksim Meydanı'nda kutlandı.

Yönetmen Levent Semerci'nin, 12 Eylül 1980 darbesine giden süreci anlattığı 'Ayhan Hanım' adlı filmin çekimlerinin bir bölümü Eskişehir'de yapıldı. Film için, daha önce merkeze bağlı köy olan, son yapılan deşiklikle mahalle statüsüne kavuşturan Aşağı Söğütönü Mahallesi'ndeki Tepebaşı Belediyesi'ne ait arazi üzerine İstanbul Taksim Meydanı'nın bire bir kopyası olan plato oluşturuldu. Meydanın etrafındaki duvarlara da çeşitli sloganlar yazıldı. 'Ayhan Hanım' filminin bir bölümü 3 yıl önce Eskişehir'deki bu platoda çekildi.

Tepebaşı Belediyesi öncülüğünde ilk olarak geçen yıl film platosunda yer alan 'Taksim Meydanı'nda temsili 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Bu yıl da yine Tepebaşı Belediyesi tarafından 'Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliği düzenlendi. Etkinlik nedeniyle belediye tarafından kent merkezinden ücretsiz otobüsler kaldırıldı.

ETKİNLİK CANLI YAYINLANDI
Tepebaşı Belediyesi'nin canlı yayın çekimi yaptırdığı 'Taksim Meydanı'ndaki etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Ataç, Türk-İş Bölge Temsilcisi Necat Kılıç, DİSK Eskişehir İl Temsilcisi Bayram Kavak ile çeşitli siyasi parti, sendika, oda ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi katıldı.
Etkinlikte ilk olarak film platosundaki Taksim Meydanı'nda toplanan kalabalık, platodaki temsili Kazancı Yokuşu'ndan yürüyerek Taksim Anıtı önüne geldi. Yürüyüş sırasında sık sık 'Her yer Taksim her yer direniş' diye slogan atıldı. Türk İş bölge Temsilcisi Necat Kılıç anıta çelenk koydu. Kalabalık 1 Mayıs 1977 tarihinde İstanbul Taksim Meydanı'nda ölenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu ve ardından topluca İstiklal Marşı'nı okudu.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, İstanbul'daki Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesini eleştirdi. Ataç, "Hepiniz özgür Taksim'e hoş geldiniz. Şu an İstanbul'daki Taksim'de çok tatsız şeyler oluyor. Hükümet Taksim Meydanı'nı kapatmakla anayasal suç işliyor" dedi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de, İstanbul'da Taksim Meydanı'na hiçbir gerekçe göstermeden yasak koyan hükümete karşı Eskişehir'deki bir yerel yönetimin, buradaki Taksim Anıtı önünde özgürce bayramınızı kutlama imkanını size sağladığını anlatırken şöyle konuştu:

"Bu; 'Eskişehir, Eskişehir'deki emekçilerin, Eskişehir'deki yöneticilerin farkıdır' diyorum. İnşallah gelecekte önümüzdeki 1 Mayıs'ta demokrasinin, özgürlüğün ve hukuk devleti atmosferinin ciğerlerimizi doldura doldura teneffüs edeceğimiz günlerde daha güzel bir bayram kutlamak dileğiyle hepinizin 1 Mayıs bayramını kutluyorum" dedi.

Büyükerşen, konuşmasının ardından kalabalığa doğru kırmızı karanfiller attı. Etkinlikte Tepebaşı Belediyesi temizlik işçilerinin oluşturduğu Eko-Şov grubu gösteri sundu, belediye görevlileri kalabalığa simit ve çay ikramında bulundu. Kalabalık daha sonra dağıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı