Yandaş Medya İtirafı

Yandaş Medya İtirafı

“Onu arkadaşım olarak görüyorum”

İKTİDARI DESTEKLEMEK İÇİN ALMIŞ

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a en yakın işadamlarından biri sayılan Ethem Sancak, "Star gazetesini iktidarı desteklemek," iktidar medyası oluşturmak için aldıklarını itiraf etti. Sancak, gazeteyi neden devrettiği konusunda da “Ee görevim bitti” dedi.
 
Türkiye gazetesinden Fatih Vural’ın sorularını yanıtlayan Sancak, Erdoğan’ı yüz yılda gelen bir lider olarak göstermeye çalıştı. Erdoğan’ı tanıdıkça yüz yılda bir çıkan lider olmaya başladığını anladığını savunan Sancak, “Onu arkadaşım olarak görüyorum” dedi.

ERDOĞAN'I DESTEKLEYECEK BASINI OLUŞTURMAK İÇİN
 
Sancak, Star gazetesini de Erdoğan’ı destekleyecek basını oluşturmak için aldıklarını şöyle itiraf etti:
 
“Tayyip Bey köşeye sıkıştırılmıştı, parti kapatma davaları, 367 kararı vs. Basın tek sesli, onu boğmaya çalışıyor. Hasan Doğan'la ‘Onun için ne yapabiliriz?’ diye konuştuk. Dedik ki, basın alanında tek sesliliği kıralım.”
 
Star’ı Erdoğan’a danışmadan aldıklarını savunan Sancak, şunları söyledi:

ONA HİZMET İÇİN GİRDİM O İŞE

“TMSF'de satılıyordu Star. 8.5 milyon dolara aldık. Sonra TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, ‘Arkadaşları aldı’ demesinler diye, fiyatı 10 milyon dolara çekti. Çok zarar ettik tabii. Sonra Star'ı büyüttük. Gazetenin yetmediğini anladık. İtibarsızlaşmış da bir gazeteydi. 24 televizyonunu kurduk. Ben tamamen ideallerim için, ona daha iyi hizmet edebilmek için girmiştim o işe.”

GÖREVİM BİTTİ SATTIM 
 
Gazeteyi neden sattıkları konusunda “E bitti görevim” diye gazeteyi satın almakla görevlendirildiğini de ağzından kaçıran Sancak, “Zaman zaman gazeteciler soruyorlar, ‘Tayyip Erdoğan'la yakın olmak ne gibi bir ikbal getirdi?’ Yahu ne ikbal getirecek? Ben onunla tanışmadan önce Forbes dergisinde ilk 20'deydim. Şimdi son 20'ye düştüm” diye konuştu.
 
Sancak, “Tayyip Bey'den bugüne kadar bir şey istediniz mi?” sorusu üzerine, “Hayır. Öyle bir ilişki yok aramızda. Ha bana, ‘Sen para kazanan bir iş adamısın. Çevrene ve ülkene yardım et. Cami, okul, hastane yap. Öldüğün zaman bir şey götürmeyeceksin’ diyor. Haklı! 40 yıl isyan etmişiz Allah'a! Şimdi kalmış önümüzde 10-15 yıl, hiç olmazsa bunu iyi değerlendirelim ki öbür tarafa sermaye olsun” diyerek, öbür dünyanın derdine düştüğünü de itiraf etti.

ETHEM SANCAK KİMDİR ?

İşadamı, Star gazetesi ve Kanal 24'ün eski sahibi, Ekim 2010'dan itibaren medya sektöründen tamamiyle çekilmiştir. TMSF tarafından düzenlenen ihaleyle Star gazetesini satın alan Kıbrıslı işadamı Ali Özmen Sefa ile Star'a ortak olarak medya sektörüne girdi. Ethem Sancak, Türkiye'de 2 milyar dolar cirolu ilaç dağıtımının yüzde 40'ını sahip Hedef Alliance'ın sahibi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ihalesinde Star gazetesini 5 milyon 150 bin dolara Kıbrıslı Türk işadamı Ali Özmen Safa tarafından alınan Star gazetenin ortaklarından biri oldu. Aydınlık Hareketi"nin yayın organını çıkaran gazetecilerin seçiminde rol aldı. 1992'de, Es Ecza deposunu bıraktı, Hedef Ecza Deposu'nu kurdu. 1994 krizi onun için fırsat yarattığını şöyle anlatır: "Rakiplerimiz paradan para kazanmaya yöneldi. Biz 'repoculuk değil depoculuk yapalım'dedik. Piyasada öyle bir ihtiyaç vardı ki, hızla büyüdük. 1998 yılında yüzde 40 piyasa payı ve 700 milyon dolar ciroya ulaştık" . Yüzde 40 pazar payını yükselmek hem üreticiyi hem de perakendeciyi ürküteceğinden, dışa açılma kararı aldı. Global örgütlenmede kendi deyişiyle "Türk pasaportu" yetmediğinden yabancı bir ortak arayışına başladı. Hedefleri Polonya, Macaristan ve Moskova'daki ilaç dağıtıcılarıyla da görüşerek oralardaki dağıtımda da lider olmak. Günümüzde halen aktif olan şirketleri ve faaliyetleri devam etmektedir. Ayrıca Okan Üniversitesi Danışma Kurulu üyesidir.