YASA "ERDOĞAN O KOLTUKTA OTURAMAZ" DİYOR!

YASA "ERDOĞAN O KOLTUKTA OTURAMAZ" DİYOR!

Yargıtay'a başvuruldu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruda cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yasalar gereği Başbakanlık görevini bırakması gerektiğini ifade etti.

Kart "YSK'nın geçici sonuçları açıkladığı 11 Ağustos 2014 tarihi ya da en geç kesin sonuçları açıklayacağı tarih olan 15 Ağustos 2014 tarih itibariyle, Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmiş olup, Anayasa gereğince ve re'sen partisiyle ilişiği kesilmiş ve TBMM Üyeliği-Milletvekilliği sona ermiştir. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı görevlerini hep birlikte sürdürmek isteyen; bu suretle müteaddit anayasal ve yasal ihlâlleri gerçekleştiren Erdoğan ile AKP Tüzel Kimliği hakkında yasal yaptırımların uygulanmalı, idari ve yasal önlemler alınmalı" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Atilla Kart'ın bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuru dilekçesi şu şekilde:

"Recep Tayyip Erdoğan'ın; Başbakanlık, AKP Genel Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı görevlerini hep birlikte kullanması ve sürdürmesi; AKP - Adalet ve Kalkınma Partisi Yetkili Kurullarının da bu eylemlere iştirak etmesi; bu durumun, Anayasanın 101 / son, 102 / 2,3, 103 ve ilgili maddeleriyle, Siyasi Partiler Yasasının 104. maddesine aykırılık teşkil eden eylemler niteliğinde olması sebebiyle, yasal sürecin başlatılması ve sonuçlandırılması talebi ve başvurusuyla;

Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'nin çalışmalarını, yönetimini, 27 Ağustos tarihinde yapılacak Genel Kurul'u yönetmesini engelleyecek idari ve yasal önlemlerin ivedi olarak alınması talebinden ibarettir.
Anayasanın 101/son, 102/2,3. maddelerine göre; 1. Tur seçim sonucunda geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği sona erer. Buna göre; YSK'nın geçici sonuçları açıkladığı 11 Ağustos 2014 tarihi ya da en geç kesin sonuçları açıklayacağı tarih olan 15 Ağustos 2014 tarih itibariyle ; Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmiş olup, Anayasa gereğince ve re'sen partisiyle ilişiği kesilmiş ve TBMM Üyeliği-Milletvekilliği sona ermiştir. Bu konuda hiç kimsenin ayrıca ve bizzat beyanda bulunmasına gerek yoktur. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının YSK tarafından açıklanmasıyla Cumhurbaşkanı sıfatını kazanan Recep Tayyip Erdoğan, mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevinin sona ereceği tarih olan 28 Ağustos 2014 tarihinde yeminini eda ettikten sonra, Cumhurbaşkanlığı görevinden kaynaklanan Anayasal yetkilerini kullanabilecektir.
Bu süreçle paralel olarak; Adalet ve Kalkınma Partisinin de, kendi tüzüğünün 78 ve Siyasi Partiler Yasasının 15/son maddesi uyarınca, en geç 10 gün içinde Merkez Yönetim Karar Organında, AKP Genel Başkan Vekilini seçmesi zorunluluğu vardır. Seçilecek Genel Başkan Vekili, AKP'yi 45 gün içinde Genel Kongreye götürecek ve bu süreci yönetecektir. Yasal ve anayasal hükümler böylesine açık ve âmir olmasına rağmen; gerek Recep Tayyip Erdoğan ve gerek AKP'nin Yetkili Organları, yasa ve anayasadan kaynaklanan görev ve sorumluluklarının gereğini yerine getirmedikleri gibi; Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkanlık ve Başbakanlık görevini sürdürmeye devam ettiği, bu arada 27 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak AKP Genel Kongresini de yöneteceği anlaşılmaktadır. Cumhurbaşkanı konumunda olan birilerinin, bir siyasi partinin Kongresinin öncesi ve yönetimine doğrudan müdahil olmasının; Anayasadaki hukuk sistemimizle, Parlamenter Sistemle, Kuvvetler Ayrılığıyla ve sair hükümlerle bağdaşmadığı açıktır. Türkiye'de AKP iktidarlarıyla birlikte, hukukun uygulanması ve demokrasinin gerekleri yerine fiili durum yaratılarak sürdürülen bir dönem yaşanmaktadır. Bunun en son örneği Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanmaktadır. AKP'nin Yetkili Organları da, Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte doğrudan ve iştirak halinde sözü edilen eylemleri gerçekleştirmişlerdir. Bu ihlâller halen devam etmektedir. Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilir seçilmez, yeni bir krizin odağı haline gelmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı insiyatif ve sorumluluk alarak; bu süreci hukuk yoluyla müdahale etmelidir. Öncelikle Recep Tayyip Erdoğan'ın ; AKP'nin Yetkili Kurullarının çalışmalarını yönetmesini, 27 Ağustos tarihinde yapılacağı açıklanan Genel Kurul hazırlıklarını ve Genel Kurulunu yönetmesini engelleyecek idari ve yasal önlemleri ivedi olarak yerine getirmelidir. Yapılacak inceleme sonucunda da, Siyasi Partiler Yasasının 104 ve sair bağlantılı maddeleri uyarınca, gerekli yasal yaptırımların uygulanması için Anayasa Mahkemesine başvurulması amacıyla , iş bu başvurunun yapılması zorunluluğu doğmuştur.

Arz olunan ve re'sen görülecek sebeplerle;

Recep Tayyip Erdoğan'ın eylemleri ile AKP'nin Yetkili Organlarının eylemleri, Anayasanın 101/son, 102/2,3 ve 103. maddeleriyle sair ilgili hükümlere açıkça aykırıdır. AKP kendi tüzüğünün 78. maddesini ve Siyasi Partiler Yasasının 15/son maddesini açık bir şekilde ihlâl etmiştir.
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 104. maddesi uyarınca yasal sürecin başlatılmasını ve yaptırımların uygulanmasının talep ediyoruz. Bu taleple birlikte yukarıda açıklaması yapılan idari ve yasal önlemlerin alınmasını keza ivedi olarak saygıyla talep ediyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı