Yasakçı Valiye Yargı Freni !

Yasakçı Valiye Yargı Freni !

Mahkeme sonuçlandı ve Vali Balkanlıoğlu’nun “içki yasağı” iptal edildi.

YASAKÇI VALİYE YARGI DUR DEDİ !

Trafik kazalarını bahane ederek açık alanlarda alkolü yasaklayan, ardından genelevi kapatarak şeriat denemeleri yapan Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun içki yasağı yargıdan döndü. Afyon İdare Mahkemesi, 25 şehidin olduğu gün hediye değiştokuşu yapan valinin koyduğu yasağın anayasaya aykırı ve yasal dayanağının olmadığına karar verdi.
 
Sözcü’nün haberine göre; AKP’li Afyon Valisi Balkanlıoğlu, 27 Nisan 2012’de aldığı kararla kentte içki satışını ve tüketimini yasakladı. Gerekçe olarak, “kamu esenliği” ve “trafik kazalarının azaltılması” gösterildi. Afyon’un ardından bu yasak; Isparta, Kayseri, Şanlıurfa, Konya, Erzurum, Rize, Trabzon, Balıkesir ve Bilecik illerinde uygulandı. Tepki çeken bu kararın iptali için Afyon İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme sonuçlandı ve Vali Balkanlıoğlu’nun “içki yasağı” iptal edildi.
 
“SUÇ TEŞKİL ETMİYOR”
 
Mahkeme, valiliğin trafik kazalarıyla ilgili öne sürdüğü gerekçe için, “Trafik kanunlarında, alkollü araç kullananlara ne tür işlemler yapılacağı belirlenmiştir. Denetim yetkisi bulunan valilik, yasal dayanağı ve yetkisi olmadan yasaklama kararı almıştır. Açık alanda içki içilmesinin yasaklanması, Anayasa’daki kişi hak ve özgürlüklerinin özüne müdahale niteliğindedir. Yasak konunun mevzuatta suç teşkil etmediği halde idari kararla kabahatlar kanunu kapsamında müeyyide getirildiğinden, tüm bu yönleri ile anılan bu düzenlemenin yasal dayanaktan yoksun olduğu sonucuna varılmıştır” denildi.