ÜLKE ÇAPINDA "LİCE" PROTESTOLARI DÖRT İLDE ÇATIŞMA

ÜLKE ÇAPINDA "LİCE" PROTESTOLARI DÖRT İLDE ÇATIŞMA

Lice'de yaşananlar ülke genelinde büyük olaylara sebebiyet verdi.

Lice’deki dünkü çatışmalarda yaşamını yitiren iki kişinin cenazeleri toprağa verilirken, Diyarbakır, Van, İstanbul ve Ankara’da çatışmalar çıktı. Olaylarda yaralılar olduğu, bir belediye otobüsünün yakıldığı bildirilirken, Bitlis’te PKK terör örgütünün güvenlik güçlerine roketli saldırı düzenlidği kaydedildi.

Lice’de dün çıkan çatışmada ölen Ramazan Baran’n cenazesi bu sabah saatlerinde Diyarbakır merkez Sur İlçesi Kurşunlu Camisi’nden alınarak cenaze aracına konuldu. Cenaze 10 binlerce kişinin katıldığı bir kortejle Bağlar İlçesi Yeniköy Mezarlığı’na götürüldü. Cenazenin götürülmesi sırasında polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı görülürken, bir polis helikopteri havadan sürekli uçuş yaptı.

Cenaze törenine, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Lice’deki olaylar nedeniyle Diyarbakır’a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve CHP Milletvekili Melda Onur, BDP’li ilçe belediye başkanları ve yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Cenazeye katılanlar sık sık Kürtçe, “Savaş savaş, savaş, barışa hayır” sloganları attı.

AKDEMİR LİCE’DE TOPRAĞA VERİLDİ

Yaşamını yitirenlerden Hacı Baki Akdemir’in cenazesi ise Lice’de kaldırıldı. Akdemir’in ailesi otopsi için cenazenin Malatya Adli Tıp’a götürülmesine karşı çıkınca, otopsi Lice Devlet Hastanesi’ne Malatya’dan gelen savcı tarafından yapıldı. Otopsi işlemi biten Akdemir’in cenazesi bugün ailesi ve BDP’liler tarafından hastaneden alınarak Hedik Köyü’ne götürülüp törenle toprağa verildi.

LİCE VE SİLVAN’DA KEPENKLER AÇILMADI

PKK’nın yol kapatma eylemini sürdürdüğü Lice’de dün çıkan olaylarda 2 kişinin yaşamını yitirmesini protesto için bugün Lice ve Silvan ilçelerinde kepenkler açılmadı. Diyarbakır- Bingöl karayolunun Lice kesimde daha önce askerlerin kurduğu kontrol noktaları bugün kaldırılırken, yolda askerlerin de devriye gezmediği dikkati çekti. Güvenlik gerekçesiyle Lice- Kocaköy karayolu da kapatıldı.

DİYARBAKIR’DA ÇATIŞMA

Evrensel’in haberine göre; Lice'de katledilen Ramazan Baran'ın cenazesinin defnedilmesinin ardından yaşanan katliamı protesto etmek isteyen gençler yürüyüşe geçti. Bağlar İlçesi'nin Göçmenler Caddesi'ne geldikleri sırada yapılan yürüyüşe polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Yapılan müdahaleye gençler havai fişekler, taşlarla karşılık vererek, yollara barikat kurdu. Göçmenler Caddesi'nde başlayan çatışma ara sokaklarda yayılarak devam etti. Polisin yoğun gaz ve tazyikli su kullanması çevredeki yurttaşlar da etkilendi. Çatışmaların yayılmasının ardından polis gaz ve tazyikli su ile birlikte yoğun plastik mermi kullandı. Çatışmalar sırasında bir kişinin gözaltına alındığı bilgisine ulaşıldı. Yaklaşık 3 saat süren çatışmaların ardından gençler ara sokaklara dağıldı. İlçede yer yer olaylar devam ediyor.

BAĞCILAR VE OKMEYDANI’NDA ÇATIŞMA

Lice'de karakol yapımına karşı direnen yurttaşlara askerlerin açtığı ateş sonucu yaşanan katliamı protesto için BDP İstanbul İl Örgütü ve HDP İstanbul İl Örgütü'nün çağrısı ile Bağcılar Meydanı'nda düzenlenecek protesto açıklaması öncesi Bağcılar polis ablukasına alındı. BDP Bağcılar İlçe Örgütü önünde bir araya gelerek "Lice Meskan isyandır direnişe selamdır" pankartını açan yüzlerce kişi, Bağcılar Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Aralarında BDP İstanbul il eş başkanları Emrullah Bingül ve Arife Çınar'ın da aralarında bulunduğu kitlenin önü İstanbul Caddesi'nde TOMA ve çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi.

Yurttaşlara polis müdahalesinin ardından BDP Bağcılar İlçe Örgütü önünde bir araya gelerek polis müdahalesini protesto eden yurttaşlara polis ikinci kez müdahale etti. Yurttaşlara ırkçı gruplar tarafından da taşlı saldırı düzenlendi.

Bağcılar'da BDP İstanbul İl Örgütü ve HDP İstanbul İl Örgütü'nün çağrısıyla BDP İstanbul İl Örgütü önünde bir araya gelerek Bağcılar Meydanı'na yürümek isteyen kitleye polisin müdahalesinin ardından tekrar BDP Bağcılar İlçe Örgütü önünde bir araya gelerek polis müdahalesini protesto etmek isteyen gruba ikinci kez müdahale edildi. Gaz bombaları ve plastik mermiler kullanıldığı müdahalede çok sayıda eylemci ve yurttaş etkilendi. HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, BDP İlçe binası önünde konuşma yaptığı sırada polisin arkasından ellerinde bıçaklarla gelen ırkçı bir grup BDP'lilere taş attı. Bunun üzerine tepki gösteren BDP'liler ise polisin müdahalesine maruz kaldı.

Kitle polisin saldırısına taşlarla karşılık verirken, müdahale sırasında Cihan Karabay ve Hilmi Ayyıldız adlı yurttaşlar polisin attığı plastik mermi ve gaz bombaları sebebiyle yaralanarak Bağcılar Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Okmeydanı’nde bir grup, Lice’deki ölümleri protesto etmek için Anadolu Kahvesi mevkiinde yolu kapatarak, trafiğe kesti. Polis, gruba biber gazı sıkarak müdahale etti. Yüzleri maskeli olan ve aralarında çocukların da bulunduğu eylemciler, polise molotof kokteyli, havai fişek, bilye ve taş atarak karşılık verince çatışma çıktı. Çatışmalar kısa sürede Mahmut Şevket Paşa Caddesi ve üzerindeki sokaklara yayılırken, düğün salonundan çıkan bazı vatandaşlar eşleri ve çocuklarıyla birlikte çatışmanın ortasında kalınca zor anlar yaşadı.

VAN’DA POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Van'da protesto gösterilerine ise polislerin tazyikli su, gaz bombaları ve plastik mermilerle sert müdahalede bulunduğu bildirildi. Göstericilerin polise taş, molotofkokteyli, ses bombası ve havai fişeklerle karşılık vermesi üzerine uzun süre çatışma çıktı. Gaz bombalarından çok sayıda vatandaşın etkilendiği belirtilirken, polisin iki çocuğu gözaltına aldığı kaydedildi.

TOKAT'TA LİNÇ GİRİŞİMİ

Ankara Tuzluçayır’daki düzenlenen protesto gösterisine polisin müdahalesi üzerine çatışma çıktığı, göstericilerin attığı molotof kokteyleriyle bir otobüsün alev alarak yandığı kaydedildi.

Lice’de jandarmanın açtığı ateş sonucu iki kişinin yaşamını yitirmesi İstanbul Kadıköy, Ankara, Mersin, Adana, Kocaeli, Denizli, İzmir, Aydın, Elazığ, Gaziantep, Tunceli, Şanlıurfa, Hatay, Malatya, Çanakkale, Mardin, Şırnak, Hakkari’de yapılan açıklamalar, yürüyüşler ve oturma eylemleriyle protesto edildi.

HDK Tokat Gençlik Merkezi Lice'deki ölümleri protesto etmek için, Niksar Kavşağı'nda basın açıklaması yapmak istedi.

Basın açıklaması esnasında HDK'li gençler karşıt görüşlü bir grubun saldırısına uğradı. Polis linç edilmeye çalışılan grubu saldırganların elinden güçlükle kurtararak uzaklaştırırken, bazı haberlerde polisin saldırganlar yerine protestocu gençleri copladığı ve çok sayıda gencin yaralandığı belirtildi. Polisin protestocu gençlerden 35’ini gözaltına aldığı, yaralıları hastaneye götürmeden emniyete götürdüğü bildirildi.

BİTLİS’TE ROKETLİ SALDIRI

Vatan'ın haberine göre; Bitlis'te yol kesen teröristlerce, güvenlik güçlerine roketatar ve uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açıldı.

Alınan bilgiye göre, Bitlis-Hizan karayolunun Bölükyazı-Çeltikli yol ayırımında, yolu keserek seyir halindeki araçları durup kimlik kontrolü yapanlar arasındaki teröristlerce, olay yerine gelen güvenlik güçlerine taciz ateşi açıldı.

Güvenlik güçleri sivillere zarar gelmemesi için ateşe karşılık vermezken, teröristlerce açılan ateş sonucu zırhlı araçlara 102 mermi isabet etti, atılan roketlerden dolayı da bölgede yaklaşık 10 küçükbaş hayvan telef oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı