Üniversite Açılışında Sahte Rektör Yardımcısı

Üniversite Açılışında Sahte Rektör Yardımcısı

Anadolu Üniversitesi yeni akademik yılın açılışına “Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Cambridge University Press Başkanı ve The Economist Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Sir David Bell’i” davet edeceğini duyurdu. İlginç olan ise Cambridge Üniverstes

2 Eylül Gazetesi yazarı Murat Atikel’in haberine göre; Anadolu Üniversitesi yeni akademik yılı açılışı için medyaya geçtiği basın bülteninde Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Cambridge University Press Başkanı ve The Economist Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Sir David Bell’in bu yılın ilk dersini vereceğini duyurdu. Anadolu Üniversitesi’nde açılış törenine katılan ve Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak sunulan David Bell akademik yılın ilk dersini verdi. Birkaç öğretim üyesinin fark etmesi üzerine ortaya çıkan ilginç durum ise Cambridge Üniversitesi’nde David Bell adında bir rektör yardımcısının olmaması idi. Söz konusu David Bell, Cambridge University Press Başkanıydı, ama ne rektör yardımcılığı gibi bir vasfı vardı, ne de akademisyendi.
 
Ne rektör yardımcısı ne akademisyen
 
Eskişehir’de konuyu araştıran ve Murat Atikel’e anlatan bir akademisyen şu noktaya dikkat çekti: “Cambridge University Press, Cambridge Üniversitesinden ayrı bir kuruluş. Bir yayınevi ve ticari bir kuruluş. David Bell buranın başkanı, ancak bir akademisyen değil ve üniversite yönetiminde de bulunmuyor.”Atikel yaptığı araştırma sonucu resmi sitelerinde durumu doğruladığını belirterek şunları dile getirdi:  ”Bu iddiaları somutlaştırmak için derinlemesine bir araştırmaya girdim. Söz konusu öğretim üyesinin de bana gönderdiği internet adreslerini incelemenin yanı sıra, kendim de derinlemesine bir araştırma yaptım. Öncelikle Cambridge Üniversitesinin resmi sitesinde, David Bell adında hiçbir yönetici bulunmuyor. İngiltere’de sistem bizden biraz değişik. Orada rektörün yanı sıra bir rektör yardımcısı (Vice-Chancellor) ve ona bağlı rektör yardımcısı asistanları (Pro-Vice-Chancellors) bulunuyor. Rektör Yardımcısının adı ise Profesör Sir Leszek Borysiewicz. Üniversitenin resmi sitesine göre bunların hiçbiri arasında David Bell yok. Cambridge University Press’in ayrı olan web sitesine girerseniz, görüyorsunuz ki, David Bell sadece yayınevinin başkanı.David Bell’in resmi ve resmi olmayan sitelerde incelenen öz geçmişine göre, David Bell bir akademisyen değil. Daha önce Financial Times gazetesinde editörlük yapmış, çeşitli kuruluşlarda yönetim kurullarında yer almış ve yakın dönemde de Cambridge University Press’in başkanlığına atanmış.
 
Üniversiteler arası işbirliği mi, ticaret mi?
 
Konuyla ilgili araştırma yapan öğretim üyesi bu durumu şöyle yorumluyor: “Anadolu Üniversitesi, yabancı dil eğitim materyalleri ve kitaplarını Cambridge University Press’ten almaya başladı. Ama bu durum sanki, Anadolu Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi büyük bir işbirliği yapıyormuş gibi sunuluyor. Aslında öyle bir şey yok. AÜ, eğitim kitaplarını yüksek miktarda paralar ödeyerek bu yayınevinden alıyor. Törene gelen kişi de, aslında bu kitapları pazarlayan kişi, bu yayınevinin başkanı. Üniversitenin bu durumu, büyük bir işbirliği gibi sunma takıntısı böyle bir hataya neden olmuş olabilir.