Vicdanınızı da alın gelin!

Vicdanınızı da alın gelin!

Kozaklılar, 7-9 Haziran tarihlerinde düzenleyecekleri şenlikle tüm ülkeye "Kozak bizim yurdumuz" mesajı vermeye hazırlanıyor.

Vicdanınızı da alın gelin!

Yusuf Yavuz
İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Kozak Yaylası, yakın zamana kadar zümrüt yeşili çam ormanlarının çevresinde yaşayan köylülere her yıl mücevher değerinde bir zenginlik sunuyordu. Ancak yılda yaklaşık bin 300 ton çam fıstığı üretilen yörede kendi kendine yeten bir yaşam süren 17 köyün halkı, bölgede yürütülen altın madenciliği faaliyeti yüzünden bugünlerde geleceğe kaygıyla bakar hale gelmiş durumda. Kozaklılar, 7-9 Haziran tarihlerinde düzenleyecekleri şenlikle tüm ülkeye "Kozak bizim yurdumuz" mesajı  vermeye hazırlanıyor.

KOZAK'IN ALTINI OYDULAR, ÇAMLAR KÜSTÜ
Kozak Yaylası'nın korunması için yıllardır mücadele veren Gülden Karabudak'tan aldığımız bilgilere göre, geçtiğimiz yıl 45 milyar dolarlık fıstık üretilen bölgede bu yıl oran 13 milyar dolar civarına düşmüş. Ürün rekoltesinde yüzde 90'lara varan düşüşlerin yaşandığını söyleyen Karabudak, bir çok fıstık çamının da kurumaya başladığını belirterek bilimsel bir açıklama getirilemediğinin altını çizdi. Kozak Yaylası'nda geçtiğimiz yıl yaklaşık bin 300 ton fıstık çamı elde edildiğini dile getiren Karabudak, bu yıl büyük bir düşüş yaşanarak rekoltenin 300 ton civarına gerilediğini söyledi.

BÖLGENİN SU REZERVİ TEHDİT ALTINDA
Kozak Yaylası'nda tek bir şirkete 4 ayrı altın madeni faaliyeti izni verildiğini söyleyen Karabudak, 3 ocağın ÇED Raporlarının yürütmesinin durdurulduğunu ancak Bergama ve Dikili sınırlarını kapsayan Kaplan- Çukuralan mevkiindeki bir ocağın faaliyetinin sürdüğünü dile getirdi. Bölgede Gelin Tepesi mevkiinde yeni açılması planlanan bir başka altın madeninin, tüm bölgenin su kaynaklarını etkileyeceğini kaydeden Karabudak, altın madeni öncesinde bu faaliyetten etkilenmeyeceğini düşünen yöre halkının yaşanan gelişmelerin ardından bugün kaygılı olduğunu dile getirdi.

KOZAK'IN HÜZNÜNÜ ŞENLİKLE PAYLAŞACAKLAR
Kozak Yaylası halkının yaşanan doğa kıyımını durdurabilmek için mücadele verdiğini anlatan Karabudak, bu amaçla 7-9 Haziran tarihlerinde Yukarıbey köyünde gerçekleştirilecek olan 'Kozak Yaylası Doğa Şenliği' için hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Şenliğin koordinatörlüğünü de üstlenen Karabudak, Karnakçı Mevkiinde gerçekleştirilecek etkinlikte, yörenin doğasına ilişkin bilimsel sunumların yanısıra konserler, dans ve halkoyunu gösterileri, atölye çalışmaları ve doğa yürüyüşleri yapılacağı bilgisini verdi.

DÖRT BELEDİYE KOZAK İÇİN EL ELE VERDİ
Doğa İçin Çal Grubu'nun da bir dinleti sunacağı etkinlikte, Yönetmen Yüksel Aksu da Kozaklılarla söyleşecek. Şenliğe katılan konuklar ayrıca yöre kadınlarının hazırlayacağı yemekleri de tatma olanağı bulacaklar. İsteyen katılımcıların yaylada hazırlanan çadırlı kamp alanında konaklayabileceği şenlik, Bergama, Dikili, Ayvalık ve Burhaniye belediyelerinin işbirliğiyle düzenleniyor. 

KARABUDAK: 'VİCDANINIZI DA ALIN GELİN!'
Türkiye'nin içinden geçtiği dönemde, bir apartmanın penceresinden görülmeyen yıkımın yıkım sayılmadığına işaret eden şenlik koordinatörü Karabudak, tüm ülkeye seslenerek şu çağrıda bulundu: "Eline kazmasını kepçesini alan istediği yeri yok edip, etrafını çitle kapatıp 'burası artık benim,giremezsiniz'diyebiliyor. İşte bundan biz sorumluyuz. Hepimiz! Susan, konuşmayan ama her hafta sonu 'nefes almak istiyoruz' diyerek doğanın kucağına koşan bizler. Hakkımız olmayan şeyi zorla, söke söke hem de ölümüne almayı beceriyoruz da doğanın imdat çığlığına ses vermiyoruz! Doğadan besleniyorum, doğada yaşıyorum ve buna devam edeceğim diyen herkesi değerlerine sahip çıkmaya davet ediyor ve bu şenliğe katkı koymaya bekliyoruz. Çadırlarınızla, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte gelin! Lütfen vicdan ve sevdanızı alın da gelin!"