VAN MİNÜT HİKAYE Mİ?

VAN MİNÜT HİKAYE Mİ?

Alanlarda İsrail'e atıp tutarken bir yandan da Gazze’yi bombalıyor.

İsrail’in Filistin’i kan gölüne çevirdiği şu günlerde İsrail’in savaş uçaklarında kullandığı yakıtın AKP hükümetinin izniyle Türkiye’den gönderildiği belirlendi

İSKENDERUN VE MERSİN’DEN GÖNDERİLİYOR

İsrail’e gönderilen yakıtın İskenderun Dörtyol ve Mersin limanlarından tankerlerle taşındığı belirlendi. Bu tankerlerden en dikkat çekicisi Angora İnvestment Trust İNC adlı Yunan firmasına ait olan Malta bayraklı “MARINER A” adlı tanker. Tanker, 3 Haziran 2014 tarihinden bugüne kadar Dörtyol-Hayfa-Mersin arasında 7 sefer yaptı.

Gemi takip sistemine göre, 25.364 grosstonluk tanker 3 Haziran 2014’te İsrail’in Hayfa Limanı’ndan ayrılarak 4 Haziran’da İskenderun Dörtyol Limanı’na yanaştı. Buradan yükleme yapılan tanker, 13 Haziran 2014 tarihinde gece yarısı saat 02.03’te ayrıldı. Tanker aynı gün saat 22.41’de Hayfa Limanı’na yanaşarak yakıtı teslim etti.

MERSİN-HAYFA ARASINDA MEKİK DOKUDU

Aynı tanker 16 Haziran 2014 günü saat 05.22’de Hayfa’dan ayrılarak rotasını Mersin’e çevirdi. 17 Haziran’da Mersin Limanı’na gelen tanker bir gün sonra buradan ayrıldı ve 19 Haziran’da tekrar Hayfa’ya gitti. 24 Haziran’da Hayfa’dan hareket eden “MARINER A” 25 Haziran’da Mersin Limanı’ na gelerek 27 Haziran’da buradan ayrıldı ve Limasol Limanı’na uğrayarak 3 Temmuz’da yine Hayfa’ya döndü. Son olarak 8 Temmuz’da Hayfa’dan hareket eden tanker 9 Temmuz’da tekrar Mersin Limanı’na geldi.

‘GEMİ PETROL DEĞİL JET YAKITI TAŞIYOR’

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz uzun yıllar tanker kaptanlığı yapmış olan emekli bir kaptan, “Ham petrol taşıyan tankerler genellikle 100 bin grosstondan büyük tankerlerdir. MARINER A tip olarak oil (gaz ve yağ) ve Chemical (kimyasal) tanker olarak belirtilmiş. Bu tankerin özellikleri ham petrol, benzin ve motorin taşıma özelliğini göstermiyor. Jet yakıt, gazyağı da denilen kerosen’dir. Bahsi geçen gemi, kerosen taşıma özelliğindedir” dedi.

ATAŞ LİMANI

Mersin Liman İşletmeleri’nde görüştüğümüz bir yetkili de, tankerin ATAŞ limanında olduğunu ve gaz yağı taşımacılığı yaptığını belirtti.

GEMİ HAKKINDAKİ BİLGİLER

Uluslararası Denizcilik Örgütü: 9288954 - Adı: MARINER A - MMSI: 215817000

Tipi: OIL/CHEMICAL TANKER - Gross Tonajı: 25364 t- Ağırlık DWT: 40099 t

İnşa Tarihi: 2005 - Bayrak: MALTA - Ana limanı: VALLETTA

Kaynak:Haber Kaynağı