UTANÇ RAPORU! TÜRKİYE ÇOCUK SEKSİNİ ENGELLEMİYOR!

UTANÇ RAPORU! TÜRKİYE ÇOCUK SEKSİNİ ENGELLEMİYOR!

Türkiye çocuk seksi turizmini engellemiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İnsan Kaçakçılığı Raporu’nda Türkiye için “Yönetim zayıf önleme çabaları gösterdi, kurumlar arası komitesi raporlama periyodu sürecinde toplanmadı ve yönetim farkındalık kampanyaları yürütmedi. Yönetim teoride insan kaçakçılığıyla mücadele edecek bir kurumlar arası milli çalışma grubuna sahip ancak çalışma grubu 2012’den bu yana toplanmadı ve 2013’te bir rapor üretmedi” denildi. Raporda Türkiye hakkında, “Yönetim seks ticareti ya da zorla çalıştırmayla ilgili yasa çıkarılması taleplerini azaltıcı çaba sergilememiş ya da Türk tabiyetinde bulunup yurtdışına çıkanların çocuk seksi turizmini engelleyici çaba göstermedi” iddiası da yer aldı. Türkiye ile ilgili bir diğer saptamada ise “Türkiye’de yönetim önemli ölçüde daha az kurban saptamak suretiyle kaçakçılık kurbanlarının korunması çabalarını hızlı bir şekilde azalttı. Koruma çabaları değişken ve hızlı şekilde azaldı. Yönetim 2013’te sadece 15 yetişkin seks kaçakçılığı kurbanı kadın belirledi, yönetimin veri temin ettiği son yıl olan 2011’de bu sayı 51 idi. Kimlikleri saptanan 15 kurbandan sadece 3’ü sığınak talebinde bulundu ve aldı, 12 kurban gönüllü olarak sınır dışı edildi. 2012’de 22 kadın kurban sığınakta bakım aldı” denildi.

KERRY BASIN TOPLANTISIYLA AÇIKLADI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin basın toplantısıyla açıkladığı İnsan Kaçakçılığı Raporu’nda bütün ülkeler hakkında iddia ve değerlendirmeler yer aldı. Türkiye’nin bu konuda somut bir bilgi ve rakam vermemesine karşın insan kaçakçılığına karıştığı iddia edilen devlet görevlilerini kovuşturması istendi.

Raporda Türkiye “ikinci grup” (Tier 2) ülkeler arasındaki yerini bu yıl da korurken bunun “yasadışı insan ticaretiyle mücadeleyi öngören yasaya tamamen uymayan, ancak uymak için çaba gösteren ülke” anlamına geldiği belirtildi.

İnsan ticaretinde kaynak, hedef ve transit ülke olduğu iddia edilen Türkiye’de erkek, kadın ve çocuklar fuhşa zorlanıyor ya da zorla çalıştırılıyor. Kaçakçılık mağdurları çoğunlukla Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Kırgızistan, Beyaz Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Bangladeş, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya, Suriye ve Fas’tan getiriliyor.

Raporda mağdurların temizlik ve çocuk bakımı işleriyle ülkeye getirildikten sonra pasaportlarına el konduğu ve otel, disko ve evlerde fuhşa zorlandıkları kimi olaylara tanık olduğu da anlatıldı.

TÜRKİYELİ KADINLAR ALMANYA VE BELÇİKA'YA DA KAÇIRILIYOR

Rapora göre Türkiyeli kadınlar da hem ülke içinde hem de aralarında Belçika ve Almanya gibi ülkelerin olduğu yerlerde fuhuş amacıyla kaçırılıyor, kaçakçıları psikolojik zorlama ve borç tuzaklarıyla kişileri fuhşa zorluyor. Türkiye’de son iki yılda mağdurların belirlenmesinde yüzde 50 düşüş yaşandığı belirtilen raporda yönetimin Türkiye’de çocuk ticareti yapıldığını ve ülkede insanların zorla çalıştırıldığı iddiasını reddettiği belirtildi.

ABD Dışişleri Türkiye’ye “yasadışı ticaretle mücadele programını tekrar güçlendirerek mağdur belirleme, yasal yaptırım, veri toplama ve kurumlar arası iletişim konularında gelişme sağlamasını” önerdi. Rapor ayrıca kaçakçıların ve kaçakçılarla işbirliği yapan devlet yetkililerinin soruşturulması ve yargılanmasının sağlanmasının gerekliliğine işaret etti.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ SAPTAMALAR

Raporda Türkiye ile ilgili şu satırlar dikkati çekti:

“Türkiye’de yönetim önemli ölçüde daha az kurban saptamak suretiyle kaçakçılık kurbanlarının korunması çabalarını hızlı bir şekilde azalttı. Koruma çabaları değişken ve hızlı şekilde azaldı. Yönetim 2013’te sadece 15 yetişkin seks kaçakçılığı kurbanı kadın belirledi, yönetimin veri temin ettiği son yıl olan 2011’de bu sayı 51 idi. Kimlikleri saptanan 15 kurbandan sadece 3’ü sığınak talebinde bulundu ve aldı, 12 kurban gönüllü olarak sınır dışı edildi. 2012’de 22 kadın kurban sığınakta bakım aldı. Yönetim, cinsel amaçlı kaçakçılık şebekeleri tarafından istismar edilen çocuk kurbanlara ilişkin basında haberler bulunmasına karşın, cinsel amaçlı kaçakçılık mağduru çocuk kurban belirlenmesi konusunda bir bilgi vermedi.”

Raporun Türkiye bölümünün “Önleme” kısmında ise şöyle denildi:

“Yönetim zayıf önleme çabaları gösterdi, kurumlararası komitesi raporlama periyodu sürecinde toplanmadı ve yönetim farkındalık kampanyaları yürütmedi. Yönetim teoride insan kaçakçılığıyla mücadele edecek bir kurumlararası milli çalışma grubuna sahip ancak çalışma grubu 2012’den bu yana toplanmadı ve 2013’te bir rapor üretmedi, yönetim ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Sözleşmesi’ni geçirdi, kaçakçılığa maruz kalmış kişilerin korunmasına ilişkin bir birim oluşturdu, bu birim Nisan 2014’te görev üstlenmeye başlayacak.”

Yönetimin 2009’dan bu yana insan kaçakçılığıyla mücadele Ulusal Eylem Planı’nı güncellemediğini öne süren ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda “Yönetim seks ticareti ya da zorla çalıştırmayla ilgili yasa çıkarılması taleplerini azaltıcı çaba sergilememiş ya da Türk tabiyetinde bulunup yurtdışına çıkanların çocuk seksi turizmini engelleyici çaba göstermedi” satırları da yer aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı