URLA VİLLALARI İÇİN NİHAİ KARAR VERİLDİ

URLA VİLLALARI İÇİN NİHAİ KARAR VERİLDİ

Yargı kararını verdi ve gözler Urla Belediyesi’ne çevrildi...


İzmir İkinci İdare Mahkemesi, Urla Hacılar Koyu’nda yapılaşmanın önünü açan sit alanı değişikliğiyle ilgili CHP’li belediyenin beklediği kararı verdi. AKP’li işadamına ait villaların hukuka aykırı yapıldığına hükmetti. Davanın bir numaralı takipçisi Avukat Şehrazat Mercan “Yıkımın önünde bahane kalmadı. Gereği derhal yapılmalı” dedi.

İzmir’in Urla İlçesi Hacılar Koyu’ndaki kaçak villalara karşı açılan davalardan biri daha sonuçlandı. Mahkeme, Hacılar Koyu’nda yapılaşmanın önünü açan sit değişikliğini iptal etti. Kaçak olduğu yargı kararıyla onaylanan villaların yıkımının önünde engel kalmadı. Türkiye gündemine 17-25 Aralık yolsuzluk tapeleriyle gelen Urla villalarıyla ilgili yargı süreci şöyle gelişti:

ÖNCE DURDURMA, SONRA İPTAL

Çevre Bakanlığı, Hacılar Koyu’nun birinci derece olan sit niteliğini, yapılaşmaya imkan veren 3. derece doğal sit alanı statüsüne geçirdi. AKP iktidarına yakın işadamı Latif Topbaş da koyda lüks villalar yaptı. Bu duruma tepki gösteren çevreciler hukuk mücadelesi başlattı. Sit alanı derecesinin değiştirilmesinin iptali için yargıya başvurdu. İzmir 2. İdare Mahkemesi Temmuz 2015’te sit değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Bu dava devam ederken, Danıştay’dan da kaçak Urla villalarının yıkımı için karar çıktı.

HUKUKİ BİR SEBEP BULUNAMADI

Geçtiğimiz günlerde davayı esastan görüşen 2. İdare Mahkemesi de yapılaşmaya izin veren sit değişikliğini iptal etti. Mahkeme, Danıştay’ın yıkım kararına atıfta bulunarak gerekçede şöyle dedi: “Bilirkişilerce 1. derece sit özelliğini yitirdiği tespiti yapılan parsellerin, insan müdahalesi sebebiyle bu özelliğini yitirmesi ve bu durumun sit derecesini düşürme sebebi olamayacağı, aksi halde tüm tescilli alanlara insan müdahalesinin teşvik edilmiş olacağı, bunun da koruma hukukunun varlık sebebiyle bağdaşmayacağı, anılan parsellerin doğal sit derecesinin düşürülmesi için hukuki bir sebep bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” 

‘RUHSATLAR DA İPTAL EDİLMELİDİR’

Avukat Şehrazat Mercan, karar için “Kamuya ve topluma ders niteliğinde” dedi ve şunları söyledi: “Mahkeme, ‘Eğer böyle yaparsanız Türkiye’de önce binalar yapılır, sonra sit dereceleri değiştirilir diyor. Bu emsal teşkil edecek bir karardır. Hukuk kişilere göre uygulanmaz. Hukuk herkesi eşitler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hacılar Koyu’nda yaptığı planlar hükmünü yitirmiştir. Planların ve yapılara verilen ruhsatların iptal edilmesi lazım. Kaçak villaların yıkımı önünde herhangi bir hukuki engel kalmamıştır.” İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’nin kararından sonra gözler yıkım için Urla Belediye Başkanı CHP’li Sibel Uyar’a çevrildi.

Kaynak:Haber Kaynağı