YAHUDİ CEMAATİ ERDOĞAN'I UYARDI

YAHUDİ CEMAATİ ERDOĞAN'I UYARDI

ABD Yahudi Cemaati’nin önemli isimleri ile Erdoğan arasındaki mektup trafiği.

Yahudi Cemaati: "Türkiye'de Artan Yahudi karşıtlığından kaygılıyız..." Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İsrail karşıtı yazılar fikir özgürlüğünün gereği..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sürecinde en fazla dile getirdiği mesele olan İsrail’in Gazze operasyonu, ABD Yahudi Cemaati’nin önemli isimleri ile Erdoğan arasında bir mektup trafiğine yol açtı. ABD’nin en kuvvetli Yahudi kuruluşlarından Hakaretle Mücadele İttifakı (ADL-Anti-Defamation League) geçen hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan iki sayfalık bir mektup aldıklarını açıklarken, daha önce yapılmış mektuplaşmaları da kamuoyuna açıkladı. 

ADL Başkanı Abraham Foxman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldıkları mektubu paylaşırken “Erdoğan’ın Türkiye’nin kapsayıcı bir toplum olması yönündeki liderliğinize saygı duyuyoruz. Ancak İsrail’i eleştirmenin önüne hala anti-Semitizm argümanı ile engel konduğunu düşünüyor. Ayrıca İsrail’in camii ve hastaneleri de maksatlı olarak vurduğuna inanıyor” dedi. 

OBAMA GÖRÜŞMESİNİN DE GÜNDEMİNDEYDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Galler’deki NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da anti-Semitizm endişeleri dile getirilmişti. 

Görüşmenin arka planında Türkiye’deki Yahudilere yönelik son dönemde artan tacizler olduğu geçen hafta Türk Yahudilerinin yayınladığı deklarasyonun ardından ADL’den de gelen mektupla ortaya çıktı. 

YENİ AKİT’TEKİ YAZILARDAN ŞİKAYET 

ADL Başkanı Foxman, seçim kampanyası sürecinde 18 Temmuz 2014’de Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan’a yazdıkları mektupta şöyle diyor: 

“Türkiye’deki Yahudi cemaatine yönelik atmosferin gittikçe düşmanlaşmasından endişe etmekteyiz. Bunda sizin İsrail liderlerini Hitler’e benzetmeniz ve İsrail’in sistemik soykırım uyguladığını söylemenizin de etkisi olduğu kanısındayız.” 

“Dahası Gazze’de yaşananlardan Türkiye’deki Yahudileri sorumlu tutan gazete yazıları yayınlanmakta. Yeni Akit yazarı Faruk Köse’nin Türkiye Hahambaşı’sına hitaben yazdığı İsrail adına özür dilenmesi yazısında kullandığı, ‘500 yıldır buradasınız bizim sırtımızdan zenginleştiniz’ gibi ifadeler ve yine aynı gazetenin başyazısında Şalom Gazetesine yönelik suçlayıcı cümleler kullanılmakta.” 

“Sayın Başbakan, sizden Türk Yahudilerini günah keçisi haline getiren bu anti-semitik yazıları açık bir dille kınamanızı ve Türk Yahudilerinin devlet güvencesi altında olduğunu ifade etmenizi rica ediyoruz.” 

SEÇİMDEN SONRA İKİ SAYFALIK YANIT 

Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ADL’e, Washington’daki Türk Büyükelçiliği aracılığıyla 21 Agustos 2014 tarihli bir yanıt yolladı. Yanıtın girişinde balkon konuşmasına uzunca bir vurgu yapan Erdoğan, Anadolu’daki çok kültürlülükten ve anti-Semitizm’in Türkiye topraklarında görülmemesinden bahsetti. Türkiye’nin 2008 yılından beri “Soykırım Anma Günü”nü kabul ettiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı, “Gazze’deki insani trajediye olan tepkimiz Türk-Yahudi dostluğu ve Yahudi vatandaşlarımıza olan duygularımızdan bağımsız değerlendirilmelidir” dedi. 

‘YAHUDİ VATANDAŞLARA YÖNELİK HAREKET CEZASIZ KALMAZ’

Erdoğan’ın İsrail’e yönelik eleştirileri de şöyle: 

“İsrail’in 8 Temmuz’da başlattığı ve sonrasında genişlettiği operasyon, bizim tarihi ve duygusal bağımız olan Filistin halkına yönelik toptancı bir cezalandırmadır. Bu da Türk halkının haklı tepkisini doğurmuştur. Duygusal atmosferin ağırlaştığı bu dönemlerde Yahudi vatandaşlarımızın korunmasına yönelik bütün tedbirler alınmıştır ve onlara yönelik hiçbir olası hareket cezasız kalmayacaktır.” 

Bu ifadeden sonra Erdoğan mektubunda Yeni Akit’e yönelik eleştirileri yanıtlamayı tercih ediyor: 

“Ama bütün bunlar ışığında bir noktanın daha altını çizmeliyim. Her düşüncenin özgürce tartışıldığı bu özgür, çok sesli medya ortamında İsrail’e yönelik eleştirilere de bu gözle bakmak gerekir. Eleştirileri anti-Semitizm bahanesiyle engellemek bölgede demokrasinin kökleşmesine de engel olur. Uzun vadede İsrail’in de çıkarına olmaz.” 

Erdoğan mektubun son bölümünde Türk Yahudi Cemaati'nin ABD Kongresine yazdığı mektuptan memnuniyet duyduğunu belirtirken “Gazze’de bombalanan hastaneler ve okullar konusunda da sizleri hassasiyete davet ediyorum” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı