Uçurum büyüyor mu? AKP'den Gül'e red!

Uçurum büyüyor mu? AKP'den Gül'e red!

Gül'e yanıt: Revizyonist değiliz





Yeni anayasanın olabilirliği konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile AK Parti’nin farklı düşündüğü ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Gül’ün Lizbon’da söylediği “Yeni anayasa maalesef zor. Mevcut anayasada değişiklik yaparak yola devam etme imkânı mevcut” sözleri iktidar cephesinde farklı yankılandı. Gül, yeni anayasadaki tıkanmadan yola çıkarak 1982 Anayasasında uzlaşılan maddeler üzerinde değişiklik yapılabileceğine işaret ediyor. AK Parti ise “değişiklik” yerine sıfırdan bir anayasa istiyor.

Cumhurbaşkanı Gül’ün sözlerine cevap Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’tan geldi. Yeni anayasanın gerekliliği üzerinde duran Şentop “Biz revizyonist değiliz. Mevcut anayasada tadilatı, kısmi değişikliği yeterli görmüyoruz. Yeni bir anayasa yapmak istiyoruz” dedi.

Mustafa Şentop, yeni anayasanın geleceği konusunda da kısa bilgi verdi.

AK Parti olarak hazırlanmış bir paketleri olmadığını söyleyen Şentop, referandum seçeneğini zorlayacaklarının altını çizdi. CHP ve diğer partilerden yeni Anayasaya “bireysel” destek olacağı bu yüzden 330’u bulmanın zor olmayacağı düşüncesini seslendiren Şentop, ”Referandum, Cumhurbaşkanlığı ya da Yerel Yönetim seçimleriyle birleştirilebilir” dedi. Şentop, Türkiye’nin çok hızlı değişim gösterdiğini de hatırlatarak, “Biz geçici anayasası yapmak istemiyoruz. Ama, hazırlanacak Anayasa geçici olacaktır. Türkiye değişim ve dönüşümü tamamlamış bir ülke değil. Belki 5 yıl sonra yeni ihtiyaçlar ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.