VİETNAM'DA DOĞAN İKİZLERİN BABALARI FARKLI ÇIKTI

VİETNAM'DA DOĞAN İKİZLERİN BABALARI FARKLI ÇIKTI

Vietnam'da dünyaya gelen çift yumurta ikizlerinin nadir rastlanan bir durum sonucu farklı babalara sahip olduğu ortaya çıktı.

BBC'ye bilgi veren Vietnam genetik araştırmaları merkezi, ailenin bebeklerin farklı görünümünden şüphelenip DNA testi talep ettiğini aktardı.

Alınan sonuçlar, ikizlerin farklı babalarının olduğunu ortaya koydu.

Tıbbi adı heteropaternal süperfekondasyon olaya çok ender rastlanıyor.

Kadının rahmindeki yumurtaların kısa bir zaman zarfında iki farklı erkeğin spermiyle döllenmesi sonucu, doğan ikizlerin babaları farklı olabiliyor.

2010 yılında Türkiye'de de benzer bir vakanın haberleri basına yansımıştı.

Vietnam Genetik Araştırmaları Merkezi Başkanı Profesör Le Dinh Luong, DNA testi sonuçlarının kesin sonucu verdiğini ve ikizlerin farklı babalara sahip olduğunun kanıtlandığını söyledi.

Le Dinh Luong, "Dünyada farklı babaları olan ikiz sayısı 10'dan daha az. Bunlar bilinen vakalar. Belki ailelerin farkına varmadığı başka vakalar da mevcuttur" dedi.

Müşteri gizliliği ilkesi çerçevesinde İkizler ve aileleriyle ilgili daha fazla bilgi verilmiyor.

Heteropaternal süperfekondasyon nedir?

Image copyright
  • Süperfekondasyon, birden fazla yumurtanın, farklı cinsel ilişkiler sırasında döllenmesi anlamına geliyor. Heteropaternal ise yumurtaları birden fazla erkeğin döllediğine işaret eden terim.
  • Kadının ovülasyon döneminde birden fazla yumurtasının olduğu sırada birden fazla erkekle cinsel ilişkiye girmesi halinde ikizlerin babaları farklı olabiliyor.
  • Kadının kısa bir zaman diliminde iki yumurtasının olması ve bu yumurtaların yine birden fazla erkeğin spermi tarafından döllenmesiyle de ikizlerin babaları farklı olabiliyor.
  • Farklı babalara sahip ikizlere çok nadir rastlanıyor. En son vaka, 2015 yılında ABD'nin New Jersey eyaletinde görülmüştü. O vaka, ABD'de bugüne kadar gözlenen sadece 3'üncü olaydı.
  • 2010 yılındaysa Türkiye'de benzer bir vakanın haberleri basına yansımıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı