UĞUR MUMCU'YA TÜM YURTTA GÖRÜLMEMİŞ ANMA

UĞUR MUMCU'YA TÜM YURTTA GÖRÜLMEMİŞ ANMA

Biz o kuvveti tanıyoruz, o kuvvet Uğur Mumcu'nun tarif ettiği tarikat, ticaret, siyaset örgütlenmesinin merkezi olan kuvvet' dedi.

Uğur Mumcu için katledilişinin 24'üncü yılında, hayatını kaybettiği ve sonradan adının verildiği Uğur Mumcu Sokağı'nda düzenlenen tören düzenlendi. Törene katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu "Hâlâ bekliyoruz. Silahı çeken katillerin arkasında kimler vardı, asıl failler kimlerdir; onların bulunması için söz verilmişti. Bugüne kadar verilen sözler yerine getirilmedi. Israrla ve kararlılıkla bekliyoruz" diye konuştu. 

BİR ANMA DA UĞUR MUMCU PARKI'NDA


Ayrıca bir anma töreni de Yenimahalle Belediyesi Uğur Mumcu Parkı'nda gerçekleşti. Yenimahalle Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen anma törenine çok sayıda vatandaşın yanı sıra Yenimahalle Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Kartal, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve Batıkent Birlikteliği üyeleri katıldı.

Törende konuşma yapan Kartal, “Mumcu, 24 yıl önce katledildi. Asıl failleri hala bulunamadı. Ama o karlı sokakta, o araca o bombayı koyduran kuvvet, cinayetler işlemeye devam ediyor. Biz o kuvveti tanıyoruz, o kuvvet Uğur Mumcu'nun tarif ettiği tarikat, ticaret, siyaset örgütlenmesinin merkezi olan kuvvet' dedi.

TÜM YURTTA ANILDI

Ankara'nın yanı sıra katledildiği aracının müzeye dönüştürüldüğü Eskişehir başta olmak üzere yurdun birçok yerinde de Mumcu için törenler düzenlendi. İşte DHA Muhabirlerinin tüm yurtta Uğur Mumcu'yu anma törenlerinden geçtikleri haberler

MARMARİS

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, öldürülmesinin 24'üncü yıldönümünde yurdun bir çok yerinde törenlerle anıldı.
Marmaris'te STK'lar Mumcu'yu andı

Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS (Muğla), (DHA) -GAZETECİ- yazar Uğur Mumcu, öldürülmesinin 24'üncü yıl dönümünde Muğla Marmaris'te anıldı. 

Kent merkezinde bulunan Atatürk Anıtı önünde bugün saat 17.00'de, Uğur Mumcu için anma töreni düzenlendi. 20 sivil toplum kuruluşu ve dernek üyeleri bir araya gelerek, Mumcu'yu 24'üncü yıldönümünde andı. Anma programına, Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ve Halil Gökovalı yanı sıra CHP üyeleri tam kadro katıldı. 8 yaşındaki Hatice Oğul, meydanda toplanan kalabalığa Mumcu'nun fotoğraflarını dağıtarak yakalara takılmasını istedi. Topluluk, ayrıca üstüntü Mumcu'nun fotoğrafının da bulunduğu 'Sevgimizle yaşatacağız' yazılı dövizler taşıdı. İlk olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler adına bir dakika saygı duruşundan bulunan topluluk, ardından üstünde 'Marmaris Cumhuriyet Sevdalıları' yazılı çelengi Atatürk Anıtı'na bıraktı. Anma töreni sırasında bazı dernek üyeleri gözyaşı döktü. 

Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan CHP Marmaris Kadın Kolları Başkanı Dilay Uçar, öldürülen devlet büyükleri, yazar ve adını Türkiye Cumhuriyeti'ne yazdıran kişilerin isimlerini okudu. Törende, şehit edilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan unutulmadı. Anma programı sonunda vatandaşlar Atatürk Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.


SÖKE

Burhan CEYHAN / SÖKE (Aydın), (DHA) - GAZETECİ- yazar Uğur Mumcu, öldürülmesinin 24'üncü yıldönümünde Aydın'ın Söke ilçesinde anıldı. 

Söke Uğur Mumcu Parkı'nda Uğur Mumcu için yapılan anma törenine; Söke Belediye Başkanı CHP'li Süleyman Toyran, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Gündüz, Eğitim- Sen, DİSK, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Alevi Kültür Derneği ve Eğitim-İş Sendikası üyeleri katıldı. Topluluk adına basın açıklamasını okuyan Lütfi Egeli, "Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner KIışlalı, Turan Dursun, Musa Anter ve Metin Göktepe gibi kör karanlığa ve zulme karşı mücadele eden yüzlerce aydın, bilim insanı, devrimci ve demokrat insanımızı katleden ve bugün hala işbaşında olan karanlık güçler; Türkiye'de ülkesini ve halkını aydınlatmaktan başka bir kaygısı olmayan basın emekçileri, bilim insanları ve aydınlar, tıpkı bugünlerde olduğu gibi her dönem hedef olarak gösterilmiş, devlet içindeki açık ya da gizli güçlerle işbirliği üzerinden birçok basın emekçisi, bilim insanı ve aydınımız siyasi cinayetler ve suikastlar sonucunda katledilmiştir. Uğur Mumcu'da 24 Ocak 1993'te doğdu. Her 24 Ocak'ta doğmaya devam edecek. Söke'de örgütlü olan emek ve demokrasi güçleri olarak, işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, bütün ezilenler ve ötekiler olarak, demokrasi, hak ve özgürlükler, eşitlik ve barış mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Karanlık güçlere karşı eşit, özgür, demokratik bir Türkiye için mücadele eden, bu yolda canını veren Uğur Mumcu'yu ve ilkelerinden taviz vermedikleri için öldürülen bütün basın emekçilerini, bilim insanlarını ve aydınlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz" dedi. 

Topluluk yağan yağmura rağmen ellerindeki şemsiyelerle Uğur Mumcu anıtına karanfil bıraktı.

DENİZLİ

DENİZ TOKAT / DENİZLİ, (DHA) - DENİZLİ'de Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'nun ölümünün 24. yıldönümünde anıldı.

Denizli'de 27 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Demokrasi Platformu tarafından Denizli Valiliği yanındaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen anma törenine CHP Denizli Milletvekilleri Kazım Arslan, Melike Basmacı, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, CHP Denizli İl Başkanı Kazım Arslan ile Denizli Demokrasi Platformu'nu oluşturan sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı. Çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açıklama yapan Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, 24 Ocak 1993'te öldürülen gazeteci yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990'da öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy'un ölüm yıldönümlerini belirleyen 24 Ocak-31 Ocak günleri arasındaki haftanın, demokratik kitle örgütleriyle birlikte Adalet ve Demokrasi Haftası olarak anılmasına karar verildiğini söyledi. Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Necip Hablemitoğlu,Gaffar Okan, Uğur Mumcu gibi Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türk ulusunun temel değerlerine sahip çıkan nice değerin katledildiğini söyleyen İlhan, "Bunların hepsinin arkasında, tam aydınlatılmayan, ortaya çıkarılamayan, devletin çeşitli kademelerinde odaklanmış, tetikçileri kimi zaman bilinen, zaman zaman delilleri karartan güçler tarafından yaşatılan olaylar, sorumluluklar ya da sorumsuzluklar yatmaktadır. Ne olursa olsun aydınlarımızın niceleri susmadı, susturulamadı ve susturulamayacak.Fakat şunu da bilmenizi isteriz her şeye rağmen tam bağımsız, laik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti için bizler de ölüme hazırız" dedi. 

"UĞUR MUMCU DİNLENSEYDİ, 15 TEMMUZ YAŞANMAZDI"

15 Temmuz darbe girişimine de değinen İlhan, "Son yıllarda ülkemizin geldiği nokta ise, Uğur Mumcu gibi aydınlarımızın ne kadar haklı olduklarını ortaya koymaktadır. 15 Temmuz hain darbe girişimi Uğur Mumcu ve onun gibi canı pahasına uyarıda bulunanlar dinlenmiş olsaydı gerçekleşemezdi. Hain darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL de amacından uzaklaşmış gazeteci, yazar, akademisyen, bilim adamlarımız dahil birçok insanımız tutuklanmış en temel hukuk normu olan masumiyet karinesi görmezden gelinmiştir. TBMM tarafından görüşülerek yasalaşan anayasa değişikliği de önümüzdeki günlerde referanduma götürülerek halkımızın önüne gelecektir. Mutabakat metinleri olan anayasaların bu şekilde değiştirilmesinin doğru olmadığını bir kez daha belirmek isteriz. Tek kişiye birçok yetkiyi devretme anlamına gelen yasama-yürütme ve yargı erklerinin tek elde toplanmasına olanak sağlayacak bu değişiklik ve içeriği ile ilgili önümüzdeki günlerde platform olarak halkımızı bilgilendirmek için gerekli çalışmalarımızı başlatacağız" diye konuştu. 

ÇEŞME

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA) - İZMİR'in Çeşme ilçesinde, Gazeteci -Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 24'üncü yıl dönümünde yürüyüş ve adını taşıyan anıt önünde düzenlenen törenle anıldı.

Yağmur altında düzenlenen törene, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Veysel Ayhan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şube Başkanı Sedat Mutlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Hamide Bal, Çeşme Çorumlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Selahattin Uysal, Çeşme Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (ÇEŞKA) Başkanı Berna Güler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Uğur Mumcu'yu anmak için Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Çeşme Çarşısı'ndan Uğur Mumcu Parkı'na kadar "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganlarıyla, yağmur altında yürüdü. Uğur Mumcu Parkı'ndaki Uğur Mumcu anıtı önünde toplanan vatandaşlar, saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okudu.

"BİZ GÜÇLÜYÜZ, BU ÜLKEYİ YEDİRTMEYECEĞİZ"

Anma töreninde konuşan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Türkiye'nin aydın insanlarının hunharca katledildiğine dikkat çekip, 

"Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri, bu çark böyle işliyor. Bu katledilenlerden bir tanesi de şu anda andığımız, araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu. Gerçekten, Mustafa Kemal Atatürk zamanında söylenen bütün o karanlık tabloyu, bir defa daha tahlil edip, bu ülkedeki insanlarımıza anlatan kitapları yazan çok değerli insanlardan birisiydi. Uğur Mumcu, maalesef karanlığa götürülmek istenen ülkemizin aydınlık insanlarından biriydi. Bugün de yaşadığımız çok farklı değil. Her zaman söylediğim gibi, inanın ki, bizim sayımız az değil: Biz, herkesten fazla inançlıyız. Biz, herkesten fazla güçlüyüz. Burada andığımız, sevgili dostumuz, yoldaşımız Uğur Mumcu'nun anıtının önünde, hepimiz bir kez daha söz veriyoruz; Biz güçlüyüz, bu ülkeyi yedirtmeyeceğiz" diye konuştu.

"CEMAAT YAPILANMASINI 1993 YILINDA GÖRMÜŞTÜ"

CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran da Mumcu'nun onlarca yıl öncesinde yazdıklarını okunduğunda, söylediklerine kulak verildiğinde bugün ülkemizin üzerine çöreklenen karanlık zihinlerin izlediği yolu, amaçlarını ve geldikleri noktanın çok net görüldüğünü vurguladı. Oran, "Uğur Mumcu, 14 yıl boyunca 'Ne istedilerse verdikleri' cemaat yapılanmasının devlete nasıl sızdığını 1993 yılında görmüş 'Tarikatlara ve cemaatlere alınan genç çocuklar, 30 yıl sonra general olacaklar ve Cumhuriyete karşı ayaklanacaklar' diyerek uyarmıştı. 15 Temmuz'da yaşadığımız felaketten sonra 'Allah affetsin' diye kendini temize çıkarmaya çalışanlar, Uğur Mumcu'nun sesine kulak tıkayanlardır. Bugün örneğine sıkça rastladığımız aydın sorumluluğunu taşımayan, kalemini, mesleğini güce teslim eden, sabah akşam muktedirin gözüne girmek için fırıldak gibi dönüp duran, onursuz, omurgasız yalakaları da 'Sürekli güçlünün yanında yer almak adamı yalaka, dalkavuk yapar. Çünkü güç dengeleri sürekli değişir' diye tarif etmişti Uğur Mumcu" diye, konuştu.

Konuşmaların ardından, anma törenine katılan vatandaşlar ellerindeki karanfilleri Uğur Mumcu Anıtı'na bıraktı.


BİGA

Safiye TARI GÜNER / BİGA (Çanakkale), (DHA) - ÇANAKKALE'nin Biga ilçesinde, demokrasi şehidi Gazeteci - Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 24'ncü yıldönümünde anıldı.

Biga Atatürk Düşünce Derneği ve Biga Kent Konseyi tarafından Biga Belediyesi Nikah Salonu'nda; düzenlenen anmaya, CHP'li Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Çanakkale CHP Çanakkale İl Kadın Kolları Başkanı Nurcan Bingöl, Biga Kent Konseyi Başkanı Sedat Şahin, CHP Biga İlçe Kadın ve Gençlik kolları üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Anma etkinlikte Uğur Mumcu için hazırlanan köşede yer alan fotoğrafına kırmızı karanfil bırakıldı.

Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Uğur Mumcu'nun geçtiğimiz aylarda yaşanan sıkıntıları 25-30 yıl öncesinden gördüğü söyledi. Uğur Mumcu'nun büyüklüğünü bir kez daha taktir ettiklerini ifade eden Başkan Işık, "Türkiye'nin geldiği nokta hepimizin içini kanatı, üzmekte. Türkiye Cumhuriyeti'nin, Atatürk'ün kurmuş olduğu sosyal hukuk devletinin bunların hak etmediğini üzülerek görüyoruz. Ne yazık ki sonuçta bir seçim yapılıyor. Sandıktan çıkan yüzde 25 oyla belki çok fazla sesimiz duyulmuyor. Ancak, Türkiye'nin en ufak bir sorunu olduğunda herkes dönüp CHP'ye bakıyor. Sanki CHP iktidardaymış gibi beklentis içerisindeler. İşte bizler Atatürk'ün kurduğu bu Cumhuriyet ve aydınlık yolda ve çağdaş muasır medeniyet hedefine Uğur Mumcular ile birlikte, onların fikirleri ışığında yürümeye devam edeceğiz. Uğur Mumcu ilk değil son da olmayacak. Saldırılar halen devam ediyor. Cumhuriyetin bütün ilkelerine saldırılar yapılıyor. Ama bizler var olduğumuz sürece umudumuzda hiçbir zaman yitirmeden mücadeleye devam edeceğiz" dedi. Konuşmaların ardından etkinlik, Uğur Mumcu anısına belgesel, şiir ve şarkı dinletisiyle devam etti. Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'daki evinin önünde, otomobiline konulan bombanın patlamasıyla suikasta kurban giderek, yaşamını yitirmişti.


ÇANAKKALE

Dilara ERDİNÇ / Ayvacık (Çanakkale), (DHA) - ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesine bağlı Küçükkuyu Beldesi'nde, Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 24'üncü yıldönümünde yağmurla rağmen liman içindeki Atatürk anıtı önünde anıldı. 

Küçükkuyu Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen Uğur Mumcu'yu anma töreni, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Dernek üyeleri ellerinde "Hayır" yazılı dövizler ve bugünkü Cumhuriyet gazeteleri ile törene katıldı.

Törende CHP'li Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Uğur Mumcu'nun araştıran, soran, bulup çıkaran ve bulduklarını sentezleyen çok farklı bir gazeteci olduğunu söyledi. Mumcu'nun Abdi İpekçi cinayetinden, Papa suikastına, derin devlet ilişlerinden PKK terör örgütünün bağlantılarına kadar pek çok konuyu araştırdığını kaydeden Balkan sözlerine şöyle devam etti:

"Yabancı istihbarat teşkilatlarına işaret edildi. Ama hala pek çok nokta karanlık. Fakat Uğur Mumcu neden öldürüldü sorusunun cevabını bulmadan Türkiye'de neler yaşandığını ortaya çıkaramazsınız. Hangi süreçlerden geçti, tam olarak anlayamazsınız. O nedenle Uğur Mumcu suikastının aydınlatılması hala büyük bir ödev olarak önümüzde duruyor. Ama er ya da geç başka Uğur Mumcular çıkacak. Ondan aldıkları cesaretle karanlıkları aydınlatacaklar."

Tören, Atatürk anıtına Cumhuriyet gazeteleri ve kırmızı karanfiller bırakılması ile sona erdi.


BALIKESİR

Hilmi DUYAR- Coşkun YAMAN/BALIKESİR, (DHA)- ANKARA'daki evinin önünde gerçekleştirilen bombalı suikastla katledilen gazeteci- yazar Uğur Mumcu, ölümünün 24'üncü yılında, Balıkesir'de yağmur altında karanfillerle anıldı. 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eğitim- İş Sendikası Balıkesir Şubesi, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Balıkesir Çağdaş Eğitim Vakfı (BAÇEV) ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte düzenlediği ilk etkinlik, saat 12.00'de, Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi. ADD Balıkesir Şube Başkanı İlhan Öner ve YKKED Başkanı Mualla Orman, anıta çelenk sundu. Uğur Mumcu ve demokrasi şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından, emekli öğretmen Fatma Tekbıyık, törene katılanlara İstiklal Marşı okuttu. ÇYDD üyesi İlayda Sipahi, Uğur Mumcu'nun demokrasi mücadelesiyle ilgili bilgiler verdi.

İkinci etkinlik saat 13.00'te 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirildi. ADD Balıkesir Şube Başkanı İlhan Öner, Uğur Mumcu'nun Atatürkçü, laik, antiemperyalist ve insan hakları savunucusu özelliklerini anlattı. Mumcu'nun, teröre, yobazlığa karşı olduğunu vurgulayan Öner, "Uğur Mumcu Türkiye'yi aydınlatan bir mumdu. Kendi aydınlığından daha binlerce mum çıkabilecekken, bir suikasta kurban ettiler. Uğur Mumcu yazmakla yetinmedi, adım adım Anadolu'yu dolaşıp insanları aydınlattı. Başta devlet olmak üzere bir şeyler yapması gerekenler başlarını kuma gömdüler. Uğur Mumcu'nun Kemalist devrim doğrultusundaki savaşımı, halkının adaletsizlikten, haksızlıklardan kurtuluş savaşımıydı. Uğur Mumcu, Mustafa Kemal önderliğinde kurtuluş savaşı veren, bağımsızlık tohumları eken Kuva-i Milliyeciler gibiydi. Ancak 1993 yılının 24 Ocak günü katledildi. Onun bu savaşımını sürdüreceğiz" dedi. 

İlhan Öner'in basın açıklamasını tamamladıktan sonra, etkinliğe katılanlar Uğur Mumcu'nun portresinin önüne karanfil bıraktı. 

Uğur Mumcu için üçüncü etkinlik ise Balıkesir Sanat Merkezi'nde yapıldı. Burada da Uğur Mumcu'nun, demokrasi ve tam bağımsız Türkiye için verdiği mücadele anlatıldı.

İZMİR

GAZETECİ Yazar Uğur Mumcu, İzmir'in Narlıdere ilçesinde heykeli başında düzenlenen törenle anıldı. 

Uğur Mumcu, katledilişinin 24. yıl dönümünde Narlıdere Belediyesi'nin Narlıdere Limanreis Mahallesinde bulunan heykeli başında düzenlediği törenle anıldı. Törene Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyesi ve Dokuz Eylül gazetesi genel yayın yönetmeni Murat Atilla, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Narlıdere Şube Başkanı Yüksel Gezen, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, meclis üyeleri, muhtarlar, partililer ve Narlıdereliler katıldı.

Törende konuşan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun 30 yıl öncesinde yazdığı yazılarla, anlattıklarıyla bugünleri işaret ettiğini, ne kadar haklı olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de "O karlı sokakta, hain saldırıda kaybetmemizin üzerinden 24 yıl geçti. 17 yıldır da biz Abdül Batur’un düzenlediği törenler ile Uğur Mumcu’yu anıyoruz" dedi. Sadece anmanın yetmediğini aynı mazanda anlamak da gerektiğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da "Bizler bugün buradaysak onun mücadelesini devam ettiriyoruz demektir" diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da "Nasıl bir öngörüdür ki, bugün içinde bulunduğumuz durumu 30 yıl önce görebilmiş, bunları kitaplarına yansıtmıştır. Örnek bir insandır Uğur Mumcu. Bizi uyarmış aslında biz kulaklarımızı tıkamışız" dedi. 

anma programı, konuşmaların ardından Uğur Mumcu heykeline karanfil sunumuyla sona erdi.

BURSA

Faruk KAHRAMAN/BURSA, (DHA)- ANKARA'da 24 yıl önce evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu öldürülen gazeteci- yazar Uğur Mumcu, Bursa'da anıldı.

Uğur Mumcu'yu ölüm yıl dönümünde anmak için geçtiğimiz yıllarda Setbaşı Mahfel önünden başlayan ve Atatürk Anıtı'nda yapılan basın açıklaması, bu yıl OHAL nedeniyle Ataevler'deki Basın Kültür Sarayı'nın önünde yapıldı. CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ve Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey’in yanı sıra demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri, sendikalar ve akademik odaların temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte gazeteci Rabia Deniz tarafından BGC ile ÇGD Bursa Şubesi’nin ortak açıklama metni okundu. Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"24 yıl sonra bir kez daha meslektaşımız, mesleğimizin onur simgesi Uğur Mumcu için buradayız. Mumcu ve benzeri tüm siyasi cinayetlerde, yönetenlerin ciddi sorumlulukları ya da sorumsuzlukları var. Bu konuda hem siyaseti hem halkı uyaran sivil demokratik güçler olarak, bir avuç da kalsak susmayacağımızı, Uğur Mumcu'nun kararlılığı ve cesaretini bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Çünkü o; demokrasi, hukuk ve özgürlüğün ancak ve ancak özgür, bağımsız bir vatanla mümkün olabileceğini biliyordu, söylemişti. O, ulusal bağımsızlığın, laik demokratik düzenin mirasçısı, sakıncalı piyadesiydi. O, Cumhuriyetin kuruluş felsefesinin, Atatürk ilkelerinin ve çağdaş değerlerin korunması kavgasının öncülerindendi. Bugün Atatürk’ün, Cumhuriyet’in temel ilkelerinin ve çağdaşlığın tasfiye edilmek istenmesine tepki göstermek, çocuklarımızın geleceğine, mesleğimize ve ülkemize sahip çıkmak, hem memleketimize hem de Mumcu’ya karşı boynumuzun borcudur. Buradayız dostlar. Bir aradayız, yan yanayız. Bir aradayız, bir arada duracağız." 

KIRŞEHİR'DE

Salih GÜNER/KIRŞEHİR (DHA) - ANKARA’daki evinin önünde bombalı suikast sonucu katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 24'üncü yıldönümünde doğum yeri Kırşehir’de CHP İl Başkanlığı’nca düzenlenen etkinlikle anıldı.

İş Bankası Anıt Meydanı’na çelenk koyan CHP Kırşehir İl Työneticileri Uğur Mumcu’yu andı. Mumcu’nun devrimci, yurt seven bir gazeteci olduğunu ifade eden CHP İl Başkanı Yılmaz Zengin, "Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları, emperyalist güç odaklarının faaliyetlerini çözmüş bir aydındı. Yazdığı kitap ve köşe yazılarıyla bunları halkına anlatmaya çalışıyordu. Atatürkçü, laik ve cumhuriyetçiydi. Irkçılığa, dinciliğe, mezhepçiliğe karşı çıkar, aydınlanma devrimini savunurdu. Uğur Mumcu, İslami Hareket ve Hizbullah’ın varlığından söz eden ilk gazeteciydi” ülkemizdeki basın mensupları arkadaşlarımızı cesaretlendiren bir gazeteciydi" dedi.

Anma programında anayasa değişikliği ile birlikte ülkenin gündeminde olan referandumla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Zengin, şunları söyledi:

"Ülkemiz 140 yıldır parlamenter sistemiyle yönetilmektedir. TBMM, Kurtuluş Savaşı mücadelesi vermiş bir meclistir. Siz bu meclisin yerine dikta rejimini getirerek tek adamlı bir sistem getirmeye çalışıyorsunuz. CHP’liler olarak buna engel olmak için mücadele edeceğiz ve referandumda hayır için ‘Hayır’da, hayır var’ diyoruz. Venezuella'da parlamenter sistem mevcuttu. 290 milyar varil petrol çıkıyordu. Ülkenin lideri Che, başkanlık sistemine geçerek sistemin önüne geçip zıvanadan çıktı. Fidel Castro buna engel oldu, halkına zulüm ettiğini söyledi. İşte bundan dolayı hayır diyoruz. Bugün geldiğimiz nokta, ne yazık ki Atatürk’ün 93 yıl önce işaret ettiği tehlikeli yerdir. Bu metin, yetkinin çok, denetimin yok edildiği Cumhurbaşkanlığı rejimini öngörmektedir. Bu rejimde olağanüstü siyasi yetkilerle donatılan Cumhurbaşkanı, dar bir yargı denetimine tabi olacak, yargı üyelerinin seçimi Cumhurbaşkanı ve yine onun yazdığı listelerle seçime giren milletvekilleri iradesi ile seçilecek. Yani hepsini ‘O’ seçecek. Yargı mensupları kapalı kapılar ardında, saray ve meclis odalarında hizaya çekilecek, 14 yıllık iktidarları boyunca liyakati hiçe sayıp cemaat mensuplarını bu ülkenin başına bela edenler, bu kez doğrudan kendi militanlarını bürokrasinin kılcal damarlarına yerleştirecekler. Tarafsız ve bağımsız bir yargı için Hayır diyeceğiz. Kuvvetler ayrılığı yoksa hürriyet de yoktur, hürriyet için ‘hayır’ diyeceğiz. Kuvvetler ayrılığı yoksa Anayasa da yoktur, anayasal düzen için ‘hayır’ diyeceğiz. Demokrasi için, ezilenler için, ötekileştirilenlerin sesi olmak için, zorbalık ve dayatmaya, tek adam diretmesine ‘hayır’ diyeceğiz."

KARABAĞLAR

GAZETECİ-Yazar Uğur Mumcu, otomobiline yerleştirilen bombanın patlamasıyla yaşamını yitirmesinin 24'üncü yıl dönümünde İzmir'in Karabağlar ilçesinde anıldı.

Üçyol'da bulunan Uğur Mumcu Parkı içerisinde yer alan Uğur Mumcu heykeli önünde düzenlenen anma törenine, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir Gazeteciler Cermiyeti Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız ve ilçe yöneticileri, CHP il yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yazar Bekir Yurdakul'un sunumuyla başlayan etkinlikte konuşan Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı Tekin Derdiyok, "O'nu hep yaşatacağız" dedi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu ise Uğur Mumcu'nun cesaretiyle kötülüklerin üzerine giden, çağı yakalamış bir gazeteci olduğunu belirterek, "Aydınlık bir Türkiye için onu sadece anarak değil, anlayarak, izleyerek ve inanarak yaşamalıyız. Kendisini özlemle anıyoruz" diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise, bu ülkenin Uğur Mumcu ve onun gibiler sayesinde ayakta olduğunu söyledi. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da Uğur Mumcu'nun aydınlık düşüncelerinin ve görüşlerinin ilelebet yaşayacağını söyledi. Selvitopu, "Kendisi de 'Beni parçalayabilirsiniz ama düşüncelerimi yok edemezsiniz' demişti. Bunlar yok olmayacak. Yok etmeye de kimsenin gücü yetmeyecek" dedi.

Konuşmaların ardından konuklar Uğur Mumcu heykeli ile daktilosunun önüne karanfil koydu. Başkan Selvitopu daha sonra Atatürkçü Düşünce Derneği Karabağlar Şubesi Gençlik Kolları'nın düzenlediği Uğur Mumcu anma törenine katılarak duygu ve düşüncelerini deftere yazdı.

FOÇA

Seyfi GÜL / FOÇA (İzmir), (DHA) - İZMİR'in Foça ilçesinde, demokrasi şehidi, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 24'üncü yılında anıldı.

Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi işbirliği ile düzenlenen anma etkinliği, saygı yürüyüşüyle başladı. Demokrasi Meydanı'nda toplanan grup, Uğur Mumcu Parkı'na yürüdü. Yağmur altında gerçekleştirilen Uğur Mumcu saygı yürüyüşüne, CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Belediye Meclis Üyeleri, CHP Foça İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı, sivil toplum kuruluşları üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşün sonunda konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı bir konuşma yaparak Uğur Mumcu'yu anlattı. Konuşmanın ardından anma programına katılanlar, ellerindeki karanfilleri Uğur Mumcu Anıtı'na bıraktı. 

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'daki evinin önünde, otomobiline konulan bombanın patlamasıyla suikasta kurban giderek, yaşamını yitirmişti.

BURHANİYE

BALIKESİR'in Burhaniye ilçesinde, Araştırmacı Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu öldürülüşünün 24'üncü yıldönümünde anıldı. 

Adın verildiği Uğur Mumcu Bulvarı Girişi'ndeki maskının önünde yapılan anmaya CHP Burhaniye İlçe Teşkilatı üyeleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan anma töreninde yapılan basın açıklamada, gazeteci cinayetleri kınanırken, Mumcu'nun yaşamı ve mücadelesi anlatıldı. CHP'li Burhaniye Belediye Meclis Üyesi Soner Acar'ın okuduğu basın açıklaması sırasında çeşitli sloganlar atıldı. Uğur Mumcu'nun maskına çiçekler bırakıldı. Soner Acar basın açıklamasında, şunları söyledi: 


"Ülkemizde son 100 yıl içinde 62 gazeteci siyasi cinayetler sonucu öldürüldü. 1909'da öldürülen Hasan Fehmi Bey, bir yıl sonra Ahmet Samim ve sonraları Sabahattin Ali, Abdi İpekçi, Muammer Aksoy, İlhan Erdost, Musa Anter, Turan Dursun, Çetin Emeç, Metin Göktepe, Bahriye Üçok, Hrant Dink ve Uğur Mumcu bunlar arasında ilk akla gelenler. Bu ülkede ortalama her 1,5 yılda bir gazeteci öldürülüyor. Bu cinayetlerin hepsinin arkasında, tam aydınlatılmayan, ortaya çıkarılamayan, devletin çeşitli kademelerinde yuvalanmış, tetikçileri yer yer kimi devlet görevlileri tarafından korunan, zaman zaman delilleri karartan güçler olduğu anlaşılıyor. Dolayısıyla da ülkeyi yönetenlerin ciddi sorumlulukları ya da sorumsuzlukları ortaya çıkıyor. Uğur Mumcu ve benzer siyasi cinayetlere kurban gidenlerin katillerini ve bunlarla birlikte cinayetlerin azmettiricilerini ortaya çıkarmayan hiçbir hükümet, hiçbir yönetim, 'ben iktidarım' diyemez ve başkaları tarafından yönetilen hükümet olmaktan kurtulamazlar. Yazdıklarıyla, yaptıklarıyla, yaşamı boyunca verdiği mücadele ile Uğur Mumcu için kullanılabilecek en uygun tanım "halkın vicdanı" tanımıdır. Halkın vicdanı Uğur Mumcu'nun katlinden bu yana 24 yıl geçti. Öncelikle Uğur Mumcu akademik disiplinden gelen seçkin bir hukukçudur. Üniversite özerkliğinin, demokrasinin, hukuk devletinin, düşünce özgürlüğünün yılmaz savunucusudur. Bu sayılanların eksiksiz uygulanıp yaşanabilmesinin ön koşulunun özgür, bağımsız ve demokratik bir vatan olduğunun bilincindedir. Kısa süren akademik yaşamında olsun, ömrünün sonuna kadar sürdürdüğü gazetecilik uğraşında olsun, doğrunun ve haklının safında hukuk kavgası verdiğini görürüz. Kurtuluş Savaşı'yla ulaşılıp Lozan'da tescillenen ulusal bağımsızlığın, laik demokratik düzenin manevi mirasçısı, sakıncalı piyadesiydi. Kalemini baskılar ve tehditler karşısında hiçbir zaman bükmediği, karanlıkla savaşında asla boyun eğmediği için katledilen tüm aydınlarımızı, gazetecilerimizi ve yazarlarımızı Uğur Mumcu şahsında saygıyla anıyoruz. Onların anıları önünde söz veriyoruz. Ülkemizi karanlığa teslim etmeyeceğiz. Laik, demokratik hukuk devleti olma yolunda korkmadan, yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz."

GAZİANTEP

Ahmet SOYDOĞAN / GAZİANTEP, (DHA) - CHP Gaziantep İl teşkilatı üyeleri, gazeteci Uğur Mumcu'yu katledilişinin 24'üncü yıldönümde andı.

CHP İl Başkanlığı binasında düzenlene anma törenine CHP ilçe başkanları, STK temsilcileri ve partililer katıldı. Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Uğur Mumcu'nun hayatını anlatan belgesel gösterimi yapıldı. CHP Şahinbey İlçe Başkanı Hüseyin Yalçın, Uğur Mumcu'nun hayatı boyunca din tüccarları ve siyasi mollalar ile mücadele ettiğini belirterek şöyle dedi:

"Uğur Mumcu'yu sadece anmak ile kalmamalıyız, onu anlamalıyız, eserlerini yeni nesle aktarmalıyız. Bunları yaparsak ona karşı olan vefa borcumuzu bir nebze de olsa ödemiş olacağız. Referandum ile karşı karşıya kaldığımız şu süreçte, her birimiz Uğur Mumcu gibi mücadeleci ve cesur olmalı referanduma 'hayır' demeliyiz." 

ZONGULDAK

Durmuş SEVİNDİK / ZONGULDAK, (DHA) - GAZETECİ yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 24'üncü yıldönümünde Zonguldak'ta Madenci Anıtı'nda törenle anıldı.

Zonguldak Demokrasi Platformu tarafından Madenci Anıtı’nda düzenlenen anma programına yaklaşık 100 kişi katıldı. CHP İl Başkanı Ahmet Altun, Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci’nin de yer aldığı programda Uğur Mumcu'nun fotoğrafı bulunan 'Unutmadık unutmayacağız' yazılı çelenk anıta bırakıldı.

Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, Uğur Mumcu’nun bir dönemin tarihini aydınlatmasının bazı odakların işine gelmediğinden alçakça katledildiğini belirterek şöyle dedi:

"Uğur Mumcu, ta o günlerden 'tarikatlara ve cemaatlere alınan genç çocuklar, 30 yıl sonra general olacaklar ve Cumhuriyete karşı ayaklanacaklar' sözüyle bu günleri göstermiştir. 'FETÖ' adlı terör örgütünün 1980’li yıllardan bu yana gerek asker, gerek polis, gerek siyaset, gerek bürokrasi, gerek yargı, gerek üniversiteler, gerek medya ve gerekse iş dünyasında nasıl örgütlendiği ve amacının Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmak olduğu 15 Temmuz kanlı darbe girişimiyle ortaya çıkmıştır."

MERSİN

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)- GAZETECİ- yazar Uğur Mumcu, öldürülmesinin 24'ncü yıl dönümünde Mersin'de anıldı.

Anma, Atatürk Parkı'ndaki Uğur Mumcu Anıtı önünde gerçekleştirildi. Törene, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, CHP Milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Hüseyin Çamak, Serdal Kuyucoğlu, CHP İl Başkanı Abdullah Özyiğit ve Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşüncü Derneği üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal, aslında Mumcu'yu herkesin sevdiğini ancak anlayamadığını belirterek, şöyle dedi:

"Bizim Uğur Mumcu'yu anlayabilmemiz için Rabıta da neler yazdığını bir kez daha hatırlamamız lazım. Siyasal İslam'ın yurt dışındaki örgütlerle buluştuğunda bize neler yapabileceğini, içimize nasıl sızabileceğini ve bir gün neler yapabileceğini o dönem yazdığı kitaplarda bizlere anlattı. Mumcu'nun o kitaplarını hep hoşumuza giderek okuduk ama bir gün bize neye mal olacağını hissedemedik." 

Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok'un öldürüldüğü sürecin anlayamayanların bugün gelinen süreci de anlayamayacağını ifade eden Ünal, "Anadolu basınının yolu Mustafa Kemal'le Samsun'a çıkan gazetecilik anlayışının yoludur. Anadolu basının yolu 1920'lerdeki Cumhuriyetin kurucu değerlerini savunmaktan geçer. Biz, Mustafa Kemal'in kurucu değerlerinden asla ayrılmayacağız " diye konuştu.

CHP İl Başkanı Özyiğit de, Uğur Mumcu gibi yaşamını kaybeden tüm basın şehitlerini saygıyla andığını kaydederek, şunları söyledi:

"Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Uğur Mumcu olsaydı acaba bugünleri yaşar mıydık demeden de edemeyeceğim. O, doğrular adına yıllarca mücadele etti. Hiç kimseden çekinmeksizin hep doğruları yazdı."

Sivil toplum örgütü temsilcilerinin de söz aldığı anma etkinliğinde Mumcu'nun anıtına çelenk ve karanfil bırakılması ile tören son buldu.

SAMSUN

Hakan AKGÜN/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN’da bir araya gelen siyasi parti, oda, sendika ve dernek üyeleri gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) kurucu Genel Başkanı Prof.Dr. Muammer Aksoy'u andı.

Samsun’un merkez İlkadım İlçesi’nde bulunan Uğur Mumcu Parkı’nda bir araya gelen siyasi parti, oda, sendika ve dernek üyeleri gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile Prof.Dr. Muammer Aksoy’un öldürülmelerinin yıldönümü günlerini içine alan 24- 31 Ocak 'Adalet ve Demokrasi Haftası’nı andı. Anma töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Üyeler daha sonra şiir okudu, şarkılar söyledi. Grup adına basın açıklamasını okuyan ADD Samsun Şubesi Gençlik Kolları Başkanı Üyesi Evre Kabadayı, şöyle dedi:

"Bağımsızlık, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin saygın isimleri olan değerli gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile ADD’nin kurucu Genel Başkanı, seçkin hukuk bilgini Prof.Dr. Muammer Aksoy’un alçakça pusular kurdurularak öldürülüşlerinin yıldönümü günlerini alan 24–31 Ocak tarihleri arasını, 'Adalet ve Demokrasi Haftası' olarak anıyoruz. Dün aydınlarımızı tek tek katledenler artık ulusumuza ve değerlerimize top yekûn saldırmaktadır. Uğur Mumcu şahsında bizler, aydınlık güzel günler için mücadele eden, mücadele ederken katledilen, tüm aydınlarımızın, yazarlarımızın, bilim insanlarımızın, gazetecilerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz."

Grup üyeleri, basın açıklaması ardından Uğur Mumcu Anıtı’na kırımızı karanfil bırakıp dağıldı.


KEŞAN

Ünsal YÜCEL/KEŞAN (Edirne), (DHA)- ANKARA’da evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci- yazar Uğur Mumcu, ölümünün 24'ncü yıl dönümünde Edirne’nin Keşan İlçesi’nde düzenlenen törenle anıldı.

Çarşı merkezindeki Uğur Mumcu Anıtı önünde gerçekleştirilen törene, Keşan Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Özcan, CHP parti üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Keşan Şubesi üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından konuşan CHP Keşan İlçe Başkanlığı Gençlik Kolu Başkanı Mehmet Güneş Yılmaz, "24-31 Ocak arasında 1 hafta boyunca buruk hüzünlerle aydın cinayetlerini ve şehit verdiğimiz öncü canlarımızı içimiz yanarak anıyoruz. 1993 yılından bu yana düzenlenen bu hafta, demokrasi ve adaletin kurumsallaşması için el ele veren demokratik kitle örgütlerinin, yerel yönetimlerin, suskun kalmayan tüm aydınların ortak başarısıdır. Uğur Mumcu’nun da dediği gibi, ‘Masum insanlar öldürülürken susulmaz. Susan da bu insanlık suçuna katılmış olur. Bu masum insanlar, Yahudi de olur, Arap da Hıristiyan da. Ölümlerde ne ırk ayrımı yapılır ne din. Ölen insandır" dedi.

Avukat Belgin Şehirli Yıldırım da Uğur Mumcu’nun hukuki kişiliği ile ilgili bir konuşma yaptı. Anma töreni, Keşan Türkü Dostları Derneği tarafından ‘Uğurlar olsun’ ile ‘Ankara’nın taşına bak’ adlı türkülerin seslendirilmesi ve Uğur Mumcu Anıtı’na karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

ESKİŞEHİR

Hakan TÜRKTAN- Saadet YÖRÜKÇÜ/ESKİŞEHİR, (DHA)- GAZETECİ- yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 24'üncü yılında Eskişehir'de, bombalanan otomobilinin de sergilendiği kendi adını taşıyan parkta düzenlenen törenle anıldı. Törene katılanlar, mermer ve cam kaide içerisindeki, altında 'Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi' yazısının olduğu otomobilin önüne kırmızı karanfiller bıraktı.

Ankara'da 24 Ocak 1993 tarihinde evinin önünde uğradığı bombalı saldırıda yaşamını yitiren Uğur Mumcu için Eskişehir'deki Uğur Mumcu Parkı'nda tören düzenlendi. Mumcu'nun bombalı saldırıya uğradığı enkaza dönüşen 06 YR 245 plakalı otomobilinin mermer ve cam bir kaide içerisinde ibret anıtı olarak sergilendiği Eskişehir'in Büyükdere Mahallesi Buse Sokak'taki Uğur Mumcu Parkı'nda yapılan anma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, CHP milletvekilleri Gaye Usluer ve Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı CHP'li Kazım Kurt ile çok sayıda kişi katıldı.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, törende yaptığı konuşmada, "24 Ocak Türk demokrasi tarihinde, Türk hukuk tarihinde kara bir gün. Çünkü 24 Ocak'ta Uğur Mumcu'nun katledilmesinden sonra Faili meçhul cinayetlerle ilgili ciddi adımlar atılamadı. Türkiye hukuku bu cinayeti çözemedi. Bu çözümsüzlükle yeni yeni cinayetler, yeni yeni faili meçhuller ortaya çıktı. Aslında bunların faili belli. Bugün Uğur Mumcu'yu minnet ve saygıyla anarken, onun yazdıkları bizim önümüzde rehber olmalıdır" dedi.

'DERS VERECEK BİR ANIT'

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Uğur Mumcu'nun otomobilinin sergilendiği anıtın herkese ders verecek bir anıt olduğunu söyledi. Büyükerşen, "Birçok şehitliğimiz var ama burası aslında şehir merkezinde yeni bir şehitliktir. Özgürlük, dürüstlük, özgürlük, haysiyet, namus ve bağımsızlık sembolü olan bir anıttır. Emsali olan bir anıt değil özgün bir anıttır. Bu anıtın kısa süre içerisinde meydana getirilişinde emeği olan Kazım Kurt kardeşime teşekkür ediyorum. Acıdır, acı bir anıttır ama çok ders verecek bir anıttır" diye konuştu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Can Hacıoğlu da yaptığı açıklamada, Uğur Mumcu'nun evinin önünde bombalı saldırıya uğrayarak yaşamını yitirdiği otomobilini 4 yıl önce Eskişehir'e getirdiklerini söyledi. Hacıoğlu, "otomobil 4 yıl öncesine kadar Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bir deposunda duruyordu. Otomobilin aileye teslimi gündeme gelince önce İzmirli gazeteciler talip oldu. Biz de Eskişehir'e getirmek için talip olduk. Aile, Eskişehir'i uygun buldu. Ankara'dan getirilen otomobil geçen yıl Odunpazarı Belediyesi tarafından yaptırılan bu parka konuldu" dedi.

Anma törenine katılanlar Uğur Mumcu'nun otomobilinin önüne kırmızı karanfiller bıraktı. Milletvekilleri Gaye Usluer ve Utku Çakırözer ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt beyaz güvercinleri kava uçurdu.

İZMİT

Çağla DAŞCI/İZMİT (Kocaeli), (DHA) - SUİKAST sonucu 24 yıl önce öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, İzmit'te anıldı. Mumcu büstünün önüne karanfiller bırakılırken, kitapları okundu.

Uğur Mumcu ölümünün 24'üncü yılında İzmit'te Uğur Mumcu Parkı'nda anıldı. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Barosu ve Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği işbirliğiyle düzenlenen anma törenine CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay, Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Başkanı Mehmet Toker, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Uğur Mumcu büstününh önüne karanfiller bırakıldı, sevenleri kitaplarını okudu. Basın açıklamasını okuyan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, şöyle dedi:

"Gazeteci, bir araştırmacı-yazar olarak Türk toplumunun nezdinde büyük saygınlığa sahip olan Uğur Mumcu'yu bu hain saldırıda kaybetmemizin üzerinden tam 24 yıl geçti. Kendisini özlemle bir kez daha anıyoruz. Mumcu, gazetecilik hayatı boyunca Atatürk'ün 'Tam Bağımsız Türkiye' ideali için mücadele verdi. Türkiye'yi hedef alan kirli oyunların üzerine yılmadan, kalemini sakınmadan, korkusuzca gitti. Uğur Mumcu'nun bıkmadan usanmadan yazdığı, araştırarak ortaya koyduğu gerçekler ve bunlardan çıkartılması gereken dersler o gün dikkate alınsaydı Türkiye bugün karanlık yapıların hüküm sürdüğü bir ülke değil, gerçek anlamda demokratik, laik bir hukuk devleti olacaktı. Uğur Mumcu'nun dile getirdiklerini ülkemizi yönetenler dikkate alsaydı ülkemiz belki de 15 Temmuz'daki hain darbe girişimiyle karşı karşıya kalmayacaktı. Ölümün 24. yıldönümünde gazeteci-yazar ve hukukçu Uğur Mumcu'yu anarken 'Yeter artık' diyerek 'Uğur Mumcu'nun katillerini bulun' çağrısı yapıyoruz. Ayrıca Diyarbakır Emniyet Müdürü'yken faili meçhul bir suikast sonucu öldürülmüş olan polis müdürü Gaffar Okkan'ı da anıyoruz."

İZMİR

İZMİR, (DHA) - EVİNİN önünde uğradığı bombalı suikastle yaşamını yitiren Araştırmacı Gazeteci - Yazar Uğur Mumcu, Çiğli Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlenen törenle anıldı.


Uğur Mumcu Mahallesi'nde düzenlenen törene yağan yağmura rağmen yoğun katılım yaşanırken, gençlerin 12 parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturduğu Uğur Mumcu resmi büyük beğeni topladı. Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ile CHP Çiğli İlçe yönetiminin de katıldığı törende konuşan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, gazeteciliğin hala riskli meslekler gurubu içinde yer aldığına dikkat çekerek, “Birinin bam teline dokunduğu için Uğur Mumcu faili meçhul bir şekilde katledildi. Gazetecilik riskli bir meslek. Hala 150 gazeteci tutuklu. Uğur Mumcu Bizim demokrasi şehidimiz. Cumhuriyet ve demokrasinin ilelebet yaşaması için böyle korkusuz yazarlara ihtiyacımız var" dedi. Daha sonra Çiğli Belediyesi Kent Tiyatrosu Yönetmeni Önder Bargıç ve Yönetmen Yardımcısı Alev Arslan Uğur Mumcu’nun “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi" adlı şiirini okudular. Şiir okunurken tiyatrocu gençler de ellerinde taşıdıkları pankartlarla Uğur Mumcu’nun resmini oluşturdular. Törenin ardından Uğur Mumcu’nun büstü kırmızı karanfillerle donatıldı.

İlgili Haberler