YANAN GEMİDE'Kİ TÜRK YOLCULARIN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

YANAN GEMİDE'Kİ TÜRK YOLCULARIN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, yılbaşı tatili için iki otobüsle İtalya'ya gelmek için gemiye binen 53 Türk yolcudan 3'ü kurtarıldı. Söz konusu yolcuların hangi ülkeye götürülecekleri ise henüz netlik kazanmadı.

GEMİDE BULUNAN TÜRK YOLCULAR 01;11 GÜNCELLEME

Yunanistan'dan İtalya'ya 478 yolcusuyla sefer yapan feribottaki Türk yolcuların kimliği belirlendi.
İşte yanan feribottaki Türk yolcuların isimleri... 

A.Yıldırım, S.Yıldırım, S. Yel, H.Ünal, T.Ünal, A.Uslupat, B.Uslupat, S.Tosun, U.Tiryakioğlu, K.Tiryakioğlu, S.Şimşek, M.Saygılı, T.Saygılı, H.Savaş, E.Sait, K.Refik, S.Nuri,E.Muhhamed, Y.Lütfü, F,Kılıç, S.Kılıç, A.Kemal, M.Kazan, B.Karakaya, M.Hisar, T.Farhan, N.Erkul, H.Erkul, A.Emektar, A.Eğilmez, H.Eğilmez, T.Ferhan, M.Demirmen, M.Demirken (iki ayrı kişi), U. Demir, R,Şerif, K.Şerif, A.Şerif, C.Şerif, M.Çakmak, V.Bulut, S.Bulut, O.Cem, Z.Bilgiç, M.Bilginer, N.Baskın, N.Baskın (iki ayrı kişi), S.Bayhan, B.Akamaç, A.Akamaç, H.Akkaya, B.Ahmet gemide bulunan Türk yolculardı. 

İLK BİLGİLER

ADRİYATİK Denizi'nde Arnavutluk açıklarında seyreden, içinde 55'i mürettebat 466 kişinin bulunduğu yolcu gemisinde, henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Gemiden şuana kadar 150 kişinin tahliye edildiği, saatteki hızı 80 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Yunanistan ve İtalya'nın askeri gemileri ile helikopterlerini bölgeye gönderildiği öğrenildi.

YOLCULAR TARAFINDAN ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

YUNANİSTAN'dan İtalya'ya 480 yolcu ve mürettebatıyla sefer yaptığı sırada yanmaya başlayan İtalyan Norman Atlantic adlı arabalı feribottan 169 kişinin kurtarıldığı, 1 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi.
AKDENİZ'DE YANAN GEMİDEN 3 TÜRK KURTARILDI 

Gelen bilgilere göre kurtarılanlar arasında 3 Türk bulunuyor. 

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, yılbaşı tatili için iki otobüsle İtalya'ya gelmek için gemiye binen 53 Türk yolcudan 3'ü kurtarıldı. Söz konusu yolcuların hangi ülkeye götürülecekleri ise henüz netlik kazanmadı. 

Söz konusu kaynaklar, kurtarılan yolcuların birçoğunun ise İtalya'ya getirilmesinin beklendiğini söyledi. 

İtalyan Donanması ve Yunanistan'a bağlı ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü operasyonda, şimdiye kadar 169 kişinin kurtarıldığı açıklandı. Bunlardan 30'a yakınının İtalya'nın Puglia bölgesindeki bazı kentlere transfer edildiği belirtildi. Bunlar arasında biri 2, diğeri 4 yaşında olan çocuklarıyla birlikte Suriyeli hamile bir kadın da bulunuyor. 

İtalyan yetkililer, Pazar sabahı erken saatlerde garaj kısmından başlayarak yanmaya başlayan Norman Atlantic'te kurtarma çalışmalarının, olumsuz hava şartlarından dolayı yavaş ilerlediğini söyledi. 

Trajik olayın ardından İtalya'nın güneyindeki sahil kentlerinde bulunan tüm hastaneler ve sağlık kuruluşları alarma geçirildi. 

İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Twitter hesabından, kurtarma çalışmalarının gece de süreceğini yazdı.

FARE GİBİ YANACAĞIZ

Gemiden kurtulan bazı yolcular dehşet anlarını, "Titanic faciası gibi" sözleriyle anlattı.

Bir Yunan kanalına gemiden telefonla bağlanan bir yolcu ise, "Fareler gibi yanacağız burada. Ne kadar daha dayanabiliriz bilmiyorum. Yardım edin" ifadelerini kullandı. 

Bir diğer yolcu ise soğuktan ölmemek için tüm yolcuların birbirlerine sarılarak oturduklarını aktardı.

GEMİDE 6 KUSUR BULUNMUŞ

Öte yandan, İtalyan basınında yer alan iddialara göre, Norman Atlantic'in son kontrolleri 19 Aralık'ta yapıldı ve hazırlanan raporda, 2 ay içinde giderilmesi gereken yapısal ve güvenlik ile bağlantılı 6 kusur tespit edildi. 

10 kadar ülkenin üye olduğu Denizcilikte Paris Memorandumu'nun (Paris Mou) verilerine göre, Yunanistan'ın Patrasso Limanı'nda yapılan kontrollerde, yangına dayanıklı kapıların ve güvenlik uyarılarını içeren ışıklı sistemlerinin yetersiz, normlara uygun olmadığı ortaya çıktı. 

Ancak belirlenen kusurların ağır olmamasından ötürü geminin seferlerine devam etmesinde sakınca görülmediği de raporda yer aldı. 

2011 yılında Malta'daki La Valletta Limanı'nda yapılan kontrollerde de, söz konusu gemide aynı sorunların tespit edildiği ortaya çıktı. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: HAVA ŞARTLARI ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRMAKTADIR

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’dan İtalya’ya sefer yapan ve içerisinde 53 Türk yolcunun da bulunduğu feribotta çıkan yangın ve İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında Türk yük gemisinin bir kargo gemisi ile çarpıştığı kazaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada feribot yangını hakkında “Yunanistan Deniz ve Ticaret Bakanlığı Arama-Kurtarma Merkezi, hava koşullarına bağlı olarak geminin İtalya veya Arnavutluk'a çekilebileceğini, yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirmiştir.? Atina Büyükelçiliğimiz bünyesinde 24 saat ulaşılabilecek bir kriz merkezi kurulmuştur” denilirken Türk yük gemisinin yaptığı kaza ile ilgili ise “Türk gemisindeki 11 mürettabatın 7'sine, ikisi ölü olmak üzere ulaşılabilmiştir. Kurtarılan 5 denizcimiz hastanede tedavi altındadırlar. 4 mürettabatımız ise kayıptır. Arama kurtarma çalışmaları devam etmekle birlikte, hava şartları çalışmaları zorlaştırmaktadır. Milano Başkonsoloslumuz Aylin Sekizkök, yanında iki personelle beraber Ravenna'ya giderek, konuyu takip etmektedir” açıklaması yapıldı.

“YUNANİSTAN YOLCULARIN SAĞLIK DURUMLARININ İYİ OLDUĞUNU BİLDİRMİŞTİR”

Yunanistan’dan İtalya’ya 480 yolcuyla sefer yapan ve yolcular arasında 53 Türk’ün bulunduğu feribotta çıkan yangın ile ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Bu sabah (28 Aralık) ANEK Lines'a ait Patra-Ancona seferini yapan ‘Norman Atlantic’ isimli feribotta yangın çıktığı öğrenilmiştir. Atina Büyükelçiliğimizin Yunanistan Dışişleri'nden aldığı bilgilere göre, toplam 480 yolcunun arasında 53 Türk vatandaşı bulunmaktadır. Yetkililer geminin şu anda Korfunun kuzey batı ucundaki Othoni adasının kuzeyinde, Arnavutluk açıklarında bulunduğunu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtmişlerdir. Yunanistan Deniz ve Ticaret Bakanlığı Arama-Kurtarma Merkezi, hava koşullarına bağlı olarak geminin İtalya veya Arnavutluk'a çekilebileceğini, yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirmiştir.? Atina Büyükelçiliğimiz bünyesinde 24 saat ulaşılabilecek bir kriz merkezi kurulmuştur. Kriz Merkezinin numaraları aşağıda sunulmaktadır: 00 30 210 672 98 35 - 00 30 210 672 98 36” ifadeleri kullanıldı.

“4 MÜRETTABATIMIZ KAYIP”

İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında Türk yük gemisinin Belize bandıralı kargo gemisi ile çarpıştığı kaza hakkında yaptığı açıklamada bakanlık, şunları kaydetti: “Bugün (28 Aralık) 12:30 civarında İtalya'nın Ravenna Limanı'nın 1-2 mil kadar açıklarında Gökbel isimli Türk bandıralı bir yük gemisi ile Belize bandıralı bir kargo gemisi çarpışmıştır. Türk gemisindeki 11 mürettabatın 7'sine, ikisi ölü olmak üzere ulaşılabilmiştir. Kurtarılan 5 denizcimiz hastanede tedavi altındadırlar. 4 mürettabatımız ise kayıptır.

Arama kurtarma çalışmaları devam etmekle birlikte, hava şartları çalışmaları zorlaştırmaktadır. Milano Başkonsoloslumuz Aylin Sekizkök, yanında iki personelle beraber Ravenna'ya giderek, konuyu takip etmektedir”

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

 

Kaynak:Haber Kaynağı