Uğur Mumcu Yaşıyor Olsaydı

Uğur Mumcu Yaşıyor Olsaydı

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazateciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, "Uğur Mumcu eğer bugün yaşıyor olsaydı, ya cezaevinde olurdu ya da işsiz" dedi.

Mumcu yaşasaydı...
 
Bombalı saldırı sonucu 24 Ocak'ta yitirdiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu, katledilişinin 20. yıldönümünde tüm yurtta etkinliklerle anılacak. Anmalar öncesi Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazateciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, "Uğur Mumcu eğer bugün yaşıyor olsaydı, ya cezaevinde olurdu ya da işsiz" dedi.

23 Ocak 2013 Çarşamba 15:00
 
 
 
İSTANBUL- Bombalı saldırı sonucu 24 Ocak 1993’te yitirdiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu ölümünün 20. yılında anılacak, "Unutmadık" denilecek.
 
Anma programları şöyle
ANKARA: Mumcu için ilk tören, yarın saat 10.30’da, Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki Mumcu Anıtı’na çelenk koyulması ile başlayacak. Ardından Mumcu’nun ailesi ve sevenleri, saat 12.00’de, Uğur Mumcu Sokağı’nda bir araya gelecek. Burada Mumcu’nun öldürüldüğü sokakta sevenleri karanfil ve mumlarla Mumcu’yu anacak. Aynı gün saat 14.30’da da Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütü başında anma töreni yapılacak.
 
İSTANBUL: Mumcu’yu anmak için ilk etkinlik Sarıyer Belediyesi tarafından “Unutmadık” başlığıyla Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenecek. Yarın saat 13.30’da demokrasi şehitleri için yapılacak olan saygı duruşu ile başlayacak olan etkinlikte, Mumcu’nun yaşamını ve fikirlerini anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirilecek. Konuşmaların yapılacağı etkinlikte, çeşitli müzik dinletileri sunulacak. Akşam saat 18.00’de ise “Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği” tarafından Harbiye Uğur Mumcu anıtına yürüyüş düzenlenecek. Şişli Cami önünde toplanarak “Aydınlarımız için, aydınlık Türkiye için” başlığıyla yürüyecek olan gruptakiler ellerinde Uğur Mumcu posterleri ve meşalelerle yürüyecek.
 
Mumcu için Kadıköy Belediyesi tarafından da saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde Uğur Mumcu ve tüm demokrasi şehitleri için anma gecesi düzenlenecek. Gazeteci Fikret Bila’nın konuşmacı olarak katılacağı gecede Selda Bağcan ve Sadık Gürbüz konser verecek. CHP Şişli örgütü ise saat 19.30’da ilçe binası önünde toplanacak. CHP’liler ellerinde meşalelerle saat 20.00’de Harbiye Uğur Mumcu anıtına yürüyecek. Kartal Belediyesi de 27 Ocak’ta “3. Uğur Mumcu” koşusu düzenleyecek.
 
İZMİR: TOBAV’ın, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çok sayıda örgüt desteğiyle düzenlediği etkinlik, yarın saat 20.00’de İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Etkinliğe konuşmacı olarak Cumhuriyet gazetesi İzmir Temsilcisi Serdar Kızık, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, sanatçı Gülsen Tuncer ve gazeteciler Uğur Dündar, Soner Yalçın, Ümit Zileli katılacak. TOBAV Çocuk Korosu da programa şarkılarıyla eşlik edecek. CHP Konak Gençlik Kolları’nın düzenlediği anma programı da yarın saat 12.00’de, ilçe binasında yapılacak. Programda gazetemiz İzmir Temsilcisi Kızık konuşacak.
 
ANTALYA: Antalya Barosu’nun geleneksel hale getirdiği “Uğur Mumcu Anma Töreni ve Özel Hukuk Ödülü” etkinliği yarın AKM Aspendos Salon’da yapılacak. Uğur Mumcu Özel Hukuk Ödülü bu yıl Tunceli’de başından vurularak şehit edilen Ovacık Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un ailesine verilecek. Gecede bir de müzik dinletisi gerçekleştirilecek.
 
ADANA: Sendikalar ve demokratik kitle örgütleri 24 Ocak’ta Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanarak Atatürk Anıtı’na yürüyücek. Uğur Mumcu anıtı yapılması talebini bir kez daha yineleyecek olan demokratik kitle örgütleri, daha sonra Mumcu için bir sinevizyon gösterisi ve anma konferansı düzenleyecek.
 
SAMSUN: Yarın 12.30’da Uğur Mumcu Parkı’nda siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri anma töreni düzenleyecek.
 
ESKİŞEHİR: Yarın saat 12.30’da ADD öncülüğünde Eskişehir’deki sivil toplum temsilcileri Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunacak. 
 
MUMCU YAŞASAYDI YA TUTUKLANIRDI YA DA İŞSİZ KALIRDI
 
CHP Bergama İlçe Başkanlığı, '20'nci Adalet ve Demokrasi Haftası' kapsamında "Uğur Mumcu, Basın ve Demokrasi" konulu konferans düzenledi. TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel'in konuşmacı olduğu konferansı, Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, CHP Bergama İlçe Başkanı Dr. İdris Yavuzyılmaz, parti yöneticileri, partililer ve çok sayıda kişi izledi. Sertel, Ocak ayının gazeteciler için yürek burktuğunu belirterek, "Ocak ayında çeşitli tarihlerde Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Metin Göktepe, Hrant Dink gibi 8 gazeteci, aydınımızı katlettiler. İçimiz her zaman yanacak ama onların izinde, herkesin özgürce yaşayacağı, insan hak ve özgürlüklerinin olduğu Türkiye'yi yaratmak için mücadeleyi asla bırakmayacağız" dedi. 
 
Geçmişte gazetecilerin katledilerek susturulmaya, bugün ise cezaevine atılarak ağır ağır öldürülmeye çalışıldığını savunan Sertel, yöyle devam etti:
 
"1990'lı yıllarda çok sayıda gazeteci, aydın katledildi. Özellikle 1992 yılı gazetecilerin kara yılı olarak tarihe geçti. 1992'de 12 gazeteci öldürüldü, 15 gazeteci silahlı saldırıya maruz kaldı, 55 gazeteci silahlı olmayan engelleme teşebbüslerine uğradı ve 165 gazeteci gözaltına alındı. 1993'te de Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük değerlerden, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu'ya bombalı suikast düzenlediler. Amaç toplumu korkutmak, toplumun aydınlanmasına engel olmaktı. Bugün yöntem değişse de aynı amaç doğrultusunda gazeteciler, aydınlar cezaevine atılarak susturulmaya, sindirilmeye ve ağır ağır öldürülmeye çalışılıyor. Meslektaşlarımız ailelerinden, okurlarından ve sevdiklerinden koparılarak, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevlerine atılıyor. Ama onlar mücadeleyi asla bırakmadı, bırakmayacak. Teslim olsalardı, direnmeselerdi şimdi dışardalardı. Uğur Mumcu eğer şimdi yaşamış olsaydı ne derdi, ülkenin içinde bulunduğu durumu nasıl yorumlardı tahmin etmek zor değil ama kesin olan bir şey var; eğer bugün yaşıyor olsaydı ya cezaevinde olurdu ya da işsiz."
 
Yaklaşık 1.5 saat boyunca bugünün gazeteciliğinden, ülkenin içinde bulunduğu duruma, Uğur Mumcu'nun hayatı ve düşüncelerine kadar geniş bir yelpazede görüşlerini aktaran Başkan Atilla Sertel'e CHP Bergama İlçe Başkanı Dr. İdris Yavuzyılmaz ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergamalılar adına teşekkür etti.