Umut ORAN; @RT_Erdogan sizin hesabınız mı?

Umut ORAN; @RT_Erdogan sizin hesabınız mı?

“Sizi yalanlayan kendi tweet mesajınızı silecek misiniz?”


 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Elimizde belgeler var. Mısır’da yaşanan olayların arkasında İsrail var” sözlerinin hemen ardından Beyaz Saray’dan gelen kınama üzerine Anadolu Ajansı’nın Erdoğan’ın bu sözüne ilişkin haberini iptal etmesi, bizzat Başbakan Erdoğan’ın kişisel twitter hesabından verdiği aynı mesajın akıbetini akıllara getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Erdoğan’a, “Takipçileri arasında bakanlarınızın da bulunduğu @RT_Erdogan isimli hesap size mi ait? Bu adreste yer alan “Elimizde belgeler var. Mısır’da yaşanan olayların arkasında İsrail var” sözü size ait midir? Anadolu Ajansı haberi iptal ettiğine göre çelişkili durumu ortadan kaldırmak için bu tweet mesajını silecek misiniz? Yoksa bugün itibariyle bu mesajın arkasında mısınız?” diye sordu.
 
 
AA İngilizce olarak tüm dünyaya duyurdu
 
 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “20 Ağustos 2013 tarihinde yaptığınız bir açıklamada “Elimizde belgeler var. Mısır’da yaşanan olayların arkasında İsrail var” dediğiniz görülmektedir. Bu ifadeniz çeşitli basın organlarında da yer almış, Anadolu Ajansı da bu yönde bir haberi 20 Ağustos 2013 tarihinde “Israel behind Egyptian military coup” başlığıyla İngilizce olarak da duyurmuştur” dedi.
 
 
@RT_Erdogan sizin hesabınız mı?
 

 
CHP’li Oran, Başbakan’a şu soruları yöneltti:
 
 
- Aralarında Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Sayın Egemen Bağış, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç, Başbakanın Danışmanı olan Sayın İbrahim Kalın ve Anadolu Ajansı’nın da olduğu 3 milyon 305 bin 160 kişi tarafından takip edilen https://twitter.com/RT_Erdogan/ adresli hesap size ait midir, değil midir? Bu adreste yer alan “Elimizde belgeler var. Mısır’da yaşanan olayların arkasında İsrail var” sözü size ait midir?
 
Çelişkiyi kaldırmak için tweet mesajını silecek misiniz?
 
 
Anadolu Ajansı haberi iptal ettiğine göre çelişkili durumu ortadan kaldırmak için bu tweet mesajını silecek misiniz? Yoksa bugün itibariyle bu mesajın arkasında mısınız?
 
 
İsrail’i kanıtlayan belgeleri neden dünyaya duyur muyorsunuz?
 
 
- Mısır’da yaşanan olayların arkasında İsrail’in olduğunu gösteren belgeler Başbakanlığınıza hangi tarihte ulaşmıştır, bu tarihe kadar dünya kamuoyuna hangi sebeple duyurulmamıştır?
 
 
-  İddia edildiği gibi bu deliller Fransa vatandaşı olan bir şahıs ile İsrail'in şu anki adalet bakanı Tzipi Livni’nin birlikte katıldığı bir panelde, Fransız düşünür Bernard Henr-Levy’nin yaptığı bir konuşma mıdır? Sadece bu konuşmada geçen bir ifade İsrail’in Mısır’da darbe planlandığını göstermeye yeterli delil midir?
 
İsrail’i kınayacak mısınız?
 
 
- Hükümetiniz tarafından Mısır’da yaşanan olayların arkasında sorumluluğu olduğu “bilinen” İsrail’e karşı hangi diplomatik girişimlerde bulunulmuştur, resmi bir kınama mesajı yayınlanmış mıdır?
 
 
- Filistin’de faaliyetlerini sürdürmekte olan Hamas örgütü ile Suudi Arabistan, Ürdün, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt İsrail tarafından desteklenen bir darbeyi mi desteklemektedir?
 
- Beyaz Saray Basın Sözcüsü olan Josh Earnest tarafından yapılan açıklamada tarafınızca ortaya konan bu iddialara ilişkin olarak “Erdoğan’ın sözleri saldırgan, delilsiz ve yanlış” ifadesinde bulunulmuştur. ABD Yönetimi konu hakkında bilgilendirilmiş midir, deliller kendileriyle paylaşılmış mıdır, Josh Earnest’in sözlerine ilişkin hangi diplomatik girişimde bulunulmuştur?
 
İsrail yorum yapmaya değer bulmadı
 
 
- İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, Associated Press haber ajansının konuyla ilgili bir sorusu üzerine, "Bu üzerine yorum yapmaya değmeyecek o açıklamalardan biri" yanıtını vermiştir. İsrail hükümetine ilgili deliller gönderilecek midir, İsrail hükümetinin bu açıklamasına yönelik olarak herhangi bir diplomatik girişimde bulunulmuş mudur
 
 
Mısır ‘Batılı ajan’ diyor
 
 
- Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed el Mussalamani ise sözleriniz üzerine El Masri el Yum gazetesine yaptığı açıklamada, "Mısır'ın Batılı bir ajandan vatanseverlik dersi almaya ihtiyacı yok" demektedir. Şahsınızı batılı bir ajan olarak ifade eden bu görüşe karşı hükümetiniz hangi yollara başvurmayı planlamaktadır, İsrail’in Mısır’daki darbenin arkasında olduğuna dair deliller Mısır Hükümetine de gönderilecek midir?
 
 
Belgeleri BM’ye sunacak mısınız?
 
 
- İsrail Hükümetinin bir başka ülkede meşru hükümete karşı darbe planlamasının uluslararası hukuka aykırı olduğu da bilinmektedir. Sahip olduğunuzu iddia ettiğiniz deliller BM Güvenlik Konseyi’ne hangi tarihte sunulacaktır, bu konuda ne gibi girişimlerde bulunulmuştur?