ÜNLÜ KİTABIN GELİRİ SOMA'YA BAĞIŞLANDI

ÜNLÜ KİTABIN GELİRİ SOMA'YA BAĞIŞLANDI

Emile Zola'nın en önemli eseri olan kitabın geliri Soma'ya bağışlandı.

Fransız yazar Emile Zola’nın ‘Germinal’ kitabının Türkiye'deki geliri Soma’da babasını kaybeden madenci çocuklarının eğitimi için bağışlandı.

Yordam Kitap, ‘Germinal’in Türkiye’deki yayıncılarından biri. Başka birçok yayınevi daha dünya klasikleri arasına girmiş bu romanı Türkiye’de basıyor ve dağıtıyor. Ancak Yordam Kitap, Germinal’in konusundan da yola çıkarak, satışlarından elde edilecek gelirin, Soma’daki maden faciasında yaşamını kaybeden işçilerin, babasız kalan çocuklarına bağışlayacağını duyurdu. Çocukların eğitim bursları için kullanılacak bu burs, romanın içindeki öyküyle de örtüşüyor. Kitap basım aşamasındayken yaşanan felaket, bu kararı almalarına neden oldu.

Emile Zola’nın ‘en önemli’ eseri kabul edilen ‘Germinal’ 1870’lerde greve giden ve istekleri yerine getirilmediği takdirde uzlaşmayan maden işçilerini konu ediyor. Germinal’in 19. yüzyılda anlatılan kahramanları aradan geçen 150 yıla rağmen benzer bir kaderi, gerçek yaşamdaki meslektaşlarıyla paylaşıyor. Gerek romanda göçük altında mahsur kalan madenciler, onların çıkarılma hikayeleri, gerekse sınıfsal ve politik mesajları ile Germinal, yazıldığı dönem çok tartışılan kitaplardan da biri olmuştu.

germinal.jpg

301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma faciasının ardından, geride kalanlara destek olmak amacıyla yapılan bağışı duyuran Yordam Kitap yetkilileri, ‘301 işçinin ölümüne yol açan Soma faciası, adeta göz göre göre yaşanmıştı, çalışma koşulları ve ocakların güvenliği Germinal’de anlatılandan çok da farklı değildi’ ifadelerini kullandı.

Emile Zola’nın Germinal romanından birkaç cümle:

‘Ve arkadaşlar, tekrar tekrar, sanki yüzeye yaklaşmışlar gibi daha berrak bir şekilde vuruyorlar vuruyorlardı. İnsanlar yetişiyor, kara kin dolu bir ordu, bir asır sonraki hasada hazırlanıyor, tohumlarını patlatıyordu.’

Kaynak:Haber Kaynağı