VENEDİK KOMİSYONU RUSYA'YI UYARDI

VENEDİK KOMİSYONU RUSYA'YI UYARDI

Venedik Komisyonu Rusya'dan yabancı sivil toplum kuruluşları ile ilgili yasayı değiştirmesini istedi.

Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin anayasa ve yasalarını izlemekle görevli Venedik Komisyonu, Rusya'dan, yabancı sivil toplum kuruluşlarının arzu edilmeyen davranışları ile ilgili yasasını değiştirmesini istedi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI

Venedik Komisyonu, bu yasanın " Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) toplanma ve örgütlenme hakkıyla, ifade özgürlüyle ilgili maddelerine aykırı olduğu" uyarısında bulundu.

Komisyonun yayınladığı kararda, "üye hükümetlerin topraklarında faaliyet gösteren yabancı sivil toplum kuruluşlarını izleme hakkına sahip oldukları ancak yabancı sivil dernek ve kuruluşlara yönelik yaptırımların uluslararası insan hakları standartlarına uygun olması gerektiği" uyarısında bulunuldu.

MUĞLAK İFADELER VAR

Konu ile ilgili Rusya'daki yasanın arzu edilmeyen faaliyetler ilgili maddelerinde yer alan muğlak ifadelere eleştiri getirilen kararda, bu konuyla alakalı takdir konusunda da savcılığa geniş yetki verilmesinin de hatalı olduğu ifade edildi.

Bağımsız hukukçulardan oluşan ve merkezi Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan Venedik Komisyonu, üye ülkelerdeki anayasa ve yasal değişikliklerin AİHS'ye uygun olup olmadığını denetliyor. Venedik Komisyonu, talep gelirse üye olmayan ülkelerde de anayasa hazırlama çalışmalarına destek veriyor.

Kaynak: AA