Ustalara Saygı

Ustalara Saygı

KEMAL SUNAL, USTALARA SAYGI ETKİNLİĞİNDE ANILDI

KEMAL SUNAL, USTALARA SAYGI ETKİNLİĞİNDE ANILDI
 
Timur TARLIĞ/İSTANBUL, BEŞİKTAŞ Belediyesi tarafından düzenlenen "Ustalara Saygı" toplantıları, sekizinci sezonuna Kemal Sunal'a saygı gecesiyle başladı. Geceye Kemal Sunal ile birlikte çalışan birçok ünlü isim katıldı. Yavuz Bingöl, Kemal Sunal'ın sevdiği türküleri söylerken, Sezen Aksu'da izleyicileri şarkılarıyla ve esprileriyle coşturdu.
 
Beşiktaş Belediyesi'nin Ustalara Saygı etkinlikleri kapsamında Kemal Sunal için düzenlenen program, Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi'nde gerçekleştirildi. Geceye, Kemal Sunal'ın eşi Gül Sunay, oğlu Ali Sunal, kızı Ezo Sunal, annesi Saime Sunal'ın yanı sıra, Ahmet Gülhan, Berna Laçin, Cem Yılmaz, Ferdi Eğilmez, Hülya Koçyiğit, Kandemir Konduk, Necip Sarıcı, Nevra Serezli, Osman Şengezer, Şevket Altuğ, Şükran Esen, Zeki Alasya, Yavuz Bingöl, Sezen Aksu gibi birçok ünlü isim ve sevenleri katıldı. Salon'a sığmayan katılımcıların birçoğu programı ayakta, merdiven ve sahne kenarına oturarak izledi. Halit Kıvanç'ın sunduğu geceye katılan sanatçılar sahneye çıkarak Kemal Sunal ile ilgili anılarını anlatırken, Sunal Ailesi ve Nihat Özcan'ın hazırladığı "Son Gülen Adam" belgeselinden kısa bölümler sunuldu. Gül Sunal, ailesi için acı dolu 12 yıl olduğunu belirterek, "Ama filmlerinin hala gösteriliyor olması da Kemal'in şuanda 10 yaşında 8 yaşında hayranlarının olması mutluluk veriyor. Onun hiç unutulmayacağını gösteriyor. Bu gece Kemal'i anacağız dostlarıyla. Unutmuş değiliz ama bir arada olup dertleşeceğiz. 12 yıl içinde her şeyini özledim. O benim rehberimdi. Ona sormak istiyorum ama yok" diye konuştu. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, yaptığı açılış konuşmasında etkinliklerin adı gibi ustalara saygı olduğunu belirterek, "Bir devi bugün başka şekilde anıyoruz. Geriye dönük hiçbir şeyi düşünmeden Kemal Sunal'ı anıyoruz. Bu farklı bir olay. Farklılığı salondaki farkındalıktan ortaya çıkıyor ve görüyoruz. Onun için televizyon kanallarını açtığınız zaman, dün açtığınız zaman aynı Kemal Sunal'ı görüyorsunuz. Yarınlarda 30 yıl sonra da açtığınız zaman yine aynı Kemal Sunal ilgi ile izlenecektir" dedi.
 
"ONUN ANISI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM" 
 
Mesleğe sıkıntılı başlayan bir nesil olduklarını belirten Şevket Altuğ, "Önümüzde fazla alternatif yoktu. Yani bir macera olarak başladık ve maceranın ilk yıllarında çok sıkıntı çektik. Şimdi gençler alınmasınlar, onlar daha şanslı, şanssa eğer. Mesleğe başlıyorlar gayet güzel, hemen bir diziye kapak atıyorlar. Öyle götürüyorlar işi. Kemal de bu sıkıntıdan nasibini aldı. Çok sıkıntılı günler geçirdi. Ama önünde iki yol vardı. Ya direnecekti kalacaktı ya da abandone edecekti, gidecekti. Bir sürü arkadaşımız bu sıkıntıya dayanamadı abandone ettiler gittiler. Kemal kaldı, direndi. Bir gün sohbet esnasında bana, 'Yahu Şevket, Allaha şükür bir sürü şey yaptık. Yaptığım işlerden de memnunum. Ama daha iyi işler yapmak istiyorum. Daha kaliteli daha doğru işler yapmak istiyorum dedi. Yapmaya başladı ancak ömrü vefa etmedi. Onun anısı önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu. 
 
Yıldız Kenter belgeselden yayınlanan bölümde Kemal Sunal'ın seyirciyi etkilediğini belirterek, "Kemal sahneye girince seyirci kıpırdanıyor, gülüyordu. Kemal'e bakıyordum, seyirciye bir şey yapmıyordu. Kemal Kenter Tiyatrosu'nda bir şey keşfetti. "Bende bir şey var. Ben seyircide bir şeyi tahrik ediyorum" dediö diye konuştu.
 
Şener Şen yine belgeselden yayınlanan bölümde, Kemal Sunal'ın Arzu filmin önemli oyuncularından olduğunu belirterek, "Ben gittiğimde Kemal önemli bir oyuncuydu. Ben yardımcı rollerdeydim. Hep ona karşı rollerdeydim. İkimiz de herkesin beceremediği bir ilişki içindeydik. Profesyonelliği unutmaya çalışır lise çağlarındaki gibi coşkuyla gülerdik. Bunu keyifle yapardık ve bu seyirciye de tesir ederdi. Kemal ile birlikteliğimizi özlüyorumö diye konuştu.
 
KEŞKE BURADA OLSAYDI DA KARŞILIKLI KONUŞSAYDIK. 
 
Monoloğu sevmediğini belirten Zeki Alasya, "Bu işe başladığımdan beri dialogtan yanayım. Keşke burada olsaydı da karşılıklı konuşsaydık. Arıyorum büyük bir eksiklik. 'Kemal kimdi' diye sorarsanız başka benzetmelerle söyleyeyim. Star futbolcular vardır. Ama bir tane Messi vardır ya da Pele. Birbirinden önemli, kudretli, başarılı liderler vardır ama Atatürk bir tanedir. Önemli işler yapmış aktörler vardır, ben varım, Metin var Ahmet var diğerleri ama Kemal Sunal bir tane. 12 sene mi oldu? İsterdim hep beraber yeni filmlerle, doğru dürüst ayağı sağlam yere basan filmlerle Kemal'le beraber oynasaydık. Sonra bazen şöyle bir çevreme bakıyorum diyorum ki iyi de olmuş galiba gittiği çünkü bugün bir film çevirse, bu işten iyi anladığını zanneden biri der ki 'Bizim tanıdığımız Şaban bu Şaban değildir' kınıyorum hepinizi der. Sonra bir filmini yasaklarlar. Usta Türkiye bildiğin Türkiye değil artık. Sen orada kal seyret daha iyi diye konuştu.
 
"TÜRK SİNEMASI BİZİM AİLEMİZ VE KEMAL SUNAL DA YÜZÜ EN ZENGİN OLAN ÜYESİ"
 
Hülya Koçyiğit, büyük bir aile olduklarını belirterek," Türk sineması bizim ailemiz ve Kemal Sunal da yüzü en zengin olan üyesi. O bir komik ama. Felsefesi olan bir komik. Bir kere muhalif ona kolay kolay bir şeyi kabul ettiremezsiniz. Çünkü hayatı bir algılayış biçimi var. Değerlerden yoksun olanları eleştirir. Gerçekten bir çok filmi hepimize dert olmuştur. Hayatı yalansız dolansız, başkalarını kandırmadan, zarar vermeden yaşamayı öğretir. Çok kızdığı zaman da e… oğlu..eşek der. Bugün artık bipliyoruz. Ezilen küçük insanları canlandırmıştır. Saflığı, iyi niyeti, sempatisi ve zekasıyla sonunda hep kazanan o olmuştur. Onun için halkla özdeşleşmiştir onun filmleri. Günümüz koşullarında biz hala onun filmlerini rahatlamak için veya sorunlardan kaçış için seyrediyoruz. Kemal Sunal filmleri çoğu zaman isyan etme noktasına gelen halkımızı güldürmüştür" dedi.
 
CEM YILMAZ KIRDI GEÇİRDİ
 
Sözlerine esprilerle başlayan Cem Yılmaz, "Kemal ağabey ile 2'si yurt dışında 11 filmde beraber çalıştık. Hadi yalan ama bir çocuğunda böyle bir hayali olsun değil mi. 5 yaşındaydım Taksim'de Sıraselviler'de babamla beraber yerin altında bir yerlere girdik. Işık yandı sahne. İnsanların bir hadiseye bu kadar yoğun güldüğü başka bir şey hayatımda görmemiştim. Herkes çok gülüyordu. Çok küçüktüm. Dedim ki bu çok enteresan bir şey. Hayatımda ilk izlediğim tiyatro hadisesiydi. Devekuşu Kabare- İnsanlığın Lüzumu yok. Bu ağabeyler bizi yaktı. Bu ağabeylerimiz bizim hayatımızda öyle enteresan şeyler yaptılar ki, bir kere devamlı kaybedip tekrar bulmaya çalıştığımız komedinin komedyenin itibarını bu kuşağa borçluyuz biz. Bu kuşak bizim mumla aradığımız şeyleri çok yakinen yaşamışlar" diye konuştu. 
 
Gecede Yavuz Bingöl Kemal Sunal'ın sevdiği türküleri seslendirirken, Sezen Aksu da sevilen şarkılarıyla programa katılanlara güzel anlar yaşattı.