UÇAK YOLCULARI DİKKAT; YENİ UYGULAMA BAŞLATILDI

UÇAK YOLCULARI DİKKAT; YENİ UYGULAMA BAŞLATILDI

Önce Esenboğa ve ardından Atatürk Havalimanın da 40'dan fazla insanın öldüğü yüzlerce yaralının bulunduğu IŞİD saldırısının ardından sıkı güvenlik önlemleri getirildi.

Bunun kuyruklara da yol açabileceğini belirten yetkililer, yolcuların en az bir saat daha erken gitmelerini önerdi. Seyahatlerinde havayolunu tercih edecek yolcular iç hatlar için 1 saat dış hatlar için 2 saat önceden havaalanında oluyorlardı. Sözcü'nün haberine göre, yeni getirilen güvenlik tedbirleri ise bu sürelere en az 1 saat eklenti getiriyor. İşte o ayrıntılar.

BİNLERCE ARAÇ GİRİŞİ YAPILIYOR

Sadece İstanbul Atatürk Hava Limanına günde ortalama 50 bin araç girişi oluyor. Gelenlerin sayısı 150 bini buluyor. Bu sayı İzmir'de 16 bin, Antalya'da 22 bine ulaşıyor.

İstanbul Atatürk Hava Limanında gerçekleştirilen “canlı bomba” eyleminden sonra, Emniyet Genel Müdürlüğü uluslar arası havaalanlarında öncelikle başlatılmak üzere yeni güvenlik önlemlerini uygulamaya koyuyor.

POLİS DİLEDİĞİNİ ARAYABİLECEK

Bundan böyle yolcuların ve beraberindekilerin havaalanı girişinde aranması, şüpheli görülenlerin kimlik kontrollerinin yapılması istendi.

Bu durumda, yolcuların her zamanki gelişlerinden yaklaşık bir saat daha erken alana gelmeleri gerekiyor.
 

GENELGE YAYINLANDI

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz imzasıyla gönderilen genelgede, tüm havalimanlarının güvenlik önlemlerinin yeniden gözden geçirilmesi, güvenlik yönünden boşluk olup olmadığının incelenmesi istendi. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uzmanlarıyla Hava limanları mülki amirleri, emniyet yetkilileri birlikte çalışma yürütecek.

DIŞARIDA ARAMA, İÇERİDE SİVİL POLİSLER

1982 yılında Ermeni ASALA örgütü militanlarının Ankara-Esenboğa Havalimanı baskınından sonra, havaalanlarının gelişlerinde kontroller başlanmıştı. Ancak, bu uygulama yolcuların şikayetçi olması nedeniyle gevşetilmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesinde, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Dalaman, Bodrum gibi havalimanlarında yapılacakları şöyle sıraladılar:

Havaalanı girişinde araçların durdurulup arama yapılabileceği ‘cepler” oluşturulacak. Burada özel güvenlikçilerin yanı sıra polis de bulunacak. Şüpheli bulunan araçlar durdurulacak, yolcular indirilecek.

ARAP VE KAFKAS GÖRÜNÜMLÜ OLANLAR ARANACAK

Özellikle Arap ve Kafkas kökenlilere ne amaçla geldikleri, nereye gittikleri sorulacak, bunların üst araması gerçekleştirilecek.

İç ve dış hatlarda özel tim polisleri alan içine girmeden kapı çevresinde bulunacak. Yolcu salonunda sivil polisler bulunacak, bunlar şüpheli gördükleri kişileri yakın takip altında tutacak.

TAKSİ ŞOFÖRLERİNE EĞİTİM

Taksi şoförleri “şüpheli” yolcular konusunda eğitilecek, bu durumda neler yapmaları, emniyete durumu nasıl bildirebilecekleriyle ilgili yeni arayışlara gidilecek.

Teröristlerin kimliklerinin polis tarafından görülemediği ruhsatsız oteller, günlük, haftalık ve aylık kiralık evler konusunda ilgili kuruluşlarla, belediyelerle ortak çalışma yürütülecek.
 

Kaynak:Haber Kaynağı