UZMAN DOKTOR UYARDI: BU HASTALIĞI OLANLAR ORUÇ TUTMASIN

UZMAN DOKTOR UYARDI: BU HASTALIĞI OLANLAR ORUÇ TUTMASIN

Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, psikiyatrik hastalıklarda uykunun çok önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Vücut uyku sırasında kendisini...

SAMSUN'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, psikiyatrik hastalıklarda uykunun çok önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Vücut uyku sırasında kendisini yenilemektedir. Uyku açısından sorunu olan kişilerin gece sahura kalkması, tekrar uykuya dalamaması, uykunun bölünmesi ile hastalıkları tetiklenebilir" dedi.

UYKUNUN ÖNEMİ

OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, Ramazan ayı süresince oruç tutan kişilerde yaşanan psikolojik etkilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Oruç tutan kişilerde kan şekeri düşüklüğü, baş ağrısı, baş dönmesi, dalgınlık, unutkanlık, sinirlilik, öfke gibi durumlar olabildiğini belirten Prof.Dr.Güz, "Oruç tutmanın amacı, aç insanın halinden anlamak yani empati yapmak, elimizdekilerin değerini bilmek, hoşgörü, payşalım, nefsi kontrol etmek, ruh ve beden sağlığını düzenlemek olsa da bazı durumlarda düzenlemek yerine bozmak da söz konusu olabilmektedir" diye konuştu.

6-12 AY ÖNEMLİ

Sigara kullanan kişilerde ise uzun süre nikotin alımı azaldığı için baş dönmesi, dalgınlık, unutkanlık, sinirlilik, öfke gibi belirtilerin daha şiddetli görülebildiğini hatırlatan Prof.Dr. Güz, psikiyatrik hastalıkları tedavilerinin de 6-12 ayı gibi zamanı kapsadığını hatırlattı. Prof.Dr. Güz, şöyle devam etti:

"Bu hastalıkların kimi ise ömür boyu sürmektedir. Bu nedenle psikiyatri hastalarının da tedavileri oruç nedeniyle aksayabilir. 

Bu durumda en akılcı yol takip eden doktora konuyu danışmak olacaktır. Diğer önemli noktalardan biri de uyku miktarı ve kalitesidir.

Psikiyatrik hastalıklarda uyku çok önemli bir faktör olmasına karşın, sağlıklı insanlarda bile uyku kalitesi bozulduğunda halsizlik, bitkinlik, sinirlilik, dikkat dağınıklığı, enerji azlığı gibi belirtiler olabilmektedir.

Uyku açısından sorunu olan kişilerin gece sahura kalkması, tekrar uykuya dalamaması, uykunun bölünmesi ile hastalıkları tetiklenebilir. Yani oruç tutacak kişinin bu konuyu da göz önüne alması gerekmektedir.

Ramazan ayı hoşgörü, paylaşma, anlayış gösterme gibi bir çok manevi duyguları da tetikleyen bir aydır. Bu nedenle çoğu kişi ne olursa olsun oruç tutmak istemektedir. Oruç tutmada zorlanan kişilerin hekime danışması onlara daha yardımcı olacaktır."

 

Kaynak:Haber Kaynağı