Cengiz Yıldız

Cengiz Yıldız

YARGITAY TRABZONSPORU KURTARDI..



Yargıtay, Mecliste yasalaşması beklenen yeniden yagılama yasasını beklemeyerek; Trabzonsporu yeniden yargılanma riskinden kurtarmış oldu.. Eğer Trabzonspor yeniden yargılanabilmiş olsa, Mahkeme belki Nevzat Şakar Mithat Halis, Ankaragücü- Fenerbahçe maçı teşvik suçu ile ilgili gözden kaçırdığı, Mithat Halis'in Ankaragücü takımında oynayıp sonradan Trabzonspora transfer olan futbolcularını değerlendirmeye alıp hatasını düzeltebilirdi..

Yargıtayın gerekçeli kararından da anlaşılacağı üzere Yargıtay dosyada savunmanın hiçbir iddiasını cevaplamadan sadece dinlemelerin yasallığı vs. gibi usulü ilgilendiren konulara girmiş ve esasa dair hiç bir yorum yapmamıştır.. Köksal Bayraktar hocanın da belirttiği Yargıtay Başsavcılığına vermemiz gereken cevap hakkımız da beklenmediğine göre; bunlar bize Yargıtay'ın yangından mal kaçırırcasına karar aldığını ispatlar.. 

16. ACM 2 Temmuz 2011 tarihinde karar verdikten 3 gün sonra ÖYM'lerin kaldırıldığı resmi gazetede yayınlandı.. Tabi daha önce Meclis ÖYM lerin kaldırılma kararını aldığı için bunu bilen Mahkeme  Savunmanın genişletilmesi taleplerini reddetti, dosyayı hızla bitirdi ve kararını verdi.. Aynı şekilde Mecliste yargılanmaların yenilenmesi hakkında yasa teklifi varken ve haftaya yasalaşması beklenirken Yargıtay da beklemedi ve hükmü onadı.. Hükmü onarken ki cümleleri dikkat çekiciydi: ''Eğer Yeniden Yargılama Yasası çıkarsa zaten yeniden yargılanırsınız''. Evet Fenerbahçeli yöneticiler yeniden yargılanır ama ya Trabzonspor yöneticileri?

Trabzonspor yöneticilerini Yargılandıkları suçlardan tekrar yargılamak evrensel hukuk kurallarına aykırı..Hiç kimse bir devletin ceza yargılaması usulüne ve yasaya uygun olarak kesin bir hükümle mahkum edildiği ya da beraat ettiği bir suçtan dolayı, aynı devletin yargısal yetkisi altındaki yargılama usulleri çerçevesinde yeniden yargılanamaz veya mahkum edilemez.  İstisnaları var ama bunu kanıtlamak çok zor.. Yeni delil ya da yeni tape ile veya Yeni tanık ile aynı suçtan ceza yargılaması yapılamaz.. Tabiki eğer yeni delil, yeni tanık, yeni tape vs. ortaya çıkarsa bu durumda TFF yeniden disiplin soruşturması açabilir.. Ama Trabzonsporun Sivas ve Ankaragücü teşvik suçlamaları için yeniden yargılama yapılamaz.. Mecliste bekleyen yasa ile bile bunu yapamazsınız; çünkü beraat eden bir kişiyi aynı suçtan yargılamak Anayasaya da aykırı olacaktır..

Aynı suçtan yeniden yargılama yapmak belli koşullarla mümkün. Aleyhte yeniden yargılanma için; mahkemede sanığın leyhine kullanılan ve hükmü etkileyen bir belgenin sahteliği, Hükme katılmış olan hâkimlerden biri aleyhine ceza kovuşturmasını veya bir ceza ile mahkûmiyetini gerektirecek nitelikte olarak görevlerini yapmada sanık veya hükümlü lehine kusur etmiş ise ve Sanık beraat ettikten sonra suçla ilgili olarak hâkim önünde güvenilebilir nitelikte ikrarda bulunmuş olması gerekiyor..Yeni tape ya da, yeni delil ile değil; Trabzonspor'un eğer varsa ince ince nasıl kurtarıldığının ispatlanması gerekiyor..

Trabzonspor yöneticileri, yargılanmadıkları Karabük Fenerbahçe teşvik, Karabük Trabzonspor şike ve Bucaspor Fenerbahçe teşvik ile Bucaspor Trabzonspor şike suçları iddiası ile yargılanabilirler.. Fakat bu suçlar ile ilgili daha önce yargılama yapılmadığı için bunlar yeni yargılamalar olacaktır ve herhangi bir yeni delile ihtiyaç duyulmadan yapılabilecektir.. Sonuçta artık EMSAL
 bir Yargıtay kararı vardır yargının elinde.. Fakat bu suçlardan dolayı suç duyurusu yapılmalı ve Savcılık eğer iddianame oluşturursa Mahkemenin iddianameyi kabulu gereklidir. Her halükarda açılacak dava Trabzon Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecektir.. Trabzonda ki bir mahkeme Trabzonsporu nasıl mahkum eder,  taktir sizin..

Sanırım Yargıtay'ın neden ''Yeniden Yargılanma Yasasını'' beklemeden Trabzonsporlu yöneticiler hakkındaki beraat hükmünü onadığı anlaşılmıştır. Bu onama böylelikle hem hükümetin, hem de yargılamayı başlatanların istediği gibi sonuçlanmıştır..Hükümet yeni yasa için fenerbahçelileri de içine alan geniş bir kabul ile birlikte Trabzonun yeniden yargılanmaktan sıyrılması ile birlikte bir riskten kurtarırken, diğerleri başladıkları işin altına ıslak imzalarını atmışlardır..

@Cengiz_YILDIZ


Önceki ve Sonraki Yazılar