ÜNLÜ BİLİM ADAMI;ERDOĞAN DÜNYA İÇİN BİR TEHDİT

ÜNLÜ BİLİM ADAMI;ERDOĞAN DÜNYA İÇİN BİR TEHDİT

Vietnam savaşında uyguladığı vahşet yüzünden ABD'ye kafa tutmakla ünlenen bilim adamı Erdoğan'a karşı savaş açtı

Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Güneydoğu politikasına yönelik eleştiriler giderek artıyor. Dünyadan Medya kuruluşları ve gazetecilere yönelik baskılara eleştirinin dozu artarken, öte yandan Güneydoğu ve Doğuda süren savaş ile ilgili tepkilerinde yükselmesi dikkat çekiyor. Erdoğan'a yönelik ağır eleştirileri ile dikkat çeken bilim adamı Prof.Dr. Noam Chomsky yine ağır sözler söyledi.

ÖNCE TÜRKİYE'NİN 2 BİNLİ YILLARINI ÖVDÜ

Dünyaca ünlü filozof, dilbilimci ve tarihçi Prof. Dr Noam Chomsky, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sadece Türkiye için değil diğer ülkeler için de tehdit haline geldiğini belirtti. Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’na konuşan konuşan Chomsky, Türkiye’nin 2000’li yılların başında ‘demokratikleşme’ ve ‘insan hakları’ konusunda umut verici adımlar attığını savundu.

SON BİR KAÇ YILDIR

Chomsky şöyle devam etti: “Ne yazık ki son birkaç yıldan beri Erdoğan kararlı bir şekilde bu süreci tersine çevirerek, otoriter ve baskıcı bir yönetim tesis etme yönünde çaba göstermekte. Kendisinin en son eylemleri, bu tehlikeli gidişatı daha da ileri taşıyarak Türkiye’nin kendisi ve ötesi için bir tehdit meydana getirmekte.” 

ÇOK AĞIR ELEŞTİRİ

Chomsky daha önce de Erdoğan’ı ‘tek kelimeyle katil’ diye nitelemişti.

Erdoğan’ın hedefi olmuştu

Ünlü dilbilimci, güneydoğu illerindeki ‘abluka’nın bir an önce son bulmasını talep eden bin 100’ün üzerindeki akademisyenin “Bu suça ortak olmayacağız” dediği bildiriye imza atmıştı.

Erdoğan ise bu akademisyenleri  ‘aydın müsveddesi’ olarak tanımlarken, Chomsky’ye de, “Gel Türkiye’ye. Öyle kuru kuruya imza vermekle olmaz. Chomsky gelsin, bu 5’inci kol elemanlarıyla değil kendi gözleriyle görsün” diye yanıt vermişti.

noam-chomsky.jpg

CHOMSKY KİMDİR

1928'de Pensilvanya doğumlu olan ünlü düşünürün asıl adı Avram Noam Chomsky'dir. Rus göçmeni bir ailenin içinde büyüyen Chomsky, 1945'te Pensilvanya Üniversitesi'nde felsefe ve dilbilimi üzerine eğitimine başlamıştır. 1950'li yılların hemen başında bir süre Harvard Üniversitesi'nde eğitim alan Noam Chomsky, Dilbilim Teorisinin Mantıksal Yapısı olarak bilinen doktora çalışmasıyla dikkatleri çekmiştir.
1957 yılında Sentetik Yapılar adlı kitabıyla adını duyuran Noam Chomsky, doktorasının ardından asisten profesör olarak atanmıştır. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 1961 sonrasında Dilbilimi ve Felsefe alanından ordinaryüslüğe yükselen Chomsky, kendisi gibi bir dilbilimci olan Carol Chomsky ile evlidir.
Dünyanın en ünlü dilbilimcileri arasında gösterilen Chomsky, psikoloji bilimi için de önemli bir isimdir. 1960'lı yıllardan günümüze dünya politikaları üzerine düşüncelerini de açıkça paylaşan ve ilgi gören Noam Chomsky, Vietnam Savaşı'na karşı duruşuyla bir döneme damga vuran kişiler arasında yer aldı. Bilim ve siyasetin hemen her alanında çalışmalara katkısı bulunan Chomsky'nin aldığı birçok ödül bulunmaktadır.
Chomsky'nin aldığı ödüllerden bazıları:
1984 Amerikan psikoloji örgütüne bilimsel katkı ödülü 
1988 Kyoto ödülü 
1996 Berlin- Brandenburg Bilim ödülü 
2004 Carl- von – Ossietzky çağdaş tarih ve Oldenburg politika ödülü 
2005 Dünya çapında entelektüel ödülü 
2006 Uppsala üniversitesi doktora ödülü

Kaynak:Haber Kaynağı