Uğur Mumcu'yu MİT görevlisi öldürdü

Uğur Mumcu'yu MİT görevlisi öldürdü

Ergün Poyraz’dan Mumcu’yla ilgili tartışma yaratacak iddia

‘MİT görevlisi öldürdü’


Ergenekon tutuklusu Ergün Poyraz, son yayımladığı kitabı “İplikçi”de, gazetemiz yazarı Uğur Mumcu’yu “Duran Hoca” kod adlı bir MİT görevlisinin öldürdüğünü iddia etti. Poyraz, bu bilgiyi eski DGM Savcısı Ülkü Coşkun’a dayandırdı. Uğur Mumcu’nun eşi TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, böyle bir bilgiden kendisinin haberdar olmadığını söyledi.

Ergün Poyraz, kitabında Uğur Mumcu cinayetine geniş yer ayırdı. Cezaevinde gazeteciler, siyasetçiler ve diğer ziyaretçilerin kendilerini bir an bile yalnız bırakmadıklarını dile getiren Poyraz, şu iddiayı ortaya attı:

“Yine böyle bir ziyaret esnasında gelenlere ‘Türkiye’deki faili meçhuller ile ilgili kitap yazdığımı’, sorulan soruya cevap olarak vermiştim. Hatta Uğur Mumcu’nun katilini de isimle anlattım ve kitabımda yer alacağını belirttim. Mumcu davası avukatlarından Turgut Kazan, hafifçe itiraz edecek gibi oldu: ‘Ama onun katilleri yakalanmadı mı?’ Kendisine Mumcu’nun katilinin Duran Hoca kod adlı MİT görevlisi olduğunu söyledim. Çünkü Mumcu olayını araştıran (!) o günün DGM Savcısı Ülkü Coşkun çok iyi görüştüğüm biriydi.”

Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, Cumhuriyet’in sorusu üzerine Poyraz’ın iddialarına ilişkin bir bilgisi olmadığını belirtti. Turgut Kazan ise Poyraz’ı gazeteciler gününde bir grup gazeteci ile ziyaret ettiklerini belirtip bu ziyaret sırasında daha çok tutukluluk sürelerinin uzun oluşunun gündeme geldiğini ifade ederek, “Poyraz ile görüşmemizde Uğur Mumcu cinayetine ilişkin bir konuşma geçtiğini hatırlamıyorum” dedi.

Poyraz kitabında ayrıca, eski DGM Savcısı Ülkü Coşkun’un faili meçhul cinayetleri aydınlatamamasına karşın sürekli terfi aldığını da şöyle anlattı: “Ülkü Coşkun, Muammer Aksoy cinayetinde binbaşıydı. Cinayeti aydınlatamadı yarbay oldu. Bahriye Üçok cinayetini de karanlıkta bıraktı, albay oldu. Uğur Mumcu cinayetindeki başarısızlığına rağmen savcılıktan Ankara 2 No’lu DGM yedek hâkimliğine terfi etti. Tarih, bu denli başarısız olup da terfi üzerine terfi, kıdem üzerine kıdem alan birini daha zor kaydeder.”