ÜNLÜ GAZETECİ YAZAR HAYATINI KAYBETTİ

ÜNLÜ GAZETECİ YAZAR HAYATINI KAYBETTİ

TÜRK edebiyatının ünlü ismi öykü ve roman yazarı, gazeteci Oktay Akbal, Muğla'nın Ula İlçesi, Akyaka Mahallesi'ndeki evinde, kalp yetmezliğinden bugün öğlen saatlerinde 92 yaşında yaşamını yitirdi.Türk edebiyatının yaşayan efsanelerinden...

TÜRK edebiyatının ünlü ismi öykü ve roman yazarı, gazeteci Oktay Akbal, Muğla'nın Ula İlçesi, Akyaka Mahallesi'ndeki evinde, kalp yetmezliğinden bugün öğlen saatlerinde 92 yaşında yaşamını yitirdi.

YAŞAYAN EFSANE

Türk edebiyatının yaşayan efsanelerinden biri sayılan öykü ve roman yazarı gazeteci Oktay Akbal, 25 yıl önce yakın arkadaşları Nail Çakırhan ve İlhan Selçuk'la birlikte Gökova Körfezi'nin kıyısındaki Akyaka Mahallesi'ne yerleşti. İlk başta sadece yaz aylarında Akyaka Beldesi'nde kalan Akbal, son yıllarda eşi Ayla Akbal'la birlikte yaz kış burada yaşamaya başladı. Nail Çakırhan mimarisi tarzında yapılan bir evde yaşamını sürdüren Akbal, eserlerini yazmaya burada da devam etti.

1969 YILINDAN BERİ CUMHURİYET YAZARI

1969 yılından bu yana Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazarlığı yapan Oktay Akbal, bugün sabah saatlerinde Akyaka'daki evinde kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi. Ünlü ismin cenazesi Özel Yücel Hastanesi Morgu'na kaldırıldı.

Akbal, bir süredir kalp yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu. Akbal'ın cenazesi 31 Ağustos Pazar günü Akyaka Camisi'de öğlen kılınacak namazın ardından mahalle mezarlığında toprağa verilecek.

AKBAL'IN YAŞAM ÖYKÜSÜ

20 Nisan 1923 tarihinde İstanbul'da doğdu. Avukat Salih Şehabettin Bey'in oğlu, ilk gerçekçi Türk romancılardan Ebubekir Hazım Tepeyran'ın anne tarafından torunudur. Saint Benoit Fransız Lisesi'nde başladığı ortaöğrenimini, 1942 yılında İstiklal Lisesi'nde bitirdi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk (1944) ve Edebiyat (1946) fakültelerine devam etti, ancak yüksek öğrenimini yarıda bırakarak kendini yazarlığa verdi. 1943 ve 1944 yıllarında Servet-i Fünun Uyanış dergisinde sekreterlik, 1947 ve 1951 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu'nda memurluk yaptı. Fakat yaşamını asıl anlamda gazetecilik yaparak kazanmıştır.

1939 ve 1940 yıllarında Yeni Sabah ve İkdam gazetelerinde çevirileri ve öyküleri yayımlanmıştır. 1944 ve 1946 yılları arasında Vakit gazetesinde eleştiriler ve tanıtma yazıları yazmıştır. Büyük Doğu dergisinde her hafta Dünya Fikir Sanat Hareketleri sütununu yazmış, 1951 ve 1956 yılları arasında Vatan gazetesinde, düzeltmen, sekreter ve yazı işleri müdürü olarak çalışmıştır. 1956'da köşe yazarlığına başlamıştır. 1985 yılından itibaren Hürriyet gazetesi için köşe yazarlığı yapan Akbal, daha sonra Milliyet gazetesinde çalışmıştır. Halen Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığına devam etmektedir.

SAİT FAİK HAYRANIYDI

Öykü yazmaya ilkokul yıllarında başladı. Çeşitli çocuk dergilerinde öyküleri yayımlandı. 1939'da, henüz lise öğrencisiyken yazdığı bir öykünün İkdam gazetesinde yayımlanmasıyla edebiyat dünyasına girdi. İkdam ve Yeni Sabah gazetelerinde hemen her gün bir öyküsü; Bin Bir Roman, Çocuk Haftası, Yıldız gibi gazete ve dergilerde yazıları, öyküleri ve çevirileri yayımlandı. Akbal'ın asıl anlamda öyküye yönelmesi Sait Faik'in Semaver adlı kitabını okumasından sonra başlamıştır.

Servet-i Fünun Uyanış dergisinde çalıştığı sıralarda başlayan eski yeni tartışmalarının ve yeni edebiyatın içinde yer alan Akbal'ın sanatında böylece asıl edebiyatçı dönemi açılmıştır. Kendi yaşam deneyimlerinden, çocukluk anılarından yola çıkan, küçük kent insanını da gözardı etmeyen duygulu öyküler yazmaya başlamıştır. Bunlar toplumsal olaylarla ilgili gözlemlere değil, anılara ya da düşlere dayalı, içe dönük hikayelerdir. Akbal hikayeleri, Behçet Necatigil'in deyişiyle "Konulu hikâyeler değil de, belli konular çevresinde oluşan anılar toplamıdır". Yazın çevrelerinde geniş ve olumlu yankı yapan Önce Ekmekler Bozuldu adlı ilk kitabını 1946'da çıkarmıştır. Onu, 1949'da Aşksız İnsanlar izlemiştir.

Garipler Sokağı ve Bizans Definesi adlı kitapları Rusçaya; Dondurmalı Sinema Sırpçaya çevrildi. Suçumuz İnsan Olmak adlı kitabı Erdoğan Tokatlı yönetiminde 1986 yılında filme çekildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı