YABANCIYA KONUT SATIŞINDA PATLAMA

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA PATLAMA

İÇ piyasaya dönük konut satışlarında büyük düşüşler devam ederken

İÇ piyasaya dönük konut satışlarında büyük düşüşler devam ederken, yabancıların konut alımlarında patlama yaşanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklanan Konut Satış İstatistikleri'ne göre, Haziran'da yabancıya konut satışında ilk kez İstanbul Antalya'yı geçerken, geçen yılın aynı ayına göre yabancılara toplam konut satışı yüzde 117.5 arttı.

TÜİK Konut Satış İstatistikleri'ne göre, yabancılara yapılan konut satışlarında, Haziran 2014'te ilk sırayı 600 konut ile İstanbul aldı. İstanbul'u 586 konut satışı ile Antalya, 108 konut satışı ile Aydın, 104 konut satışı ile Muğla, 88 konut satışı ile Bursa ve 63 konut satışı ile Yalova izledi.

Yabancıya konut satışındaki artıştaki büyük patlama dikkat çekti. Geçen yılın Haziran ayında 783 olan yabancıya satılan konut sayısı, bu yıl yüzde 117.5 gibi büyük artışla 1,703 düzeyine fırladı.

Yabancılara konut satışları yılın ilk 6 aylık döneminde de yüzde 62.5 artışla, geçen yılki 5 bin 234 adetten, 8 bin 507 düzeyine yükseldi.

EN ÇOK HANGİ ÜLKE VATANDAŞI 

İGED Başkanı Hüseyin Ataol bu konuda şunları söyledi: “Gayrimenkul alımında Almanya, Rusya, İngiltere, Norveç, Suudi Arabistan, İsveç ve Kuveyt gibi ülkelerin vatandaşları öne çıktı. Bolivya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, İzlanda, Liberya, Lüksemburg, Norfolk Adaları, Singapur, Sudan, Tanzanya ve Tunuslu vatandaşların son on bir aylık dönemde sadece bir taşınmaz satın alması dikkat çekti” dedi.

fft99_mf2475094.jpeg

Araplar sanılanın aksine konut alımında düşük bir oranı oluşturuyor!
Suudi Arabistanlılar, Kuveytliler, Iraklılar, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları, Ürdünlüler  gözükmektedir. Gerçekleşen satışların yüzdelik dilim içinde payı  % 10-20  seviyerindedir. İGED Başkanı Hüseyin Ataol: “Oturma izninin 1 yıla çıkması sektöre 10 milyar dolar sıcak para girişi sağlayacak!”

 

Kaynak:Haber Kaynağı