‘Yakalayın hırsızı’ diye bağıran hırsız gibi'

‘Yakalayın hırsızı’ diye bağıran hırsız gibi'

Alman basını yerden yere vurdu.

ALMAN BASININDAN ÇOK AĞIR YOLSUZLUK YORUMLARI 

Almanya, İngiltere ve ABD’nin önde gelen gazeteleri, Türkiye’deki yolsuzluk operasyonu ve hükümetin tutumuyla ilgili sert eleştiriler yayımlamayı sürdürüyor. Amerikalı Türkiye Uzmanı Akademisyen Prof. Dr. Henri Barkey'in Amerikanın sesine verdiği sert demecin arkasından dünde Alman basını Erdoğan'a çok ağır eleştiriler bulunan yorumlarda bulundu. Yapılan yorumlarda çok ağır benzetmelerde bulunuluyor.


YAKALAYIN HIRSIZI DİYE BAĞIRAN HIRSIZ GİBİ
Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, yolsuzluk skandalıyla ilgili yorumunda “Yolsuzluk eski bir Türk hastalığı. Skandallar geçmişte de hükümetleri devirdi. O dönemlerin partileri unutuldu gitti” diye yazdı.
Yorumda, “Bir zamanların reformcusu Erdoğan, partisini giderek bataklığın dibine sürüklüyor. Halbuki istediği, ülkesini Ortadoğu’nun Avrupa Birliği ile bağı olan yegâne örnek demokrasisi haline getirmekti” denildi.
Frankfurter Rundschau gazetesinin yorumunda ise “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan giderek yayılan yolsuzluk skandalıyla ilgili her yeni tepkisinde, bu işten zarar görmeden çıkma şansını tehlikeye atıyor” görüşüne yer verildi.
Yazıda daha sonra, “Ayakkabı kutularında milyonlarca dolarlık kara para saklayan, vergi paralarını cebe indiren şüpheli şahıslar karşısında, kendisini bunları tasfiye eden temiz adam olarak gösterme şansını şimdiden kaçırdı. Suçlanan bakanları kovmak ve zarar gören ahlaklı politikacı imajını cilalamak yerine dinci rakibi Fethullah Gülen’in kendisine yönelttiği suçlamanın aynısını yapıyor. ‘Yakalayın hırsızı’ diye bağıran hırsız gibi davranıyor” denildi.
İngiliz Financial Times gazetesi de “Recep Tayyip Erdoğan bakanlarına arka çıkıyor, İstanbul’daki protestoları bastırıyor” başlığı ile yayımladığı haberde, “Erdoğan, Ankara’daki sokak gösterileri karşısında harekete geçtiği gün, hükümetini, savcılar ve polis ile karşı karşıya getiren bir yolsuzluk krizine saplanmış olan yetkililerin tarafını tuttu” yorumunu yaptı.
Gazete, Halkbank’ın İran’a kaynak transferi konusundaki “rolü” nedeniyle “uzun süredir” ABD’nin odağında olduğunu da belirtti.

AKP KRİZLE KARŞI KARŞIYA
İngiltere’de yayımlanan Times gazetesi ise “Otoriter başbakan 11 yıllık iktidarına en büyük zararı veren krizle karşı karşıya” görüşünü savunarak, Başbakan’ın yabancı büyükelçilere yönelik sert sözlerine ilişkin “Türkiye’yi diplomatik krizin ortasına atma riskine girdi” diye yazdı.
Gazete, “Erdoğan kendisini suçlayanların ellerini kıracağını söyledi” başlığı altında, emniyet müdürlüklerindeki tasfiyelere yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı