Vali yardımcısından skandal sözler

Vali yardımcısından skandal sözler

“5 şirkete idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık, sektörün yanındayız…”

Vali yardımcısından skandal sözler
 
“5 şirkete idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık, sektörün yanındayız…”
Yusuf Yavuz

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Batı Akdeniz Doğaltaş Çalıştayı’ Burdur’da gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, denetlemelerde sektöre ellerinden geldiğince destek olmaya çalıştıklarını belirterek, “ ama şimdiye kadar denetlemelerde hiçbir şirket faaliyetten alınmış değildir. Bir buçuk yıl içinde 5 şirkete idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık” dedi.
Antalya, Isparta ve Burdur’daki doğal taş sektörünün sorunları ve geleceğine ilişkin konuların ele alındığı çalıştaya, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya ve AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in yanı sıra ilgili kamu kurumlarının yöneticileri,  akademisyenler, STK temsilcileri ve işadamları katıldı.

‘MADENLERİMİZİ YABANCILAR İŞLETMESİN’
BAKA’nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, 2014-2023 Bölge Planı hazırlıklarını kapsamında düzenlenen çalıştayda bir konuşma yapan Burdur Mermerciler Derneği Başkanı Naci İlci, son zamanlarda mermer ocaklarını yabancıların işlettiğini ve yerli kaynağın kalmayacağı tehlikesine dikkat çekti. Bu konuda kamuoyu oluşturulmasını ve ülke madenlerini sadece yerli işadamlarının işletmesini istediklerini kaydeden İlci, “yabancıların gelip ülkemizde bir maden ocağı aldığı zaman kazancı kendi ülkesine gidiyor. Biz ülke vatandaşı olarak ne kazanırsak kazanalım, istihdama dönüşüyor. Burdur’da bej mermer varlığı var. Ben istiyorum ki, Burdur’da bir devlet büyüğümüz geldiği zaman ‘Burdur Güller, Göller ve Mermer Diyarı’na hoş geldiniz’ denilsin. Bundan sonraki sloganımızın da bu şekilde devam etmesini istiyorum” diye konuştu.

BAKA GENEL SEKRETERİ ENGİN: ‘SEKTÖRE AR-GE DESTEĞİ VEREBİLİRİZ’
BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise, çalıştayın MAKÜ, Mermerciler Derneği ve sektörün temsilcileriyle birlikte mermer sektörünün sorunlarını masaya yatırıp aksayan noktaları belirlemek ve yetkili makamlara aktarıp gerekli yasal düzenlemelerin çıkarılması amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Sektöre Ar-Ge konusunda destek verebileceklerini dile getiren Engin, Güney Kore’nin Ar-Ge konusunda yaptığı çalışmalara değinerek, “biz mermercilerimizin yanında olmaya hazırız. İnşallah bereketiniz, kazancınız bol olsun ama biz Ar-Ge’yi geliştirmediğimiz sürece rekabet edebilir hale gelemeyebiliriz” dedi.

VALİ YARDIMCISI: ‘İDARİ YAPTIRIM UYGULAMAK ZORUNDA KALDIK’
Çalıştay’da konuşan Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya’nın sözleri ise su kaynakları ve doğal yaşam alanlarına verdiği zararların yanında yeterli denetimin yapılmadığı iddiaları nedeniyle bölgede tepkilere neden olan taş ocaklarına karşı yetkililerin bakışını gözler önüne serdi. Valilik olarak mermercilik sektörüne her zaman destek olunduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Altunkaya, “Elbette bu sektörün yanındayız, denetlemelerde sektöre elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz ama şimdiye kadar denetlemelerde hiçbir şirket faaliyetten alınmış değildir. Bir buçuk yıl içinde 5 şirkete idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık. Elimizden geldiği kadar sektörü ve sektör temsilcilerinin yanında olacağımızı her zaman belirtiyoruz. Getirilecek öneriler, sorunlar ve çözümler için yanınızda ve beraber olacağımızı belirterek, çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

AKP’Lİ ÖZÇELİK: ‘ÜNLÜLERİN EVLERİNDE TÜRK MERMERİ KULLANILIYOR’
Mermercilik sektörünü ‘geleceğin parlayan yıldızı’  olarak niteleyen AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik de, dünya mermer rezervinin yüzde 40’ının Türkiye’de bulunduğuna dikkat çektiği konuşmasında, enerji, taşıma, vergi ve teşvik gibi sorunları olduğunu dile getirdiği Türkiye’deki mermercilik sektörüne destek olarak önündeki engelleri aşabileceklerini dile getirdi. Çin’in devlet başkanlığı binasından, ünlü aktörlerin evleri ile ABD başkanlarının basın toplantısı yaptığı salonlara kadar Türk mermerlerinin kullanıldığına dikkat çeken AKP’li Özçelik, “Dünya Türk mermerini kullanmakta can atarken, bizim devlet kurumlarımızın ithal granitle ne işi var. İstanbul’a üçüncü havaalanı açılacak, boş durmayacağız. Havaalanının tamamına Burdur Beji’nin döşenmesini isteyeceğiz” diye konuştu.

TONU 100 DOLARA SATILIYOR, ZARARI TELAFİSİZ
Son 10 yılda Antalya, Isparta ve Burdur’da bir biri ardına açılan taş ocakları, sedir ormanlarından su kaynaklarına, arkeolojik alanlardan endemik bitki türlerine kadar birçok alanda sorunlara neden olurken bölge halkının tepkilerine rağmen yetkililer geri adım atmıyor. Yalnızca Antalya’da 3 bin 500 taş ocağı ruhsatı verildiği belirtilirken, bölgeden çıkartılan doğal taşın ABD, Çin, Brezilya ve Körfez ülkelerine bir tonu 100 ila 250 Dolar arasındaki fiyatlarla ham madde olarak ihraç edilmesi eleştiri konusu olmayı sürdürüyor.