YALOVA İPTALİNDE SKANDAL GERÇEKLER

YALOVA İPTALİNDE SKANDAL GERÇEKLER

Bu da YSK’nın, AKP’lilerin yaptığı bilinen sahtekarlığı ödüllendirdiğini, AKP’yi kayırdığını, CHP’yi ise cezalandırdığını belgeliyor.

30 Mart Yerel Seçimleri’nde muhalefetin başvurularını reddederken, AKP’nin yaptığı itirazları kabul eden, böylece tarafsız olmadığı belli olan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Yalova seçimlerini iptal ederken, AKP’lilerin yaptığı sahtekarlık nedeniyle AKP’yi ödüllendirdiği iyice netleşti. Gazetecileronline sitesinde yer alan haber şöyle.

63 OY'A İTİRAZ

AKP, CHP’nin kazandığının kesinleşmesinin ardından Yalova Belediye Başkanlığı Seçimi’nin oy kullanma hakkı olmayan zihinsel özürlü, asker gibi 63 kişinin oy kullandığını savunarak iptal edilmesi için YSK’ya başvurmuştu.
  
YSK önceki gün akşam üzeri aldığı kararla Yalova seçimlerini iptal ederken, bu kararı neye dayarak aldığı belli oldu. AKP’nin kısıtlı dediği seçmen sayısının 63 değil, 46 olduğu da anlaşılırken, Milliyet’ten Türker Karapınar’ın haberine göre; YSK, CHP’nin 6 oyla kazandığı Yalova seçimini, sadece kısıtlı 7 seçmenin oy kullandığının anlaşılması üzerine iptal etti. 

YSK, AKP’nin, kısıtlı seçmenlerin,  seçmen kütüklerine yazılmasında ihmali olan Adalet Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü görevlileriyle ilgili işlem yapılması talebini de geri çevirdi.

YSK’nın Yalova seçimlerini görüştüğü toplantıda söz alan ancak oy kullanma hakkı bulunmayan CHP YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, şunları söyledi:

KISITLILIK LİSTESİ VERDİLER

“Ak Parti 46 kişilik kısıtlılık listesi vererek, seçim sonucuna itiraz etti. 7 kısıtlı arasında bulunan Hasan Basri Uzuntepe, 1127 numaralı sandıkta Ak Parti sandık kurulu üyesi olmuş  ve oyunu kullanmış. Uzuntepe’yi sandık kurulu üyesi yapan Ak Parti, seçimi kaybettikten sonra bu kişinin kullandığı oya itiraz etti.”

CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, kısıtlı seçmenlerden birinin de AKP’li Yalova Belediye Meclisi üyesinin yakını olduğunu açıklamış, diğerlerinin isimlerini ise rencide olmasınlar diye vermeyeceğini söylemişti.

CHP seçimi 6 oyla kazanmıştı. Milliyet’in haberindeki bilgiler ve İnce’nin söylediği ikinci seçmen dikkate alındığında, kısıtlı kişilerin oy kullanmış olması seçimin sonucunu değiştirmiyor. İnce’nin açıkladığı iki kısıtlı seçmen CHP’ye oy vermiş olamaz. AKP’ye oy verdiği kesin olan bu kişilerin oyları düşüldüğünde CHP’nin oy farkı 8’e yükseliyor. Diğer kısıtlı 5 kişinin CHP’ye oy verdiği farz edilse dahi CHP’nin 3 oy farkla seçimi kazanmış olmasına karşın YSK, bu durumu hiç dikkate almadı ve seçimi iptal etti. Bu da YSK’nın, AKP’lilerin yaptığı bilinen sahtekarlığı ödüllendirdiğini, AKP’yi kayırdığını, CHP’yi ise cezalandırdığını belgeliyor. 

YSK’nin bu tutumu, tarafsız olmasına YSK’nın tarafsız olmadığını, “AKP’nin YSK’sı” iddialarını doğruluyor.

Anayasa ve yasalar YSK’nın bağımsız ve tarafsız olmasını zorunlu tutuyor. Dolayısıyla YSK üyeleri verdikleri yanlı kararla hem görevlerini kötüye kullanmış, hem anayasadaki yargı bağımsızlığı ilkesini hem de yasaları ihlal etmiş durumda.

Kaynak:Haber Kaynağı