Yandaş Medya'nın Tirajları Ne Oldu ?

Yandaş Medya'nın Tirajları Ne Oldu ?

Yandaş Gazetelerin Tirajları ne oldu? Gerçek haber yapan gazetelerin tirajları ne oldu?


GEZİ PARKI DİRENİŞİNDEN SONRA GAZETE TİRAJLARI NE OLDU

Cuma Hikmet

Tüm dünyadan destek yağan ve kimi ülkelere de örnek olmaya başlayan Taksim gezi Parkı Direnişi'nin 13 günün de tüm yurtta halk eylemleri yükselmeye devam ediyor. Başbakan Recep tayyip Erdoğan'ın, Afrika gezisi dönüşünde yaptığı gövde gösterisi sırasında tüm ülkeyi geren konuşmasını, bir kaç kez daha tekrar etmesi ve evde ki % 50 tabir ettiği AKP'lileri devreye sokmaya başlaması, direnişçileri hiç etkilemedi. Tüm yurtta tepkiler her geçen gün artarak tüm yurt genelinde devam etti. Geniş halk kesimleri, siyasi görüşlerini, etnik geçmiş provakasyonlarını,dini inanç ve futbol kulübü taraftarlıklarında ki keskinliklerini unuturak bir araya gelmeyi her geçen günü yeniden başarıyor. Başbkan Erdoğan, sürekli tekrarladığı en çok oyu ben aldım istediğim gibi yönetirim, sandık önünüze geldiğinde hesap sorun şimdi susun" söylemini sık sık tekrar etsede, artık bu ülkede hatta dünyada hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı aşikar. Türk tüccar medyasını türlü yöntemler ile etkisi altına alan, işi abartarak TMSF ile el koyduğu tüm medya kuruluşlarını yandaş iş adamlarına devreden, daha da ileri giderek TMSF yönetimin de olan medyayı kendi parti organı gibi kullanmaktan çekinmeyen Erdoğan'a tepkiler  büyüyor.
Aslında tabiyatı gereği uzun vadede traj değişimi gösteren basılı medyada bile ciddi okur değişiklileri yaşandığı gözleniyor. Bu konuda sürekli içerik arşivi olan medyatava.com sitesinden araştırdık. Yaklaşık 3 ay kadar önce gazete tirajları ile bu gün arasında meydana gelen değişiklikleri anlamaya çalıştık. Yandaş iddiası ile adları öne çıkan gazetelerin tirajları yükselmiş mi, düşmüş mü tespit etmeye çalıştık. Medya tavadan aldığımız tablolarda, bu direnişe tam karşıt yayın yapanlar ile, destekleyenleri ayırdıktan sonra, ne destek veren ne de karşı çıkan yayınları kendi algılarımıza göre ayırdık. Bu 2 tablo arasında görebileceğiniz gibi yaklaşık 4 aylık bir zaman farkı var. İşte bu 4 ay içerisinde gazete tirajlarında ki farklar.

23-30 MART 2013 HAFTASINDA GAZETE TİRAJLARI




27 MAYIS-2 HAZİRAN ARASI GAZETE TİRAJLARI

31 Mayıs günü direnişinin başlamasının ardından elde olan tek raporun tablosu aşağıda verilmiştir. Elbette direnişin etkilerinden basılı gazetelerin net rakamları önümüzde ki haftalarda görülecektir. Bu ra da önemli bir nokta şudur. Toplumda başlayan Erdoğan ve politikalarına karşı isyan ve öfke duygusu mayıs ayında yükselişe geçmiş ve tepkiler gazete tirajlarına yansımış. Fethullah Gülen''nin Zaman gazaetesini bu araştırmanın dışında tutmamızın nedeni ise bellidir. Zaman Gazettesinin nasıl ve kimlere nasıl dağıtıldığını herkes biliyor. Ayrıştırma tamamen kendi bakış açımızın ürünüdür. Olabildiğince yansız davranmaya gayret ettik. Ama yinede hata yapmış olabiliriz ayrıntılarda. Amacımız olası bir denge kurmaya çalışmaktı siyasete bakışları açısından. İşte 2 Haziran 2013 tarihihi son olan gazete tirajlarında ki durum. (net Satış Bilgileridir)