YARGITAY'IN EN KRİTK DAİRESİ NEDEN DAĞITILIYOR

YARGITAY'IN EN KRİTK DAİRESİ NEDEN DAĞITILIYOR

9. Ceza Dairesi neden dağıtılıyor?

 


Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, cemaate yakın olmakla suçlanan 9. Ceza Dairesi’nin başkan ve üyelerini dağıtma kararı aldı. Karar, hukukçular tarafından farklı şekillerde yorumlanmaktadır.Hukikihaber sitesinde yer alan bilgilerde ilginç ayrıntılar var. Haberin içeriğine dikkat edilecek olursa 9. dairenin neden çok önemli bir daire olduğu hemen anlaşılıyor.

TASFİYE KARARI NORMAL Mİ?

Son yargı paketiyle üyeleri yeniden belirlenen Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, yeni işbölümü çalışmaları kapsamında 9. Ceza Dairesi’ni tasfiye etme kararı aldı. Başkanlık Kurulu’nun, bu amaçla dairenin başkan ve üyelerini dağıtarak, diğer dairelerde görevlendireceği belirtildi.

Bu tür bir rotasyonun iyi olacağını söyleyen hukukçular olduğu gibi Dairenin tümden değişmesinin normal olmadığını belirten hukukçular da var.

DAİRENİN TÜMDEN DEĞİŞMESİ NORMAL BİR UYGULAMA DEĞİL  

Bazı hukukçular haksızlık yapıldığını ileri sürerek, 9. Ceza Dairesi'nin 'Paralel'le mücade için değil, çok önemli 'dosya'larla ilgili dizayn edildiğini savundu. Daireye düşen iş bölümünde çok kritik maddelerin olduğuna dikkat çekilerek 9. Ceza Dairesi'nin tümden değişmesinin normal olmadığı belirtildi.

Yargıtay Ceza Daiereleri İş Bölümünde 9. Ceza Dairesi'nin bakacağı işlerin ana başlıkları arasında; Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar, Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar, Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar, Millî Savunmaya Karşı Suçlar, Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk ve Yabancı Devletlerle Olan İlişkilere Karşı Suçlar gibi ana suç başlıkları yer almaktadır.

HUKUKİ HABER'e konuşan hukukçular, 9. Ceza Dairesi'nin tamamen dağıtılmasına ilişkin verdikleri demeçte;

Bu değişiklikle, dairenin teamüllerinin, yerleşik içtihatlarının değişebiceğini belirterek; işbölümündeki suç tiplerindeki temyiz incelemelerinde bu dosyalarda uzmanlaşmış üyelerin tamamen değiştirilmesinin ilgili dairedeki işlerde ve de Yargıtay'daki iş bölümü dağılımında kaosa neden olabileceğini belirtmektedirler. 

Soyut iddialarla daire üyelerinin zan altında bırakılmasınında yanlış olduğunu belirten hukukçular, dairenin tamamen yeniden dizayn edilmesi ve sistemin değişmesi ile bu kapsamındaki suçlardan yargılananların sistem oturana kadar mağdur olabileceğini ya da tam tersi durumunların ortaya çıkabileceğini vurguladılar. 

9. Ceza Dairesi'ne düşen işler arasında Türk Ceza Kanunu'ndaki Suç İşlemek İçin Örgüt Kurma, Cumhurbaşkanına Hakaret, Anayasayı İhlal, Hükümete Karşı Suç, Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açıklama, Yasaklanan Bilgilerin Casusluk Maksadıyla Temini, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkındaki Yasa kapsamındaki suçlar, Terörle Mücadele Yasası'nda belirtilen vs suçlar yer alıyor. 

YARGITAY CEZA DAİRELERİ İŞBÖLÜMÜ'NDE 
9. CEZA DAİRESİ'NİN TEMYİZ İNCELEMESİ YAPTIĞI SUÇLAR ŞÖYLE;
 

yargi-1(1).jpg

yargi-2(1).jpg

kaynak:hukikihaber.net

Kaynak:Haber Kaynağı