VAY VAY VAY... ORTAKLIĞA GEL …

Türkiye’de özel sektörün sahip olduğu en büyük Baraj ve Hidroelektrik Santralinin burada olmasıyla artıyor. Gelin bu santrale biraz YAKINDAN BAKALIM..

 

 
BOYABAT deyince aklınıza ne geliyor? Karadeniz’de Sinop’un iç kesimlerinde şirin bir ilçe. Tarihe meraklı olanlar için M.Ö. 600 lerde kurulan Germanikopolis. Yok merak etmeyin o kadar geriye gitmeyeceğiz. Biz sadece 15 yıl kadar önce başlayan İNCE bir operasyona değineceğiz.

 

İlçenin önemi, Kızılırmak üzerinde kurulan ve 513 MW kurulu gücüyle, Türkiye’de özel sektörün sahip olduğu en büyük Baraj ve Hidroelektrik Santralinin burada olmasıyla artıyor.  Gelin bu santrale biraz YAKINDAN BAKALIM..

 

Yaklaşık Maliyet 1 Milyar 250 Milyon USD. 4 büyük Türk bankasından bu proje için 750 Milyon USD kredi alınıyor. 12 yıl vadeli.. Ödenir mi bu kadar kredi demeyin…  yılda 1,5 Milyar kW saat elektrik üretiliyor.

 
49 yıllık Sözleşme. Devlet garanti vermiş üretitğin her kWh enerjiyi SATIN ALACAĞIM diye.
Üretilen yıllık enerjinin parasal karsılıgı (bugünkü satış fiyatıyla) 6 €cent/kWh ten yılda 90 Milyon Euro ( 117 Milyon USD )…  Faiziyle beraber en fazla 10 yılda geri ödeniyor tüm yatırım.. Sonra..

 

İşte sonrasında yatıyor her şey : 2056 yılına kadar 44 yıl var. Yılda 117 Milyon USD’dan 44 yılda 5 Milyar 148 Milyon USD hasılat. Yatırımı çık kalır elinde 4 Milyar DOLAR NET Para….. BREH BREH BREH.. Şimdi anladınız mı BOYABAT ın önemini ?

 

Peki Sizce yedirirler mi bu parayı tek bir girişimciye ? Paylaşmak gerek, yok öyle “Yağma Hasanın Böreği..!” Öyle de yaptılar zaten...

 

Gelelim Tarihçesine bu projenin :

 

Santral için başvuruyu yapan ve ihaleyi ihaleyi kazanan tanıdık bir isim : FERİT ŞAHENK – Doğuş Grubu. FENERBAHÇE ‘yi sevdiğini düşündüğümüz, hatta bazan Aziz Başkandan sonra FENERBAHÇE Yönetimi - Başkanlığı için ismi bile geçen bir isim. 1998 de Doğuş Grubu ihaleyi kazanıyor da, bir türlü Sözleşme imzalanmıyor,  ot oluyor, çöp oluyor, bürokrasi oluyor, işler uzuyor da uzuyor.. bir türlü başlamıyor Barajın inşaatı.. Taa ki…

 
Evet taa ki.. 2007 de BOYABAT Elektrik Üretim ve İletim A.Ş. kuruluncaya kadar.. O şirket kurulduktan sonra her şey çorap söküğü gibi geliyor. İşler kolaylaşıyor. Devletle sözleşme imzalanıyor. 49 Yıllığına enerji satış sözleşmesi imzalanıyor. Ve inşaat başlıyor..

 











Peki herşeyi kolaylaştıran bu ŞİRKETin ana ortakları kim?

 


 
DOĞUŞ Holding – Ferit ŞAHENK

 

DOĞAN Grubu – Aydın DOĞAN

 

Veee BOMBA….

 

UNIT Enerji.. Yani…… UNAL AYSAL..

 

Belçika vatandaşı, Enerji Sektöründe ağır oyuncu ve GALATASARAY Başkanı… Ünal AYSAL…

 

Pardon… Anlamadım diyenlere tekrar edelim.. G A L A T A S A R A Y ın mevcut Başkanı…


AYSAL ın bizzat SAYISTAY Raporuyla kanıtlanmıs TÜRK Devletine yüksek fiyatla elektrik satışından kaynaklanan bir CUKKA sı vardı hatırlarsınız.. Buna Şubat ayında bir yazımda yer vermiştim :

 
 
AYSAL ın bu konuda uzman bir Enerji Patronu olduğunu bilmeyen yok. Yani deyim yerindeyse ORTAKLIK tam anlamıyla kurulmuş oluyor puzzle 'ın bu parçasıyla..

Olaya gel:  Galatasaray Başkanı Ünal AYSAL, Fenerbahçe’nin ağır TOPu İşadamı Banka Patronu – TV /Gazete sahibi Ferit ŞAHENK ve Medya Patronu Aydın DOĞAN İş Ortağı olmuşlar…

 

Ne için ? BOYABAT Barajı ve Hidroelektrik Santralinin üreteceği ve Devlete satacağı 5 Milyar USD lık Elektrik üretimi için;  Ya da Maliyeti düş, 4 Milyar USD… NET KAZANÇ için…

 

VAY VAY VAY..

2007 ‘de kurulan bu Ortaklık 2012 de enerji üretmeye ve Devlete satmaya başlıyor : 2056 yılına kadar da satacak… Al gözüm seyreyle İstanbul’u..

 
Bakalım ORTAKLIK'ı oluşturan Grupların hangi şirketleri varmış?


DOĞUŞ Grubu Şirketleri :




DOĞAN Grubunu bilmeyen yoktur ama.. Yine de değinelim. Önce MEDYA şirketleri:



Bir de DOĞAN Enerji Grubuna bakalım :





Veee.. Kendini hiç göstermeyen ÜNAL AYSAL ın Şirketleri



ENERJİ ye özel ilgi gösterelim :



UNIT in Gizli Kapaklı ve çeşitli şirketler arasındaki özellikle kafa karıştıran yapısı da TÜRKİYE'de ilk kez burada:




Bu şirketler ile DOĞAN - DOĞUŞ arasında geçmişte ve gelecekte o kadar çok ortaklık - konsorsiyum - Ortak Girişim adı altında birliktelikler göreceksiniz ki.. DEMEDİ DEMEYİN...
 

Şimdi büyük resmin bir bölümünü daha gördünüz mü?

 
DOĞAN Grubu, Ortağı ŞAHENK dururken neden FENERBAHÇE ‘nin başında başkasını istesin ? Kendi MEDYA kuruluşlarındaki Spor programları ya da haberlerde neden Aziz Başkan’ın haksız yere çektiklerini yazdırsın – konuştursun? Aynı Grup, neden ürettiği her kWh enerjiyi satın alan DEVLET politikalarına karşı program yaptırsın?

 

DOĞUŞ Grubu aynı şekilde, FENERBAHÇE li olmasına rağmen, neden Devlete – Hükümete – Yargıya – Polise karşı program yaptırsın? Neden İş Ortağı Galatasaray ‘ın usulsüzlüklerini ele alsın? Aynı Grup, neden laf etsin DOĞAN Grubunun gazete – TV – Bankalarındaki problemleri?Geçen sene Galatasaray’a nasıl sponsor olur DOĞUŞ Grubu dediğimde şaşıranlar vardı. İşte Sebep…

 
UNIT Enerji – Ünal AYSAL .. söylemeye gerek var mı Neden Aziz Başkana karşı çıkar ? Neden sürekli indirmeye çalışır? Hatta biraz ileriye gideyim.. ŞAHENK başta olsa eğer, AYSAL ortağı ve para uğruna, herkesin şaşıracağı şekilde, FENERBAHÇE nin en büyük dostu olmaz mı ? 

SONUÇTA - Türk Medyasının çok büyük bölümünü kontrolünde tutan İKİ HOLDİNG varsa... Bu HOLDİNG lerden birinin başındaki adam Fenerbahçe 'nin başına düşünülüyorsa, BU holdıng PATRONLARI Devletin nazlı KIZI Glatasaray Başkanı ile 4 Milyar USD para kazandıracak bir ortaklığa girmiş, başka bazı konularda da girişimlerini sürdürüyorlarsa...

Niye TV ler bize yer vermez ? Neden Gazeteler yazmaz? FENERBAHÇE ve Başkanının üzerine neden bu kadar yalan yanlış belgelerle geliyorlar?  Bizi yıkmaya çalışıyorlar.. GS nin başarısı neden bu kadar önemli bunlar için? demeye gerek var mı??? 


DAHA FAZLA KONUŞMAYA GEREK YOK.. Anlayan Anladı Galatasaray :)


Saygılarımla...

Önceki ve Sonraki Yazılar