Üniversite'de eşcinsellik tartışması yargıya taşındı

Üniversite'de eşcinsellik tartışması yargıya taşındı

Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık dekanlığında görevli eşcinsel öğretim üyesine " Kız mı olacaksın" diyerek görev yerini değiştiren rektör hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Mardin Artuklu Üniversitesinde meydana gelen bir olay yargıya taşındı. Rektör Prof Dr. Ahmet Ağıakça hakkında suç duyurusunda bulunuldu.Hürriyet'ten Nermin Pınar Erdoğan'ın haberinin ayrıntıları şöyle.

KIZ MI OLACAKSIN

Rektör Ağırkakça'nın Mimarlık Fakültesi’nde görevli eşcinsel akademisyen Emre Özyetiş’i makamına çağırıp, “Kız mı olmak istiyorsun? Mardin’de olduğunun farkında değil misin?” sözleri üzerine Özyetiş, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılığa şikâyetinin ardından Özyetiş, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda görevlendirildi. Özyetiş, kararın iptali için de rektörlüğe başvurdu.

NEFRET VE AYRIMCILIK SUÇU 

Özyetiş’in avukatları Gizem Koç ve Kenan Anğay, Hürriyet’e yaptıkları açıklamada Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na 27 Aralık’ta şikâyette bulunarak Ağırakça hakkında, “Tehdit ve hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, nefret ve ayrımcılık, inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” suçlarından soruşturma başlatmasını talep ettiklerini söyledi.

REKTÖRLÜK'TEN AÇIKLAMA

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada ise Özyetiş’in ifadelerinin “hakikatle alakası bulunmadığı gibi kamuoyunu yanlış yönlendirmeye sebebiyet veren nitelemeler” olduğu savunuldu. Açıklamada, “Adı geçen şahsın sorumlu olduğu ders müfredatına mugayir şekilde ahlaki değerlerle örtüşmeyen ders muhteviyatları sunarak fikirsel yönlendirmelerde bulunduğuna dair öğrenci ve velilerden idaremize ulaşan beyanlar üzerine kendisiyle görüşme yapılmış ve konuya ilişkin soruşturma süreci devam etmektedir” denildi.

 

670x335-001.jpg

‘BANA ULAŞAN BİR SORUŞTURMA YOK’

Araştırma görevlisi olarak derslerin içeriğinden resmi olarak sorumlu olmadığını bu sebeple kendisine ulaşan bir soruşturma bilgisi olmadığını belirten Özyetiş ise ders kapsamında Zeki Demirkubuz’un “Masumiyet” ile Reha Erdem’in “Kozmos” filmlerini gösterdiklerini, daha sonra bu konuda şikâyet geldiğini “şifaen” duyduğunu söyledi. 

MOBBİNG GÖSTERGESİ

Özyetiş, yeni görevlendirmesine ilişkin ise “Cinsel kimliğime dair açık bir mobbing göstergesi” değerlendirmesi yaptı. Özyetiş, “Rektörlüğün derste toplumsal cinsiyete dair fikirlerin tartışılmasından rahatsızlık duyduğunu düşünüyorum” dedi.

İlgili Haberler