UEFA Tahkim Kurulundan İyi Haber

UEFA Tahkim Kurulundan İyi Haber

UEFA Tahkim Kurulundan Fenerbehçe'ye iyi haber geldi.

Türk futbolu UEFA Tahkim Kurulu'nun hafta başında vereceği nihai karara kitlenirken UEFA Disiplin Kurulu tarafından tüm talepleri reddedilen Fenerbahçe'ye bu kez UEFA Tahkim Kurulu'ndan iyi haber geldi.
UEFA Tahkim Kurulu'nun dosyanın usul bakımından incelemesinde, F.Bahçe Spor Kulübü'nün UEFA Disiplin Kurulu'nun 2013 UEFA Disiplin Talimatı'nın uygulanması yönünde aldığı karara karşılık yaptığı itirazı kabul ettiği ortaya çıktı.UEFA Tahkim Kurulu'nun bu itirazı kabul edip dosya yargılamasının 2008 ve 2012 talimatları çerçevesinde değerlendirilmesine karar vermesi, 2013 versiyonunda sarı-lacivertli kulübü aleyhe olan yaptırımlardan kurtarmış oldu. UEFA Tahkim Kurulu'nun verdiği bu ara karar, sarı-lacivertlileri muhtemel bir ceza verilmesi durumunda 2013 UEFA Disiplin Talimatı'nın şike, doping ve ırkçılık gibi ciddi ihlaller konusunda yerel federasyonların iç disiplin yargılamasına karışmasını sağlayan ek yaptırımından kurtarmış olacak.UEFA, mayıs ayında Londra'ya yaptığı toplantıda yaptığı en önemli değişiklik talimatın tanımlar kısmındaki, "Bu talimat UEFA'nın organize ettiği müsabakalar için uygulanır" (Md.2-3) kapsamını genişleterek, "Bu talimat aynı zamanda UEFA'nın statüsel hedeflerine yapılan ciddi ihlallerde (Şike, doping, ırkçılık gibi) bu ihlal UEFA'ınn üye federasyonlarından biri tarafından gerekli bir biçimde cezalandırılmamışsa uygulanır" (Md.2-4) kararı almıştı.
Yeni talimat aynı zamanda UEFA'ya, şike, doping ve ırkçılık gibi ihlallerde üye yerel federasyonun verdiği kararı az veya yetersiz bulması halinde bu kararın değiştirilmesini veya tatmin edici bir kararın verilmesini talep etme ve bu talebin yerel federasyon tarafından yerine getirmediği takdirde de ülke federasyonuna da müeyyide uygulama yetkisi veriyordu. UEFA Disiplin Kurulu'da bu dosya ile ilgili olarak 2013 versiyonunun uygulanmasına karar vererek yargılamasını bu yönde yapmıştı.
Martens Hukuk bürosundan Yunan avukat Andreas Zagklis ve yardımcısı Christian Keidel'in yanı sıra Av.Ayhan Çaburoğlu, Av.Tolga Aytöre ve Av.Abdullah Kaya tarafından savunması yapılan sarı-lacivertlilerin, disiplin kurulunun yargılama kapsamıyla ilgili aldığı "2013 uygulanır" kararına aynı talimatın 70'e 1 ve 2 numaralı "geçiş hazırlığı" başlıklı maddelerine atıfta bulunarak itiraz ettikleri öğrenildi.
Sarı-lacivertli hukukçuların itirazlarına, 70. Maddenin 2.fıkrasına göre 'Bu talimat hükümleri bu talimatın yürürlülüğe girdikten önceki disiplin ihlalleri için, şayet ihlalin vuku bulduğu tarihteki talimat hükümlerine nazaran sanık lehine ise uygulanır' demesinden dolayı sanık aleyhine olan maddelerin yaptırımların uygulanamayacağı yönünde olduğunu gerekçe gösterdikleri belirtildi.
UEFA Disiplin Müfettişi Palacios'un sevk dilekçesinin "kapsam" kısmında 2008 ve 2012 disiplin talimatlarına bağlı kalmasına karşılık, UEFA Disiplin Kurulu ise yargılamanın 2013 versiyonunu da kapsadığı yönünde karar alması sarı-lacivertlileri iç disiplin yargılaması konusunda yeni bir tehlike ile karşı karşıya bırakmıştı. Ancak UEFA Tahkim Kurulu, dosyanın usul bakımından incelemesinde disiplin kurulunun bu kararını bozması muhtemel çıkacak bir ceza konusunda sarı-lacivertlileri iç disiplin yargılamasına yönelik UEFA tarafından müdahale tehlikesinden kurtarmış olacak.
 
İŞTE UEFA 2013 DİSİPLİN TALİMATININ İLGİLİ MADDELERİ
 
MADDE 2 - TANIMLAR
3- Bu talimat UEFA'nin organize ettiği her maç ve müsabakaya uygulanır.
4- Bu Talimat aynı zamanda UEFA'nin Statüsel Hedeflerine yapılan ciddi ihlallerde de bu ihlal UEFA'nin üye Federasyonlarından biri tarafından gerekli bir biçimde cezalandırılmamişsa uygulanır.
Not : Ciddi ihlaller şike, doping,ırkçılık...
 
MADDE 70 - Geçiş Hazırlığı
 
Bu talimat hükümleri bu talimatın yürürülüğe girdiği tarihten sonraki disiplin ihlalleri olayları için uygulanır.
2-Bu talimat hükümleri bu talimatın yürürlülüğe girdikten önceki disiplin ihlalleri için, şayet ihlalin vuku bulduğu tarihteki talimat hükümlerine nazaran sanık lehine ise uygulanır.