TWİTTER'İ YASAKLANDI VATANDAŞ MVITER'DEN GİRDİ

TWİTTER'İ YASAKLANDI VATANDAŞ MVITER'DEN GİRDİ

İşte Twitter'e girmenin en kolay yolu

TWİTTER OLDU MVİTER

Cuma HİKMET

Başbakan Erdoğan'ın 2 gün önce gerçekleştirdiği Bursa mitinginde yaptığı "twitter mvitter bırakmayacağız kökünü kazıyacağız" açıklaması ardından kapatılan ünlü sosyal medya sitesi türkiye ve dünyada büyük tepkilere neden oldu. İlk gün şaşkınlığını atlatarak DNS ayarlarını değiştiren Türk kullanıcılar bu gün gece yarısı 2. bir şok daha yaşadılar. Büyük sayıda Twitter kullanıcısı ilk aksaklığın ardından sadece DNS ayarlarını değiştirip neşe içerisnde yeniden twit atmaya başladı. Ancak Hükümet bu kez girişi dahada zorlaştıracak bir girişimde bulunarak bilinen tüm yasaklı sitelere giriş DNS lerinide teker teker engelledi. Ve akşam saatlerinde sadece DNS ayarlarını değiştirip twitter'e girenler, hesaplarını kullanamaz durumda kaldı. İlerleyen saatlerde ise kullanıcılar birbirleri ile internet yasağı uygulanan ülkelerde kullanılan ünlü bir çok programların adreslerini paylaşarak VPN adı verilen yazılımları bilgisayarlarına indirerek Twitter'i yeniden kullanmaya başaldılar. Ancak bu DNS değiştirmek kadar pratik olmadığından ve bilgisayar sitemlerini yavaşlattığından DNS değiştiremek kadar çabuk etkisini göstermedi. Twitter hesabına hala bir çok kullanıcı ulaşamıyor..

BOMBA GELİŞME

Ancak gece yarısından sonra akıl almaz bir gelişme yaşandı. Başbakan Erdoğan'ın Bursa mitinginde söylediği cümlenin bir kelimesinden esinlenenler mviter.com adlı yepyeni bir site oluşturup, hiç bir ayara gereksinme duymadan twitter.com adresine ulaşabiliyorlar. Yanlış duymadınız. www.mviter.com adlı siteye giderek, aynı twitter'e girer gibi girebilecekler. Biz denedik ve girdik www.mviter.com adının nereden geldiği ise çok net.

TIKLAYIN TWİTTER HESABINIZA ULAŞIN

eragerg.jpg

OKURLARDAN TEPKİLER

Haberi yayınlamamızın ardından aldığımız tepkiler ise şöyle oldu. Bazı okurlarımız bu yolun güvenli olmadığı şeklinde itiraz ettiler. Bizim editörlerimizin bazılarıda aynı fikirde olduklarından VPN ile çalışmaya devam ettiler. İki editörümüz ise mviter.com adresini keşfettiğinden beri bu yol üzerinden Twitter hesaplarını kullanıyorlar. Görüşüne başvurduğumuz uzmanlarda farklı görüştüler. Bazıları bu yolun kişisel bilgiler için güvenli olmayabileceğini söylerken bazılarıda VPN yazılımlarının kullanılmasından hiç bir farkı bulunmadığını söylediler. Ortada buluşulan nokta ise bu adresinde uzun ömürlü olmayabileceği yolunda. Yani mviter.com da tıpkı twitter.com gibi kapatılabilir diyorlar. 

BU YOLLA YASAK NASIL AŞILABİLİYOR?

Konu ile ilgili uzmanlar mviter.com üzerinden twiter adresine ulaşma yolunun çok basit bir açıklaması olduğunu anlattılar. Anlatılanlara göre bağlantı şu şekilde sağlanıyor. Site sahibi VPN yazılımı kullanarak bağlantı kurduğu twitter.com adresine sitesinden doğrudan link veriyor. Böylece kullananlar o site adresinden tıpkı kendi VPN yazılımları ile bağlandıkları gibi twitter.com a bağlanmış oluyorlar. Arada ki fark ise, bu adresi kullananların VPN yazılımlarında yaşanan ayrı pencere ve yavaşlama sorunu ile boğuşmamış olmaları. Bu kolaylığı yaşayamak isteyenlerin bilmeleri gereken ayrıntılar bunlar.

tumblr_static_test.jpeg

REDHACK EDİTÖR ADLI TWITTER HESABINDAN AYRINTILI GÜVENLİK AÇIKLAMASI

ACİL ERİŞİM MERKEZİ (#AEM)

(3. Açıklama, 24.03.2014 - 00:21): Bu açıklamaya bilgi güvenliği yüzünden gerekli gördük. Kısa bir süredir mviter.com olarak bilinen siteden twitter’a DNS ve VPNsiz giriş yapılabiliyor. Bu site temelinde bir MITM proxydir.

Bağlantı “Sen <— SSL —> mviter  <— SSL —> Twitter” şeklinde kurulduğu için bu site sizin şifrenizi kayıt edebilir. Burada, sansürü delerken, bilgi güvenliği sağlanmiyor. Tavsiyemiz: Bu siteden giriş yapan kullanıcılar şifrelerini değiştirip, ayarlar altında da e-posta adresini kontrol etsin. Eğer e-posta değiştirilmediyse sakıncalı bir durum yoktur.

Ek not: Bugün -24.03.2013- akşama doğru bir güncelleme gerçekleştirilecektir.

(2. Açıklama/Güncelleme, 24.03.2014 - 02:06): Son saatlerde yapılan DNS bloklar artık bir ağ düzeyine geçmiştir. Bu sebeple tüm dostları Tor Browser’i kullanmaya çağriyoruz, bu networke yapilabilecek herhangi bir eriş engellemesine karşı su anda Telecomix (Türkiye) gerekli tedbirleri almaktadır. Bu siteyi facebook gibi başka sosyal medya platformlardan yaymakla daha şok kisiye ulaşır.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı