VURGUNUN YENİ ADRESİ "KÜRT PETROLLERİ Mİ"

VURGUNUN YENİ ADRESİ "KÜRT PETROLLERİ Mİ"

Milyar dolarları kim cebe indiriyor.

17 Aralık’taki, Türkiye’de deprem yaratan Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nun odağında, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bu ülkenin petrol ve doğalgazını satmakta ve parasını tahsil etmekte zorlanması yer alıyor. Operasyona ilişkin soruşturmayla ortaya çıktı ki; ABD’nin yaptırımlarını aşmak için Türkiye’nin İran’dan aldığı doğalgaz ve petrolün parası yasa dışı işlemler sonucu ödenmiş, bunun için de "komisyon" adı büyük miktarlarda rüşvetler dağıtılmış.

Benzer bir olay şimdi Kuzey Irak petrollerinde söz konusu. Mesut Barzani’nin başında bulunduğu Bölgesel Kürt yönetimi, AKP Hükümeti’yle kafa kafaya verip Kuzey Irak petrolünü dünyaya pazarlamak için kimsenin içeriğini bilmediği gizli anlaşmalar yaptı, bir boru hattı kurdu. Barzani ve Başbakan Tayyip Erdoğan bunu, üstelik Irak Hükümeti ve ABD’nin karşı çıkmasına, uyarılarda bulunmasına karşın dinlemedi ve yaptı.

KÜRT PETROLÜNÜN PARASI KİMİN CEBİNE GİDİYOR

Taraf gazetesi, tam da bu noktada, dün şunları yazdı:

Kuzey Irak petrolleri Türkiye üzerinden satılıyor. Fiyatın varil başına 56 dolar olduğu ileri sürülüyor. Dünya petrol fiyatı 115 dolar olduğuna göre, Kürt petrolü satılınca aradaki fark kimin cebine gidiyor? Cevabı henüz ortada yok. Ama Irak petrol pazarlama şirketi SOMO, Kürt petrolünün ucuza satılması nedeniyle Irak’ın aylık zararının 1.2 milyar doları bulduğunu belirterek, Türkiye’ye dava açtı

Bildiğiniz gibi Kuzey Irak’ta 55 milyar varil ham petrol rezervi var. Bu rezerv miktarı Irak toplam rezervinin yarısına eşit oluyor. Ve bu önemli petrol bölgesinde yer alan Musul’u IŞİD’in ele geçirmesinin ardından Peşmergeler, Kerkük’ün petrol üretim bölgelerine el koydu. İşte şimdi bu petrol de Türkiye üzerinden küresel piyasalara pazarlanmaya başlandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın verdiği bilgiye göre Ceyhan’da Kürt petrolü için 12 depolama tankı ayrıldı. Bu tanklarda 2.3 milyon varil petrol birikti. Yine Bakan Yıldız’ın verdiği bilgiye göre Kürt bölgesinden Ceyhan’a günde 100 bin ile 120 bin varil arasında petrol gönderiliyor.

GELELİM KÜRT PETROLÜNÜN KAÇ DOLARA SATILDIĞINA

Kürt petrolünün varili 56 dolardan satıldığı ileri sürülüyor. Tabii bu fiyat Irak merkezî yönetimini rahatsız ediyor. Bağdat yetkilileri ve Irak petrol pazarlama şirketi SOMO, Kürt yönetiminin petrolü 56 dolardan satmasının Irak’ın bir ayda 1.2 milyar dolar gelir kaybına neden olduğunu ileri sürüyor. İşte bu nedenle Irak Hükümeti, bu işe aracılık ettiği gerekçesiyle Türkiye aleyhine Paris’te Uluslararası Ticaret Odası’nda yasal süreç başlattı.

Şimdi gelelim asıl soruya “Peki petrolün varili piyasada 114 dolardan işlem gördüğüne göre Kürt petrolü 56 dolardan satılınca aradaki fark kimin cebine gidiyor?” Bu sorunun cevabı henüz ortada yok.

IRAK BU YÜZDEN Mİ PARÇALANDI?

Yaşar’ın gündeme getirdiği çarpıcı soru, 17 Aralık olayını akıllara getirdi. Aynı zamanda, Kürt petrolünün Akdeniz’in ortasında kalmasıyla, El Kaide bağlantılı karanlık örgüt Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’u ele geçirip, hızla Bağdat kapılarına dayanması konusunda da soru işaretlerine neden oldu.

Irak petrolü yılbaşından beri Ceyhan’a akıyor ve buradaki terminalde toplanıyor. Kürt yönetimi, biriken 1 milyon ton petrolü geçen ay İtalya ve Almanya’ya sattı. Satışın yasal olmadığını belirten ABD’nin müdahalesi üzerine bu iki ülke petrolü almaktan vazgeçince tankerler Akdeniz’in ortasında kaldı.

Olayın basına yansıdığı tarih 3 Haziran. Bu olayın üzerinden bir hafta geçmeden, El Kaide bağlantılı ama Türkiye ile ilginç ve çok tartışmalı ilişkileri olduğu bilinen karanlık örgüt Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Musul’u işgal etti. Kısa bir süre içinde Bağdat kapılarına dayanan örgütün hedefi ise Barzani ve Erdoğan’ın Kürt petrolünü oldubittiye getirerek dünyaya pazarlamasına başından beri çok sert tepki gösteren, Türkiye'ye dava açan Irak Hükümeti’ni ve Başbakan Nuri El Maliki’yi al aşağı etmek.

Örgütün Maliki’yi devirip deviremeyeceği henüz bilinmiyor. Ancak örgütün giriştiği geniş çaplı işgal Irak’ın fiilen parçalanmasına neden oldu. Şimdi Barzani’nin yönettiği Kürtlerin bağımsızlık ilan etmesine ve Irak'tan kopmasına kesin gözüyle bakılıyor. Eğer Irak kesin olarak parçalanır ve Kürtler bağımsızlık ilan ederse Kürt petrolünün gerçekte kaça satıldığını, arada 55-60 dolarlık bir fark olup olmadığını, bu farkın birileri tarafından bölüşülüp bölüşülmediğini, bölüşülüyorsa milyarlarca doların kimlerin cebine girdiğini dünya belki hiç öğrenemeyecek.

Kaynak:Haber Kaynağı