'Vicdansız, haysiyetsiz yalaka'

'Vicdansız, haysiyetsiz yalaka'

Habertürk TV’de karikatürist Salih Memecan için ‘’Vicdansız yalaka’’ denildi. RTÜK, ‘’Eleştiri’’ değerlendirmesi yaparak cezaya gerek görmedi. 


Habertürk TV’de karikatürist Salih Memecan’ın çizdiği bir karikatür tartışıldı ve Memecan için, ‘’Vicdansız, haysiyetsiz yalaka’’ denildi. RTÜK, bu sözleri, ‘’Eleştiri’’ olarak değerlendirip cezaya gerek görmedi.

RTÜK toplantısında 18 Kasım 2012 gecesi yayınlanan ‘’Memleketin Hali" adlı program ele alındı. Programa katılan Behzat Ç’nin de yazarı senarist ve yazar Emrah Serbes, Sabah Gazetesi karikatüristi Salih Memecan'ın ölüm oruçlarıyla ilgili karikatüründen bahsederek şöyle dedi:

‘’Ölüm oruçları üçüncü ayına girmiş. Salih Memecan pasta yapmış. Üçüncü ayını kutluyor. Böyle bir vicdansızlık, haysiyetsizlik var mı? Sen mizahçı değil ancak mizahın konusu olursun. Bütün dünyada mizahçılar muhaliftir. Hükümetin yanında olmazlar. Sen hükümetin yalakası olarak, senin yaptığın mizaha ancak Tayyip Erdoğan güler. Ben Tayyip Erdoğan'ı nasıl güldürürüm diye karikatür çiziyor. Bu karikatürden 10 sene sonra utanacak." 

RTÜK raporunda stüdyoda olmayan bir kişinin ‘’Aşağılandığı ve insan onuruna saygılı olma ilkesine aykırı davranıldığı belirtilerek, ceza istendi. Ancak RTÜK üyelerinin çoğunluğu, ‘’ Yayında sarf edilen sözlerle kişinin şahsı değil, tutumu hedef alınmıştır. Konu eleştiri kapsamında değerlendirilmiştir’’ görüşünde birleşti ve oy çokluğu ile Habertürk TV’ye cezaya gerek görmedi.