Yarın Madımak Katliamının 20. Yılı

Yarın Madımak Katliamının 20. Yılı

20.yılda da Madımak önünde Adalet istenecek... Madımak Katliamı'nın 20. yılında, ısrarla adalet bekleyenler yine Madımak'ta olacak. "Asıl failler yakalanmadan, Madımak utanç müzesi olana kadar mücadele edeceğiz" diyecek.

2 Temmuz Salı günü Sivas Olayları'nın 20'nci yıldönümü nedeniyle çeşitli anma etkinlikleri yapılacak. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi Başkanı Hidayet Yıldırım, 2 Temmuz 1993'te 35 aydının öldüğü olayların 20'nci yıldönümünde salı günü düzenlenecek programın belli olduğunu açıkladı.

2 Temmuz Salı günü Sivas Olayları'nın 20'nci yıldönümü nedeniyle çeşitli anma etkinlikleri yapılacak. Konuyla ilgili Cumhuriyet Meydanı'nda Sivas Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Temsilcisi Hidayet Yıldırım, "Madımak katliamının 20'nci yılındayız. 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde, yükselen alevlerin arasından çığlıklar kulaklarımızda yangının alevleri yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Bu vahşetin asıl sorumlusu olan derin devlet ve uzantılarıdır.

AKP iktidarı bu caniliği ve vahşeti unutturmaya çalışıyor. Katliamın hala asıl failleri yakalanmadı. Yakalananlardan da çoğu serbest bırakıldı. Bizlere, 'Biz yaktık siz de unutun diyorlar'. Yüz yıllar geçse de unutmayacağız, unutturmayacağız. Asıl failler yakalanmadan, Madımak utanç müzesi olana kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.


Hidayet Yıldırım, salı günü grupların sabah 10.30'da Ethembey Parkı önünde toplanacağını ve 11.00'de yürüyüşün başlayacağını belirterek, kent meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulduktan sonra eski Madımak Oteli, şimdiki Bilim ve Kültür Merkezi önüne karanfil bırakılıp saygı duruşu yapılacağını söyledi. Programın yapılacak konuşmaların ardından tamamlanacağını açıkladı.

20 yıl önce Madımak Oteli'nde katliam yaşandığını hatırlatan Bülbül, "20 yıldır Alevilerin canı, teni, inancı, kültürü, maddi ve manevi varlığı yanmaya devam ediyor. Aslında bu yangın yüzlerce yıllık bir yangındır" dedi.

Madımak katliamının yıllardır süren Alevi katliamlarının toplamı niteliğinde olduğunu söyleyen  Bülbül, Madımak katliamını unutmayacaklarını belirtti. Bülbül, "Madımak katliamı hakkında verilen 'zaman aşımı kararı' ve bu karar hakkında Başbakan'ın 'Bu karar Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun' demesini de unutmadık" diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na, 2 Temmuz 1993’te ikisi gösterici olmak üzere 37 kişinin hayatını kaybettiği ‘Sivas Katliamı’na ilişkin bugüne kadar gün yüzüne çıkmayan fotoğraflar göndermişti. Sadece bu fotoğraflar bile katliamın göz göre göre işlendiğini orta koyuyordu. Ancak adalet yine gelmedi!

 
Paris'te Eyfel Kulesi altında Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu'nun çağrısıyla Madımak Katliamı protesto edildi. Eyfel Kulesi ayağında toplanan yaklaşık 1000 kişi Sivas Madımak Otel'de ölen aydın ve sanatçılar anısına saygı duruşunda bulundu. Alevi kurumları adına yapılan konuşmalarda "2 Temmuz'u unutmadık unutturmayacağız! Bu nedenle buradayız" denildi. Ölenlerin isimlerinin okunması fotoğraflarının önlerinde mum yakılarak devam edilen tören, sema gösterisi ile sona erdi.