Wall Street'ten Yatırımcılara Türkiye Uyarısı Geldi

Wall Street'ten Yatırımcılara Türkiye Uyarısı Geldi

Cari açık riskine karşı yatırımcılara Türkiye uyarısı.

WALL STREET'DEN TÜRKİYE İÇİN KÖTÜ HABER


Gezi olayları ile başlayan ve 17 Aralık "Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu" ardından büyük düşüş yapan AKP ekonomisine bir kötü haberde Amerika'dan geldi. Yatırımcılarına gelişmekte olan ülke pozisyonlarını üçte bir azaltmasını öneren bankalar, TL’nin daha da değer kaybedeceğini savundu.

"TL DEĞER KAYBEDECEK" UYARISI


Son 6 aydır Türkiye ekonomisi üzerine sürekli uyarılarda bulunan bankacılık sektörü uzmanlarından bir uyarı daha geldi. Özellikle Türk piyasalarında çok sert düşüşler yaşanan 17 aralık sonrası gelişmeler bu kez, Wall Street’in dev bankaları Goldman Sachs, JP Morgan ve Morgan Stanley yatırımcılarına gelişmekte olan ülkeler için uyarı yaptı. Goldman Sachs yatırımcılarına gelişmekte olan ülkelerdeki pozisyonlarını 3’te 1 oranında azaltmasını önerdi. Morgan Stanley de TL’nin daha da değer kaybedeceğini savundu. Goldman Sachs bu tavsiyesine temel olarak gelişmekte olan ülkelerin önümüzdeki 10 yıl içinde önemli ölçüde düşük performans göstereceği tahminini gösterdi. Bloomberg’in haberine göre JP Morgan yerel para birimi cinsinden tahvillerin 2004’ten bu yana sağladığı getirilerin yüzde 10’unu sağlayacağını savundu. Morgan Stanley de gelişmekte olan ülkeler para birimlerinin dolara karşı daha da düşeceğini tahmin etti. Morgan Stanley Türk Lirası ile birlikte Brezilya Reali ve Rus Rublesi’nin 2013’teki düşüşlerine rağmen daha da fazla değer kaybı yaşayacağını belirtti.

KIRILGAN BEŞLİ ARASINDA TÜRKİYE


Bağımlı beşli Morgan Stanley geçen aralık başında yatırımcılarına gelişen ülkeler para birimleri pozisyonlarını azaltmaları tavsiyesinde bulunmuştu. Aynı banka Ağustos 2013’te Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’yi dış sermaye akışına bağımlı olmaları sebebiyle ‘Kırılgan Beşli’ olarak adlandırmıştı. Yabancı sermaye kuruluşları özellikle 2012 başından beri Türkiye ekonomisinde tarihin en büyük rakamlarına ulaşan "cari açık" sorununu öne çıkararak yatırımcılarına "dikkatli olun" uyarısında bulunmaktaydı. Son aylarda meydana gelen siyasi gelişmelerin ekonomi üzerinde yarattığı olumsuz etki ise bu uyarıların üzerine "tuz biber" oldu. Uzmanlar bu uyarıların arkasından Türkiye'nin mali notunda negatif gelişmeler yaşanabileceğinin altını çiziyor.

Kaynak:Haber Kaynağı