Yaktılar Kaçtılar Ama Unutturamadılar

Yaktılar Kaçtılar Ama Unutturamadılar

Bugün Sivas katliamının 20. yıl dönümü. 2 Temmuz 1993'de meydana gelen ve 35 kişinin yakılarak katledildiği Sivas Olayları'nın kamuoyu tarafından bilinmeyen görüntüleri ve olayın iç yüzü...

Sivas Katliamı:
 
2 Temmuz 1993 tarihinde çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ve 2 otel çalışanı ile 2 gösterici, Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında
Madımak Oteli'nin radikal İslamcılar tarafından yakılması sonucu yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetti!...


Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.
 
Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen,Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü. Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi...

Kamuoyu Tarafından Bilinmeyen Görüntüler:

2 Temmuz 1993'te meydana gelen ve 37 kişinin yakılarak katledildiği Sivas olaylarının kamuoyu tarafından bilinmeyen fotoğrafları ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı tarafından, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na video kaydından çekilerek gönderilen fotoğraflar katliamın hemen öncesine ait. Gönderilen 167 fotoğrafta çarpıcı detaylar yer alıyor. 

Kalabalık toplanıyor
 
Video kaydından, çekimin saat 14.00'ten itibaren yapıldığı anlaşılıyor. Saat 14.27'deki kayıtta, kalabalığın, Madımak Oteli'ne yakın ve açık bir yerde toplanmaya başladığı görülüyor. Saat 14.28, 14.33 ve 14.36'da alınan kayıtlarda ise slogan attığı anlaşılan kalabalıktaki bazı kişilerin 'kırmızı çember'e alınarak işaretlendiği görülüyor. Bu esnada kalabalığın çevresinde az sayıda asker ve polisin bulunması dikkat çekiyor. 


















Benzin bidonu mu? 

Kayıtlara göre kalabalık 14.40'dan itibaren yürüyüşe geçiyor. 14.44'te alınan görüntüde, takkeli ve şalvarlı kişiler kalabalık içinde yürürken görülüyor. Aynı dakikadaki kayıtta, elinde bir bidon bulunan 'gösterici' dikkatleri çekiyor. Elinde bidon bulunan kişi de video görüntülerden üretilmiş bu fotoğrafta kırmızı çember ile işaretlenmiş. İlerleyen dakikalara ait görüntüler de ise yürüyen kalabalığı durdurmaya çalışan az sayıdaki polis görülüyor.





















Ve Madımak Oteli 


Kayıtlarda 15.06'da Madımak Oteli'nin görüntüsü var ve otelde bulunan bazı kişilerin toplanan kalabalığa baktığı görülüyor. 15.09'daki kayıtta ise bazı göstericilerin bozkurt işareti, bazılarının da Milli Görüş işareti yaptıkları görülüyor. 15.11'deki kayıtlarda ise, Madımak Oteli'nin önü ve arka sokaklarının tamamen göstericilerle dolu olduğu görülüyor. TBMM'ye gönderilen fotoğraflarda video çekiminin saat 19.08'e kadar devam ettiği anlaşılıyor. 

Yargılama süreci

Katliamla ilgili 124 kişi hakkında "laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla açılan dava 26 Aralık 1994'te sonuçlandı ve 22 kişi 15'er yıl, 3 kişi 10'ar yıl, 54 kişi 3'er yıl, 6 kişi ise 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi. Sanıkların temyiz ettiği davada Yargıtay kararı bozdu ve yargılama yeniden yapıldı. 28 Kasım 1997'de biten yeniden yargılama sonucunda, 33 sanık idama ve 14 sanık 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına mahkum edildi. Yargıtay 33 sanık hakkında verilen idam cezasını bozdu ve bu sanıklar için yapılan yeniden yargılama 2000 yılında tekrar idam cezası kararı verilmesiyle sonuçlandı. İdam cezasının kaldırılmasıyla sanıkların cezaları ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi. 

Firari sanık 19 yıl boyunca Sivas'taymış

Katliamın kilit ismi olarak nitelendirilen firari sanıklardan dönemin Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay'ın 1997'deki bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise yakalanamadı. Cafer Erçakmak'ın geçen yıl ölmesi üzerine, bu süre zarfında Sivas'ta yakalanmadan yaşamayı sürdürdüğü ortaya çıkmıştı. 

Dava zaman aşımına uğradı

Öte yandan, Sivas davasının firari 5 sanığı ile ilgili kısmı 13 Mart 2012 tarihinde zaman aşımına uğradı ve düşürüldü. Bu kararın kamuoyunda yarattığı tepki ile çok sayıda protesto gösterileri yapıldı.


'Etkin soruşturulmadı' 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin eski Genel Başkanı avukat Kazım Genç, söz konusu fotoğrafları ilk defa gördüğünü belirterek, "Bu fotoğrafların kamera çekiminden fotoğraf haline geldiği görülüyor. Dava dosyasında bu tarz resimleri hatırlamıyorum. Yargılama sırasında mahkemeye Emniyet'ten bir video kaydı gönderilmişti, ama izleyememiştik. Bu fotoğraflarda göstericilerin yüzlerinin tek tek tespit edildiği anlaşılıyor. En baştan söyledik. Sivas olaylarına ilişkin etkin bir soruşturma yapılmadı. Bu fotoğraflar da bunun delili olarak görülebilir" diye konuştu.
'Yakalanamayanlar' zaman aşımından yararlandı..


Sivas davasında, sanıkları kimlerin savunduğunu biliyor musunuz? 

























Sivas davasında sanıkları savunan avukatların bu gün ne yaptığına bir bakmakta fayda var. 
 
Avukatlar ne yapıyor? 
 
Av. Şevket Kazan - Eski RP Milletvekili ve eski Adalet Bakanı; 
Av. Celal Mümtaz Akıncı - Afyon Barosu Başkanı ve AKP oylarıyla Anayasa Mahkemesi üyesi; 
Av. Hayati Yazıcı AKP’nin Devlet Bakanı; 
Av. Haydar Kemal Kurt - AKP Isparta Milletvekili; 
Av. Zeyid Aslan - AKP Tokat Milletvekili, Başbakan Erdoğan’ın eski avukatı; 
Av. Hüsnü Tuna - AKP Konya Milletvekili; 
Av. Burhanettin Çoban - Afyonkarahisar AKP’li Belediye Başkanı; 
Av. Faik Işık - Başbakan Erdoğan’ın ve Süleyman Mercümek’in avukatı; 
Av. İbrahim Hakkı Aşkar - 22. Dönem AKP Afyon Milletvekili; 
Av. M. Ali Bulut - AKP Maraş Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi; 
Av. Bülent Tüfekçi - AKP Malatya İl Başkanı; 
Av. Halil Ürün - RP kayıp trilyon davası sanığı, AKP Afyon Belediye Başkan adayı; 
Av. Mevlüt Uysal - AKP İstanbul Başakşehir Belediye Başkanı; 
Av. Nevzat Er - Eski AKP Eminönü Belediye Başkanı; 
Av. Suat Altınsoy - AKP Konya İl Başkanı Yardımcısı; 
Av. Tayfun Karali - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürü; 
Av. Ferruh Aslan - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Müdürü; 
Av. İbrahim Kök - AKP Elazığ Milletvekili Aday Adayı; 
Av. Ali Aşlık - Eski AKP İzmir İl Başkanı; 
Av. Bedrettin İskender - AKP Ümraniye Belediye Başkan adayı; 
Av. Ekrem Bedir - Sakarya AKP Hendek Belediye Meclis Üyesi; 
Av. Eyüb Karagülle - Eski Saadet Partisi İlçe Başkanı; 
Av. Faruk Gökkuş - AKP Kâğıthane Belediye Başkanlığı Aday Adayı; 
Av. Hasan Hüseyin Pulan - AKP İstanbul İl Disiplin Kurulu üyesi; 
Av. Hurşit Bıyık - AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı; 
Av. Reşat Yazak - Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi.
kaynak: blog.milliyet.com.tr



Yakılarak Hayatlarını Kaybedenler:
 
Şenlik Katılımcıları

Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı
Muhibe Akarsu - 45 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi
Gülender Akça - 25 yaşında
Metin Altıok - 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci
Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı
Sehergül Ateş - 30 yaşında
Behçet Sefa Aysan - 44 yaşında, şair
Erdal Ayrancı - 35 yaşında
Asım Bezirci - 66 yaşında araştırmacı, yazar
Belkıs Çakır - 18 yaşında
Serpil Canik - 19 yaşında
Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör
Nesimi Çimen - 62 yaşında, şair, sanatçı
Carina Cuanna Thuijs - 23 yaşında, Hollandalı gazeteci
Serkan Doğan - 19 yaşında
Hasret Gültekin - 22 yaşında şair, sanatçı
Murat Gündüz - 22 yaşında
Gülsüm Karababa -22 yaşında
Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair
Emin Buğdaycı -18 yaşında şair.
Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist
Koray Kaya - 12 yaşında
Menekşe Kaya - 15 yaşında
Handan Metin - 20 yaşında
Sait Metin - 23 yaşında
Huriye Özkan - 22 yaşında
Yeşim Özkan - 20 yaşında
Ahmet Özyurt - 21 yaşında
Nurcan Şahin - 18 yaşında
Özlem Şahin - 17 yaşında
Asuman Sivri - 16 yaşında
Yasemin Sivri - 19 yaşında
Edibe Sulari - 40 yaşında, sanatçı
İnci Türk - 22 yaşında

Otel çalışanları:

Ahmet Öztürk - 21 yaşında
Kenan Yılmaz - 21 yaşında

HABER artı Türk Ölenlerin Anıları önünde saygı ile eğiliyor...
 
Ve İşte O Güne Ait Görüntüler...