Ülker 3. Havalimanından Büyük Vurgun Yaptı!

Ülker 3. Havalimanından Büyük Vurgun Yaptı!

AKP Ülker'i Böyle Uçurdu

Ülker, 3. Havalimanı'nın kurulacağı alandan 2006'da büyük araziler kapattı ve TOKİ'ye sattı.

Ülker Grubu, 2006 yılında 3. havalimanının yapılacağı Arnavutköy bölgesinden tam 3 milyon 630 bin metrekare arazi satın aldı. Havalimanı inşaatı, hemen yanına yapılmaya başlayınca arazilerini 326 milyon bedelle TOKİ’ye devreden Ülker, milyarlarca dolarlık kazanç elde edecek.

Vurgunun planı 2006’da yapılmış

İstanbul’da yapımına başlanan 22 milyar euroluk 3. Havalimanı, en çok Ülker Grubu’nun yüzünü güldürdü. Başbakan Erdoğan’a ve ailesine yakınlığıyla bilinen Ülker Grubu, 7 yıl önce sanki içine doğmuşçasına Arnavutköy’ün kuş uçmaz kervan geçmez bölgesi Dursunköy’den tam 3 milyon 630 bin 821 metrekare arazi satın aldı.

Ancak o yıllarda köylülerden kelepire düşürülen arazilerinin başına şimdilerde adeta talih kuşu kondu. Çünkü Kuzey Marmara Otoyol Projesi kapsamındaki 3. Boğaz Köprüsü uzantı yolu bu arazinin tam ortasından geçti, İstanbul’a yapılacak 22 milyar dolarlık yeni havalimanı inşaatı da Ülker’in arazisinin hemen yakınında yapılmaya başlandı.

Arazileri paravan şirketler topladı

İşte 3. Havalimanı projesiyle kısa sürede değerlenen Arnavutköy Dursunköy'de Ülker Grubu'nun yaptığı dikkat çeken faaliyetler:
Ülker Ailesi'ne ait Yıldız Holding, Arnavutköy'deki 3 milyon 630 bin 821 metrekare araziyi (3 bin 600 dönüm) kendi bünyesindeki SOFT Metal ve GİZ AJANS isimli iki şirket üzerinden topladı. Merkez adresleri Üsküdar Kısıklı'daki Yıldız Holding olan, Soft Metal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi le Giz Ajans Organizasyon Reklam Tanıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Arnavutköt Dursunköy Bölgesi'nden tam 14 ayrı parsel satın aldı. 2006 yılında Mart ve Nisan aylarında yapılan arazi satın alma işlemleri, gündemde henüz daha 3. Havalimanı ve 3. Köprü konusu yokken yapılmaya başladı. Ülker Grubu'na ait 2 şirket, sadece iki ay içinde neredeyse bölgedeki tüm arazileri satın aldı. Arazi fiyatlarının o günlerde düşük olması nedeniyle köylülerde ucuz fiyattan alınan arazilerin toplamı, 3 milyon 630 bin 821 metrekareyi buldu. 14 parselden, 12'sini Giz Ajans, diğer 2'sini de Soft Metal satın aldı.