Vekiller Kıyağa Doymuyor

Vekiller Kıyağa Doymuyor

Önce maaşları arttı, şimdi de sağlık harcamalarında büyük kıyak...

Kısa bir süre önce ek ücretleri iki katına çıktığı için ya aşırı yüksek ilave ücret ödemeye ya da aylarca beklemeye zorlanan yurttaş, vekilinin yalnız sağlık giderlerini değil lüks hastanelerdeki yatak parasını da kendi cebinden karşılayacak. 

Yurttaşa her geçen gün daraltılan sağlık paketi, milletvekiline giderek genişletiliyor. Sağlık hizmetlerine erişimde eşitsizliklerin arttığı, tıbbi hizmetlere erişmenin parası olmayan yurttaşların büyük bir çoğunluğu için adeta imkânsız hale geldiği bir süreçte milletvekillerine yeni bir kıyak daha geldi.


Cumhuriyet’ten Olcay Büyüktaş Akça’nın haberine göre, 15 Kasım 2013 tarihinde TBBM Başkanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre milletvekillerinin protokol yapılan ve yapılmayan tüm resmi sağlık kurumlarından aldığı otelcilik hizmetleri ile tedavi hizmetlerinden alınan ilave ücretlerin tamamı artık TBMM tarafından karşılanacak.


2 Mayıs 2012 Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanan milletvekillerine, yasama organı eski üyelerine, dışarıdan atandıkları bakanlık görevi sona erenlere tedavi yardımı yapılmasına dair yönetmelikte; “Hak sahiplerinin, resmi sağlık kurumlarında sağlanan otelcilik hizmetlerine ilişkin alınan ilave ücretler ile resmi sağlık kurumlarınca sağlanan tedavi hizmetlerine ilişkin tebliğ hükümlerine göre hastalardan alınan ilave ücretler kurumca karşılanır” hükümlerine "protokol yapılmayan resmi sağlık kurumlarınca sağlanan tedavi hizmetleri ve otelcilik hizmetlerinden alınan ilave ücretler de kurum (TBMM) tarafından ödenecek" hükmü eklendi.

Bakanlar kurulu kararı ile yurttaşlara ilave ücret, SGK’nin sağlık hizmet sunum bedeli olarak ödediği miktarın iki katını ceplerinden ödeme zorunluluğu getirilirken “milletvekillerine ve yakınlarına hem de protokol yapılmayan sağlık kurumları dahil olmak üzere otelcilik ve ilave ücreti TBMM ödeyecektir hükmü”nün getirilmesi ayrımcılık olarak yorumlandı.