Urfa'da kan hastası çocuklar ölüme terk edildi!

Urfa'da kan hastası çocuklar ölüme terk edildi!

Urfa'daki yüzlerce kan hastası, doktor olmadığı için ölümü bekliyor.

Lösemi ve talasemi hastalarının yakınları, AKP Urfa İl binasının önünde yaptıkları açıklamada, "Bakanlık doktor atamakta aciz midir? Yoksa bakanlık ölümleri mi bekliyor" diye sordu.

Urfa'da 30 Nisan tarihinde başka ile giden Harran Üniversitesi Pediatri Hematoloji doktorundan sonra ilde çocuk hematolojisi bölümü kalmadı. Böylelikle çevre illerden gelenlerle birlikte yaklaşık 200 talasemi ve 100 lösemi ile çok sayıda diğer kan hastası olan çocuğun tedavi edileceği bir merkez yok. Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Pediatri Hematoloji Bölümü'nde, geçen yıldan bu yana üç doktordan geriye kalan tek uzman doktorun da ayrılmasının ardından bu bölüm doktorsuz kaldığı için kapandı. 30 Nisan'dan bu yana kentteki yetkililerden Ankara'daki yetkililere hatta Cumhurbaşkanı'na kadar ulaşmayı başaran hasta yakınları, haklı bulundukları halde doktor talepleri karşılanmadı. Daha önce hasta çocuklarıyla Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Kamu Hastaneler Birliği önünde de basın açıklaması yapan hasta yakınları, bu sefer seslerini duyurmak için AKP Urfa İl Başkanlığı binası önüne geldi. Kentteki STK'lerin destek verdiği hasta yakınları adına Mehmet Enes Bakırcı, 1 Mayıs 2013 tarihi itibari ile çevre illere tedaviye giden hasta sayısının yaklaşık 60-70 arasında olduğunu söyledi. 

'Bakanlık ölüm mü bekliyor'

200'den fazla hastanın yedi haftadan beri maddi imkânsızlıklardan dolayı çevre illere tedaviye gidemediklerini vurgulayan Bakırcı, yeni hematoloji doktorunun gecikmesi halinde ciddi ölümlerin yaşanabileceğini belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın böyle ciddi bir olayda harekete geçmediğini kaydeden Bakırcı, "Bugün ülkemizde Sağlık Bakanlığı ihbar hattı vardır. Bu sağlık ihbar hattını 50 günü aşkındır lösemi ve talasemi hastaları olarak arıyoruz, yüzlerce insan hayatı söz konusu diye. Ama Sağlık Bakanlığı ihbarı ciddiye almıyor. Toprağın suya ihtiyaç duyduğu kadar lösemili ve talasemili hastalar ilimizde çocuk hematoloji doktoruna ihtiyaç duymaktadır. Sağlık Bakanlığı böyle ciddi bir olayda harekete geçmeyecek de hangi olayda harekete geçecek. Yoksa Sağlık Bakanlığı ölümler gerçekleştikten sonra mı harekete geçecek. Sağlık Bakanlığı, çocuk hematoloji doktoru Urfa'ya göndermekten aciz midir? Bir ülkenin Sağlık Bakanı bu sorunu çözemiyorsa bu sorunu kim çözecek? Bizlere doktor atamalarını bekleyin diyorlar. Biz bekleriz de bu ağır olan hastalar nasıl bekleyecek, ölerek mi doktoru bekleyecekler. Sağlık Bakanlığı ilimizdeki bu sağlık sorununu geçici görevle de olsa çözemez mi?" diye konuştu. 

'İnsan canına kasteden bir bürokrasiyi tanımıyoruz'

"Kaçıncı asırda yaşıyoruz? Bu yavrular bu memleketin evladı değil mi?" diye soran Bakırcı, şunları söyledi: "Gözlerimizin önünde eriyen bu yavrulara kim sahip çıkacak? Sağlık Bakanlığı'nın bizleri doktorsuz bırakmasını asla iyi niyetle karşılamayız. Bizler, insan canına kasteden bir bürokrasiyi tanımıyoruz. Hasta yakınları olarak iyi niyet mesajımızın okunmasını, bu insan hakkı ihlalinin bir an evvel çözülmesini ve ilimize iki tane çocuk hematoloji doktorunun göreve başlaması için gerekenin yapılmasını istiyoruz." Urfa'da görev yapmak istemeyen doktorlara da seslenen Bakırcı, "Doktorların Hipokrat yemininin bir kısmına dikkatinizi çekmek isteriz; 'hayatımı insanlık hizmetlerine adayacağıma, insan hayatına mutlak suretle saygı göstereceğime, din, milliyet, cinsiyet, ırk, siyasi eğilim ya da toplumsal sınıf ayrımlarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime, mesleğimi dürüstlük ve onurla yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim' diye yemin ediyorlar. Sonra da mecburi hizmete gelip de hemen gitmek isteyen doktorların da durumunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" diye konuştu. Bakırcı, hematoloji doktorları göreve başlayana kadar eylemlerinin devam edeceğini açıkladı. Hasta yakınları açıklamanın ardından beraberinde maskeleri ile getirdikleri hasta çocuklarını da alarak, sessizce dağıldı. 

Bakanlık çalışma yapıyormuş!

Öte yandan hasta yakınlarının parti binalarının önünde yaptığı açıklamanın ardından AKP İl Başkanı Yusuf Eğilmez de yazılı açıklama yaptı. Eğilmez, Bakanlığın gerekli çalışmaları yaptığını iddia ederek, "Sağlık Bakanlığımızca Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hemotolojisi Bölümü'ne tayin edilen uzman doktor rapor aldığından göreve başlamamıştır. Urfa Çocuk Hastanesi'ne atanan ikinci çocuk hematolojisi doktoru ise doğum iznine ayrıldığından görevi başında değildir. Bu aksaklıklara karşın yeni bir uzman doktor atanması için Sağlık Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor" diye kaydetti.