YASA NE DİYOR; DUL VE YETİMLERE NE ÖDENECEK

YASA NE DİYOR; DUL VE YETİMLERE NE ÖDENECEK

Ölen madencilere verilecek ölüm yardımı ve aylık gelir miktarları açıklandı

 

Resmi verilere göre 294 madencinin öldüğü Soma faciasının ardından yapılan resmi açıklamalarda ki çelişkiler sadece yurt içinde değil yurt dışında da kuşku ile karşılanırken, facianın başından beri ilk defa bölgeye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Faruk Çelik, ölen madencilerin geride kalan eş ve çocuklarına yapılacak yardımlarla ilgili bilgi verdi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Başbakan Erdoğan'ın facianın 2. günü geldiği ve yoğun protestolar ile karşılaştığı Soma'da " Ölen madencilerin ailelerine ham madden hem de manen her türlü yarım yapılacaktır" açıklaması ardından, işin manen kısmının İsmail Ağa cemaatine mensup bir takım cüppeli Cemaat mensuplarının bölgeye gelip öfkeli halkı teskin etmeye çalıştığı şeklinde medyada haberler çıkmıştı. Maddi kısmını ise baştan ortalarda görünmeyen sorumlu Bakan Faruk Çelik bu gün açıkladı.

ÖLEN MADENCİLERİN AİLELERİNE NE VERİLECEK

Sendika org. da yer alan habere göre Bakan Çeliğin açıklamalarından ortaya çıkan maddi yardım ipuçlarından ortaya çıkan gerçek ise ölen madencilere yapılacak yardımlar her SGK işçisinin zaten yasal olarak hak etmiş olduğu miktarlardan ibaret. Bakan konuya ilşkin çalışma yapacaklarını ve mevzuatta değişiklikler ile yardım miktarlarında iyileştirme olabileceğinden başka bir müjde vermedi. işte Bakan Çelik'in açıkladığı miktarlar.

1-009.jpg

5 YILINI DOLDURMAYANLAR NE OLACAK

5 yıl sigortalılık süresi, 900 gün pirim ödeme şartları var. Bunlarla ilgili Ankara'ya döner dönmez çalışma yapacağız. Ölüm aylığının bağlanmasıyla ilgili teknik düzeydeki çalışmalar tamamlanıyor. Ölüm gelirinin yanında ölüm aylığının bağlanmasıyla ilgili yasal boyutların da gerçekleşeceğini bildirmek isterim" dedi.

DAHA YASAL DÜZENLEME YAPACAKLAR

Bakan Çelik, "İş kazası neticesi şehitlerimizle ilgili SGK bünyesinde 3 işlem yapılacak. Bunlardan birincisi hiçbir şarta bağlı kalmaksızın ölüm gelirinin bağlanmasıdır. Bugüne kadar 169 dosyanın ölüm geliri bağlanmaya hazır hale geldi. Bunlardan 34 dosya ise hak sahipleri olan 83 kişiye ölüm geliri bağlanması şeklinde sonuçlandı" dedi. 
Ailelere ölüm aylığı bağlanması için çalışmalara başladıklarını açıklayan Bakan Çelik, bu aylığın bağlanması için yasal düzenlemeleri yapacakları dile getirdi.

47671_45911_17052014174043_2.jpg

BAKANIN MEDYA 400 DEN FAZLA HABER YAPTI ŞİKAYETİ

Katliamdan 4 gün sonra Somaya giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik işçi yakınlarına ‘uslu durun’, Soma haberleri yapan basına da niye bu kadar haber yapıyorsunuz dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, medyayı iş güvenliği konusunda Soma öncesinde gerekli duyarlılığı göstermeyip faciadan sonra 400′den fazla haber yapmakla eleştirdi.

İŞÇİLEREDE KONUŞMA YASAĞI 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan ‘İşçilere konuşma yasağı var mı?’ sorusuna ise ‘SGK uzmanlarımız ailelerle bizzat görüşecek. Onlara itibar etsinler. Başka türlü yönelime girmesinler.’ diyerek hükümetten hesap soran işçi yakınlarına ‘uslu dursunlar’ dedi.
Çelik’in açıklamaları şöyle:

Van depreminde meydana geldiği gibi düzenlemeler yapmıştık.
Ölüm aylığı konusunda değişiklik yapıyoruz.
Ölüm gelirinin yanında, ölüm aylığının da olması için çalışma yapıyoruz.
415 lira cenaze yardımı ödemesi yapılacaktır.
Bütün bu hizmetler SGK Manisa il müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Diğer illerdeki cenazeler için o illerin SGK’sından yetkililer gelecek.
Ocakta müfettişlerimiz çalışmalarna başladılar. Henüz ortaya çıkmış bir raporun olmadığını özellikle belirtmek istiyorum.
Dün itibariyle müfettişlerimiz oraya indiler.
Hükümet olarak bir kriz masasının oluşturulduğunu gördünüz.”

 

Gazeteci: Mevzuat açısından sorun yok demiştiniz. Şimdi durum ne?
Çelik:
 300 kişi hayatını kaybetmiş. Mevzuatın hazır olması demek, denetçisi var, çalışanı var. Bir bütün bu.
İşçi ve işveren tüm taraflara seslenerek söylüyorum. Müstakil bir iş yasasına kavuştuk.
Büyük mücadeleler veriyoruz. Keşke bu iki yıl verilen kesimler, iş sağlığına gösterdiği duyarlılığı hep gösterseler.
Keşke tartışabilseydik.
Yasa Meclis’e geldiği zaman 1 ay boyunca 7 kez haber olmuş.
Taşeronun sömürüye yol açtığını söyleyen bir bakanım ben.
Bugün bir savunma günü değil. Savunma için bunu söylemiyorum.
Keşke bunların hiç biri olmasaydı da buradaki konuşmalar olmasaydı.
Medya bu olaydan sonra 400′den fazla haber yapmış. Keşke bunlar daha önce yapılsaydı.

Gazeteci: Yaşam odaları mevzuatta var mı?
Çelik: 
Bizim iş sağlığı yasamız, AB mevzuatı ile uyumlu yasa. Acil bir durum olursa ne yapılacak? Sadece planlama değil, uygulamayla ilgili ne yapılacak? Şimdi savcı ona bakıyor.
İş yeri hekimleri var. Periyodik denetimler var. 8 kez bu ocakta inceleme yapılmış şikayet üzerine. Yalnız burası değil, diğer maden ocaklarının teftişleri yapılmış.
Her şey mevzuat değil, orada insan var. Şu cümle mevzuatta yok diye insanlar ölüme gönderilir mi? Yaşam odasıysa yapacaksınız. Havalandırma yapacaksınız. Bunları yapmak insani görevdir. Olması gereken ne varsa, tabii ki ne varsa yaparız.. Hiç birimizin aklında olmayan şey ne ise yapılmalı.

Gazeteci: Madencilere konuşma yasağı getirildi mi?
Çelik: 
Ben kendilerine medya aracılığıyla seslendim. Bir beden gibi hitap etmemiz gerekiyor. Benim senin göremediğini, kardeşimize bir telefon kadar yakınız.
SGK uzmanlarımız ailelerle bizzat görüşecek. Onlara itibar etsinler. Başka türlü yönelime girmesinler. Kanuni hakları ne ise alacaklar. Farklı anlayışlarla yaklaşanlara itibar etmesinler.

Gazeteci: AK Parti adayı savcı soruşturmada. Ne diyeceksiniz?
Çelik: 
Bir çok savcı görevli. Ezber bozan bir kaza. Öyle diyorlar. Suçlu kim, yanlışlık nerede. Bunların üzerine gidilecek.

SGK BAŞKANI 3 GÜN ÖNCE BU AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI

SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, facianın hemen ertesinde çeşitli medya organlarında yer alan açıklamasında, madende çalıştığı iddia edilen 15 yaşındaki Kemal Yıldız için yasal işlem yapılacağını söyledi. Kuruca ayrıca SGK mevzuatına göre ölen madencilerin ailelelrine yapılacak yardımların neler olduğunuda belirtmişti. Açıklamaya göre madenci yakınlarına bir defaya mahsus 450 TL cenaze yardımından başka aylık 1000 TL ye yakın ödeme yapılacak. Ölüm yardımı konusu ise muallakta.

AYLIK KAZANCIN %70'İ

Hayatını kaybeden ve yaralanan işçiler için de çalışma yapılacağını belirten Kuruca,ölen madencilerin ailelerine yaklaşık olarak bin lira ölüm geliri verileceğini söyledi. Sosyal güvenlik mevzuatına göre, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerden dolayı ölen sigortalının hak sahiplerine, aylık kazancının yüzde 70’i, ölüm geliri olarak bağlanıyor. Olayın iş kazası olarak resmiyet kazanmasının hemen ardından süreç başlatılıyor ve gerekli işlemlerin ardından hak sahiplerine maaş ödeniyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Soma’daki kömür madeninde çıkan yangında hayatını kaybeden madencilerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacağını bildirdi.

170520141738294877082_2.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı