UZAY TARİHİNDE "BİR İLK OLACAK" DENEME BAŞLADI

UZAY TARİHİNDE "BİR İLK OLACAK" DENEME BAŞLADI

Uzayın insan üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkilerine ilişkin olumsuzlukları anlamak büyük önem taşıyor. Bu konuda geliştirilen ABD RUS ortak projesi başlatıldı.

Yerçekimsiz ortamın insan bünyesine uzun vadeli etkilerini araştırmak için uzaya gönderilen bir Amerikalı astronot ve bir Rus kozmonot, Dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bir yıl sürecek kalışlarına başladı.

6 AY KALACAK EKİP ARKADAŞI

Scott Kelly ve Mikhail Kornienko, bu rekor yolculuğa Kazakistan’dan fırlatılan Rus Soyuz roketiyle başladı. İkiliye Uzay İstasyonu’nda altı ay kalacak Gennady Padalka da eşlik ediyor. Uzay İstasyonu’na normalde yalnızca altı aylığına personel gönderiliyor.

Scott Kelly, uzaydan gönderdiği Twitter mesajında, “Bu mükemmel uçuşu gerçekleştiren herkese kocaman teşekkürler” diye yazdı.

DAHA UZUN SÜRECEK SEYAHATLER İÇİN VERİLER ELDE EDİLECEK

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Kelly ve Kornienko’dan elde edilecek verilerin, gelecekte bir asteroide ya da Mars’a gerçekleştirilecek daha uzun süreli uzay görevlerinin yol açabileceği risklerin azaltılması yöntemlerini araştırmak amacıyla kullanılacağını bildirdi.

nasa-scott-kelly-training-030415.jpg

Scott Kelly’nin, kısa bir süre önce astronotluğa veda eden tek yumurta ikizi kardeşi Mark Kelly de, uzay mekiği Endeavour’u son kez uçurmuş, uzay mekiği programının sondan bir önceki uçuşunu gerçekleştirmişti. İki kardeş arasındaki genetik benzerlikle uzay yolculuğunun getireceği bünyesel değişiklikler incelenecek.

KEMİK ERİMESİ,BAĞIŞIKLIK SORUNLARI,GÖRME BOZUKLUĞU

Uzay yolculuklarında özellikle kemik erimesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve görme bozuklukları sorunları yaşanıyor.

Son üç astronotla birlikte uzay istasyonundaki personel sayısı altıya çıktı. Diğer astronotlar Amerikalı, Rus ve İtalyan.

Kaynak:Haber Kaynağı